Κατοικίδια και εγκυμοσύνη!


Πώς να συμβιώσετε αρμονικά.

Είσαι ήδη σκυλομάνα ή γατομάνα και ετοιμάζεσαι και να γεννήσεις; Ανησυχείς μήπως η οικογένειά σου αλλάξει τη δυναμική της προς το… χειρότερο; Ανησυχείς ακόμα περισσότερο μήπως πρέπει να αποχωριστείς το αγαπημένο σου κατοικίδιο πριν καν υποδεχτείς το μωράκι σου;

Τα νέα είναι καλά! Η συμβίωσή είναι εφικτή, αρκεί να ακολουθείς κάποιους «κανόνες». Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες δεν υπάρχει λόγος να αποχωριστείς το αγαπημένο σου κατοικίδιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφόσον ακολουθήσεις κάποια αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης.

Η συντροφιά ενός κατοικίδιου με μια έγκυο, επηρεάζει θετικά την ψυχολογία της! Προσφέρει πολλά θετικά συναισθήματα που ειδικά σε αυτή την περίοδο της ζωής της, η γυναίκα τα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη. Από εκεί και πέρα, ο λόγος που θέλει προσοχή αυτή η συγκατοίκηση είναι ο κίνδυνος της μετάδοσης νοσημάτων που όμως οι παράγοντες είναι πολύ συγκεκριμένοι.

Για παράδειγμα, αν υπάρχει σκύλος στο σπίτι, καλό είναι να μην πηδάει πάνω στην κοιλιά της μέλλουσας μαμάς, να έχει κάνει, φυσικά, όλους τους απαραίτητους εμβολιασμούς και να έχει εκπαιδευτεί πριν την άφιξη του μωρού! Επίσης, ειδικά για τον σκύλο, χρειάζεται επιπλέον βοήθεια, από ένα άλλο μέλος της οικογένειας, όσον αφορά στις βόλτες του, τα παιχνίδια, αλλά και τη συνολική του φροντίδα, ώστε να μη νιώθει ότι δεν έχει την προσοχή σας, όταν γεννηθεί το μωράκι!

Όσο για τις γατούλες, ο βασικός εχθρός είναι η τοξοπλάσμωση που μπορεί να μεταδοθεί από τα περιττώματά τους. Επομένως, η έγκυος οφείλει να μην καθαρίζει η ίδια το δοχείο αφόδευσης της γάτας. Επιπλέον, είναι σημαντικό η γάτα να μη βγαίνει εκτός σπιτιού, καθώς και να μη σιτίζεται με ωμά ή μισοψημένα τρόφιμα. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, μετά από επαφή μαζί της.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για όσες έχουν κατοικίδιο κάποιο πτηνό, όπως παπαγαλάκια ή καναρίνια, δηλαδή αποφυγή καθαρισμού των κλουβιών από την έγκυο και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών της!
Επομένως, αυτό που απομένει είναι να απολαύσεις την οικογένειά σου με το μωρό σου και το κατοικίδιό σου!