Ετοιμάζοντας την γκαρνταρόμπα του μωρού.!


Γράφει η Ολίβια Γαβρίλη!

Οι πρώτες αγορές: ετοιμάζοντας την γκαρνταρόμπα του μωρού!

Όταν μένεις έγκυος για πρώτη φορά, η φ(ρ)άση “πρώτες αγορές για το μωρό” μπορεί να είναι απίστευτα αγχωτική. Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι, όμως, αγαπημένη μου, γιατί οι περισσότερες περάσαμε από τα ίδια: τι να πάρω, πόσα να πάρω, γιατί να τα πάρω;

Στα καταστήματα σου δίνουν μια λίστα δίχως τέλος, ενώ η κάθε φίλη σου έχει μια συμβουλή να σου δώσει: κάποια βολεύτηκε το τάδε που μια άλλη φίλη το βρήκε εντελώς άχρηστο… Άντε να βγάλεις άκρη!

Και ενώ οι λίστες είναι βοηθητικές, το τι τελικά θα αγοράσεις εξαρτάται από την εποχή που θα γεννήσεις (όπως καταλαβαίνεις άλλες ανάγκες ρουχισμού έχει ένα μωρό που γεννήθηκε αυγουστιάτικα και άλλες ένα μωρό που γεννήθηκε το καταχείμωνο), το μέρος που ζεις (άλλες θερμοκρασίες στο βουνό και άλλες στο νησί) και τον γενικότερο τρόπο ζωής σου (θα αρχίσεις αμέσως τις βόλτες ή μήπως θα περιμένεις να σαραντίσει το μωρό σου; Θα κάνεις βόλτες όταν έχει πολύ κρύο ή θα περιμένεις να μαλακώσει ο καιρός; Είσαι άνθρωπος που αρκείσαι στα λίγα ή σου αρέσουν τα πολλά και διαφορετικά;)

Οι περισσότερες μέλλουσες μανούλες αρχίζουν τις αγορές εκεί γύρω στην αρχή του τρίτου τριμήνου, όταν ακόμα έχουν αρκετή ενέργεια για βόλτες και shopping. Μόλις νιώσεις έτοιμη για αγορές, βγες στην αγορά, πάρε όσα πιστεύεις ότι σου αρέσουν και χρειάζεται αληθινά το μωρό σου, πλύν’ τα με το Εύρηκα baby υγρό απορρυπαντικό βρεφικών ρούχων για να είναι πεντακάθαρα, μπεμπεδομυρωδάτα και εντελώς φιλικά προς το ευαίσθητο δερματάκι του και βάλ’ τα μέσα στην ντουλάπα ή τη συρταριέρα του να είναι πανέτοιμα να ντύσουν το μικρό σου, όταν με το καλό καταφτάσει! Το Εύρηκα baby είναι ένα υγρό απορρυπαντικό ειδικά σχεδιασμένο για τα βρεφικά ρούχα. Σου το συστήνω ανεπιφύλακτα, γιατί είναι υποαλλεργικό, δερματολογικά ελεγμένο και χάρη στο πράσινο σαπούνι και το εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι που περιέχει καθαρίζει σε βάθος τα ρουχαλάκια, τα φροντίζει και τα περιποιείται, ενώ σέβεται απόλυτα το δερματάκι του θησαυρού σου.

Εγώ σου παραθέτω εδώ κάποια απ’ όσα θα χρειαστείς, αν και όπως σου έγραψα και πιο πάνω, κάθε μωρό και κάθε μανούλα είναι ένα μοναδικό ντουέτο με εντελώς ξεχωριστές ανάγκες! Πάρε τις παρακάτω γραμμές σαν ένα γενικό μπούσουλα και από εκεί και πέρα προσάρμοσέ τες στις δικές σου ανάγκες.

Γαντάκια

Τα μωράκια όταν γεννιούνται έχουν ΠΟΛΥ μακριά νυχάκια και καθώς δεν μπορούν να ελέγξουν ακόμα τις κινήσεις τους, πολύ συχνά γρατζουνίζουν κατά λάθος το προσωπάκι τους. Κάποιες μανούλες τούς φοράνε, λοιπόν, λεπτά υφασμάτινα βρεφικά γαντάκια. Μπορείς να πάρεις ένα ζευγάρι και το πολύ πολύ, αν δεν σου χρειαστούν (εμένα κανένα από τα τρία μου παιδιά δεν φόρεσε) να τα κρατήσεις για ενθύμιο για να του θυμίζεις πάντα πόσο τοσοδούλικα ήταν τα χεράκια του!

Καλτσάκια

Αχ, πώς να αντισταθείς στα τοσοδούλικα χαριτωμένα καλτσάκια! Και αν και σίγουρα θα θέλεις να πάρεις δυο ντουζίνες, συγκρατήσου: κατά πάσα πιθανότητα το μωρό σου δεν θα χρειαστεί πολλά, τουλάχιστον όχι μέχρι να φτάσει η στιγμή να φορέσει κανονικά παπουτσάκια και να περπατήσει. Πρόσεξε τα λάστιχά τους. Σε κανένα μωρό δεν αρέσουν τα καλτσάκια που είναι πολύ σφιχτά!

Κορμάκια

Τα κορμάκια θεωρούνται τα εσώρουχα των μωρών. Τον χειμώνα φοριούνται κάτω από τα φορμάκια τους ή τα ρουχαλάκια τους, ενώ το καλοκαίρι που η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο, οι περισσότερες μανούλες τα επιλέγουν ως το κύριο ρούχο του μωρού για το σπίτι, αλλά και για τις χαλαρές βόλτες. Θα τα βρεις σε αμάνικα, κοντομάνικα και μακρυμάνικα, και το μόνο σίγουρο είναι πως θα τα χρησιμοποιήσεις όσο λίγα κομμάτια της γκαρνταρόμπας του μωρού! Είναι αυτά που λερώνονται ευκολότερα απ’ όλα (διαρροή πάνας… μην σου τύχει! Θα σου τύχει βέβαια, να ξέρεις, χιχι), οπότε πάρε μπόλικα να έχεις!

Μπουρνουζάκι

Ένα βρεφικό μπουρνουζάκι είναι πάντα πρακτικό! Φυσικά δεν έχει μανίκια όπως τα μπουρνούζια που χρησιμοποιούμε εμείς οι μεγάλοι, αλλά μοιάζει περισσότερο με κάπα με κουκούλα. Σε βοηθά να τυλίξεις καλά και χουχουλιάρικα το νινί σου μετά το μπάνιο! Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φυσικά μια μεγάλη, απαλή πετσέτα!

Πάνες αγκαλιάς

Οι πάνες αγκαλιάς δεν έχουν καμία σχέση με τις πάνες! Είναι κομμάτια υφάσματος που θα μπορείς να απλώσεις όπου θες για να ακουμπήσεις το μωρό σου: σε έναν καναπέ, στο κρεβάτι σου, πάνω στους… φίλους και συγγενείς που θα θέλουν να πάρουν αγκαλίτσα το νεογέννητό σου! Από αυτές τις αγκαλιές άλλωστε πήραν και το όνομά τους!

Σαλιάρες

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της κοινής σας ζωής, θα παρατηρήσεις ότι από το στόμα ενός μωρού βγαίνουν πολλά: πολλά σάλια, πολλές γουλιές γάλακτος, πολλοί εμετούληδες, αργότερα κρέμες, μισομασημένες μπουκιές και γενικά ένα σωρό πράγματα που λερώνουν… Λερώνουν ΠΟΛΥ! Για να αποφύγουμε την αλλαγή ρούχων κάθε τρεις και λίγο, έχουμε πάντα στο πλευρό μας τις αγαπημένες μας σαλιάρες. Όταν το μωρό ξεκινήσει τις τροφές, καλό θα ήταν να επιλέξεις αδιάβροχες σαλιάρες που καθαρίζονται εύκολα!

Σελτεδάκια

Να και μια λέξη που κατά πάσα πιθανότητα δεν είχες ακούσει ποτέ πριν μείνεις έγκυος. Τα σελτεδάκια είναι πανάκια που είναι αδιάβροχα από την μία και πετσετέ από την άλλη και χρησιμεύουν στο σπίτι ή στη βόλτα για να α. έχεις ένα καθαρό μέρος να ακουμπήσεις το μωρό β. αποφύγεις να λερώσεις με τσισάκια και κακάκια το μέρος στο οποίο ακουμπάς το μωρό κατά την αλλαγή πάνας.

Σκουφάκια

Στα καταστήματα θα βρεις πολλά βαμβακερά σκουφάκια που προορίζονται για νεογεννητάκια, είτε μόνα τους, είτε σεταριστά με ρουχαλάκια. Ένα σκουφάκι είναι σίγουρα απαραίτητο στις χειμωνιάτικες βόλτες με το καρότσι ή ακόμα και στο σπίτι μετά το μπάνιο αν έχει αρκετή ψύχρα (και ειδικά αν το μωράκι σου δεν γεννηθεί με μπόλικο μαλλάκι). Μην πάρεις ένα σωρό, έστω και ένα αρκεί!

Υπνόσακος

Ένας πιστοποιημένος βρεφικός υπνόσακος θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσεις το μωρό σου αρκετά ζεστό όσο κοιμάται. Διάλεξε έναν υπνόσακο χωρίς μανίκια, καθώς οι υπνόσακοι με μανίκια συχνά υπερθερμαίνουν το μωρό!

Φορμάκια

Τα φορμάκια θα έλεγα πως είναι το βασικό ρούχο των μωρών σε όλο τον κόσμο! Κοντομάνικα ή μακρυμάνικα, με “πατουσάκια” ή χωρίς, με κούμπωμα από κάτω ή στην πλάτη ή μπροστά, βαμβακερά, βελουτέ, πετσετέ, πρόχειρα ή “επίσημα”, το μόνο σίγουρο είναι πως θα βρεις μια τεράστια ποικιλία, όπου και αν κοιτάξεις! Το πόσα θα πάρεις είναι καθαρά δικό σου θέμα. Πρόσεξε όμως το εξής: τα μωρά μεγαλώνουν ΠΟΛΥ γρήγορα και αλλάζουν πολύ συχνά νούμερο. Πάρε τόσα ώστε να προλάβει να τα φορέσει το νινί σου και να τα χαρείτε!

Φόρμα εξόδου

Η φόρμα εξόδου είναι ένα ενισχυμένο ολόσωμο φορμάκι με κουκούλα που φοριέται πάνω από τα ρούχα του μωρού για να το κρατάει ζεστό στις χειμερινές του βόλτες με το καρότσι ή τον μάρσιπο. Κάποιες μανούλες χρησιμοποιούν ποδόσακους, κουβερτάκια ή βρεφικά μπουφάν αντί για φόρμα εξόδου, άλλες πάλι δεν κάνουν βήμα χωρίς αυτήν!

Από εκεί και πέρα θα χρειαστείς σεντονάκια για το κρεβάτι του, μικρές πετσετούλες που χρησιμεύουν για τον καθαρισμό του προσώπου του και της περιοχής της πάνας, αλλά και για να τις βάζεις στον ώμο σου όταν είναι να ρευτεί το μωρό και να αποφύγεις έτσι μια ρουκέτα γάλακτος που θα κάνει το ρούχο σου από μαύρο άσπρο και μια κουβερτούλα για το καρότσι ή για χαλαρό υπνάκο στο σπίτι. Μην ξεχνάς πως τα μωράκια χρειάζονται απαραιτήτως καπέλο το καλοκαίρι!

Από εκεί και πέρα τα καταστήματα είναι γεμάτα με ένα σωρό χαριτωμένα ρουχαλάκια για μωράκια, από τοσοδούλικα τζιν παντελόνια και παλτουδάκια μέχρι μαγιό και χαριτωμένες φουφουλίτσες με φραμπαλάδες. Φρόντισε να επιλέξεις καλής ποιότητας υφάσματα που δεν θα ερεθίσουν το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού σου και χρησιμοποίησε το υποαλλεργικό και δερματολογικά ελεγμένο Εύρηκα baby υγρό απορρυπαντικό βρεφικών ρούχων με πράσινο σαπούνι και εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι πριν την πρώτη χρήση, αλλά και σε κάθε πλύση! Τα μικρά μας έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα, γι’ αυτό και φροντίζουμε τα ρουχαλάκια τους με το κατάλληλο απορρυπαντικό.

Εύχομαι να σε βοήθησα και να σε ξεάγχωσα λιγουλάκι!

Με αγάπη,

Ολίβια