Έγκυος στις γιορτές; Ευκαιρία να το γιορτάσετε!!


Ξεκούραση χωρίς ενοχές, και οι πειρασμοί… με μέτρο!

Η ευτυχία της κύησης μέσα σε χριστουγεννιάτικο κλίμα, είναι ένα από τα συναισθήματα που μένουν αξέχαστα σε κάθε μέλλουσα μαμά. Η ατμόσφαιρα, τα φώτα, οι μυρωδιές, τα συναισθήματα στις οικογενειακές συναντήσεις, μαζί με την όρεξη για γευστικούς πειρασμούς, ενισχύονται από τις ούτως ή άλλως υπερ-ευαίσθητες «κεραίες» κάθε εγκυμονούσας.

Ας δούμε μαζί μερικές απλές, πρακτικές συμβουλές για μια ευχάριστη εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια των γιορτών, που θα κάνουν την εμπειρία ομορφότερη και ασφαλέστερη!

Οι λέξεις-κλειδιά: ξεκούραση – πρόγραμμα – ύπνος!

 Εκμεταλλευθείτε το γεγονός ότι Χριστούγεννα θα πει διακοπές και προσφέρετε στον εαυτό σας αλλά και στο έμβρυο την ξεκούραση που χρειάζεστε. Τι κι αν γύρω σας υπάρχουν εορταστικές –μεν- αλλά άπειρες υποχρεώσεις; Προετοιμασίες για gatherings με φίλους, οικογενειακά τραπέζια, στολισμοί και καθαριότητα σπιτιού δεν θα πρέπει να αποτελούν πηγή άγχους και κούρασης. Προτεραιότητα έχει το μωρό!

Οπότε, το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούν δύο πράγματα: καλός προγραμματισμός και εξωτερική βοήθεια (φίλων και συγγενών) που θα δείξουν κατανόηση και προθυμία να βάλουν ένα χεράκι στις δουλειές. Αφεθείτε στη φροντίδα τους με την σκέψη ότι τα επόμενα Χριστούγεννα θα τα περάσετε αγκαλιά με το μωράκι σας.

Συνεπώς, αφήνουμε τις χειρωνακτικές δουλειές στους… από μηχανής φίλους και συγγενείς ή στον… πανταχού παρών, σύντροφο. Και το σημαντικότερο; Δεν σηκώνουμε βάρη για κανέναν λόγο. Κι όσο για την «επίπονη» αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και τα e-shop, από τα οποία μπορείτε να παραλαμβάνετε στην πόρτα σας, ό,τι έχετε ανάγκη με ένα κλικ. Ακόμα και τα ψώνια του Super Market.

Τέλος, όπως αναφέρεται και στον τίτλο, η εορταστική περίοδος είναι η τέλεια αφορμή για την μέλλουσα μαμά, να ευχαριστηθεί τον ύπνο. Κάτι που αποδεδειγμένα κάνει καλό στο έμβρυο αλλά και στον οργανισμό της. Οπότε, κι εδώ ισχύει η «εξίσωση», Χριστούγεννα = ύπνος χωρίς ενοχές!

Χριστουγεννιάτικοι πειρασμοί; Μέτρον άριστον

Με δεδομένο ότι οι δύο από τους τρεις βασικούς πειρασμούς των γιορτών, δηλαδή κάπνισμα και αλκοόλ είναι εντελώς εκτός των επιλογών κάθε μέλλουσας μαμάς, καλό θα είναι να προσέξετε όσα ‘κρύβουν’ τους παραπάνω κινδύνους.

Αποφύγετε, λοιπόν, δωμάτια με κάπνα και κλειστά παράθυρα καθώς και «μεθυσμένα» γλυκά με γενναίες δόσεις λικέρ ή brandy. Όμως και ο τρίτος πειρασμός, δηλαδή οι διάφορες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές αλμυρές ή γλυκές, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Προσοχή, όχι στέρηση, ούτε καταπίεση. Μέτρο.

Διατηρήστε λοιπόν μια ισορροπία μεταξύ της προεόρτιας διατροφής της εγκυμονούσας, με αυτήν της περιόδου των γιορτών. Τα παραπάνω, περιλαμβάνουν, φυσικά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες!

Επίσης, θυμηθείτε ότι το βράδυ του ρεβεγιόν ή όποιο βράδυ βρεθείτε σε χοροεσπερίδα, αυτή η περίοδος δεν ενδείκνυται για να ξεδιπλώσετε το χορευτικό σας ταλέντο. Εάν το κέφι το επιβάλλει, πάντως, καλό θα είναι να κινηθείτε σε ήρεμους ρυθμούς με απαλές κινήσεις και, εννοείται, να αποφύγετε τα ψηλοτάκουνα παπούτσια.

Τέλος, όσον αφορά στα ταξίδια, που είναι ένας ακόμα δημοφιλής τρόπος απόδρασης από την καθημερινότητα κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, και εδώ οι ειδικοί συνιστούν μέτρο. Πριν αποφασίσετε το πού και το πώς θα ταξιδέψετε στις γιορτές, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να έχει αντίθετη άποψη, έχοντας πλήρη γνώση της κλινικής εικόνας σας.

Ευχαριστηθείτε τη γιορτινή περίοδο με ασφάλεια για εσάς και το μωρό σας, και με την παρέα του συντρόφου, των συγγενών και των φίλων σας, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα με βάση την ξεκούραση γιατί, τα επόμενα Χριστούγεννα θα είναι πιο φωτεινά και λαμπερά μαζί με το μωράκι σας! Καλές γιορτές από τη μαμά ΕΥΡΗΚΑ!