Σημάδια στο δέρμα του μωρού!


Τα αληθινά μωρά σπάνια μοιάζουν με εκείνα των διαφημίσεων! Στα μάτια σας βέβαια το μωράκι σας είναι τέλειο – και είναι όντως! Ωστόσο, το δερματάκι των μωρών πολύ συχνά παρουσιάζει κάποια σημάδια, που άλλα θα το συνοδεύουν στη ζωή του και άλλα θα φύγουν με τον καιρό.

Ένα πανέμορφο νεογέννητο μωρό – το μωρό σας

Τα μωρά που έρχονται στον κόσμο με ροδαλό και τέλειο δέρμα είναι η εξαίρεση στον κανόνα που λέει ότι τα νεογέννητα βρέφη έχουν «ταλαιπωρημένο» κρανίο μετά το πέρασμα από το γεννητικό κανάλι και το δέρμα τους μπορεί να έχει κοκκινίλες, εξανθήματα, σημάδια ακόμη και γρατζουνιές από τα νυχάκια τους! Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις τα σημάδια αυτά υποχωρούν μετά τις πρώτες εβδομάδες. Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένα σημάδια στο δέρμα του μωρού, σε τι οφείλονται και πώς θα συμβάλετε στο να υποχωρήσουν πιο γρήγορα.

Σπυράκια και στίγματα

Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του μωρού σας μπορεί να παρατηρήσετε μικρά σπιθουράκια, λευκά ή με ανοιχτό κίτρινο χρώμα, που εντοπίζονται κυρίως στη μύτη, το πιγούνι και τα μάγουλα. Μην σας ανησυχήσει, είναι κάτι εντελώς αθώο. Πρόκειται για κεχρία, πόρους δηλαδή που έχουν φράξει από το σμήγμα. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε για να υποχωρήσουν, απλά πλένετε το πρόσωπο του μωρού σας την ώρα που το κάνετε μπάνιο με ένα μαλακό υγρό πανάκι.

Κόκκινο εξάνθημα στο δέρμα του μωρού

Κάποια μωράκια παρουσιάζουν μετά τη γέννησή τους ένα εξάνθημα που ονομάζεται τοξικό ερύθημα. Το όνομά του είναι πολύ πιο ανησυχητικό από το ίδιο το εξάνθημα, το οποίο είναι αβλαβές, δεν προκαλεί ενόχληση στο μωρό σας και θα υποχωρήσει από μόνο του μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η εικόνα του είναι μικρές κόκκινες κηλίδες με διάμετρο χιλιοστών μ’ ένα μικρό “κεφαλάκι”, λευκό ή κιτρινωπό, στο κέντρο.

Δροτσίλα ή ιδρώα

Θα τα αναγνωρίσετε ως μικρά μικρά σπιθουράκια γεμάτα με υγρό που σχηματίζουν όλα μαζί ένα ερεθισμένο εξάνθημα. Συνήθως η δροτσίλα εμφανίζεται ψηλά στον κορμό, κάτω από το λαιμό και στον αυχένα του μωρού και είναι πιο συχνή το καλοκαίρι, λόγω αυξημένης θερμοκρασίας. Για να ανακουφίσετε το μωρό σας κάνετε του χλιαρό μπάνιο και σκουπίζετέ το ταμποναριστά με απαλή πετσέτα. Επίσης, φοράτε στο μωρό φορμάκια που δεν θα είναι σφιχτά στο σώμα του, από βαμβακερό υλικό που «αναπνέει» για να μην ιδρώνει.

Με σεβασμό στο ευαίσθητο δερματάκι

Είτε το μωρό σας παρουσιάζει εξανθήματα είτε όχι, η σωστή φροντίδα των ρούχων που ακουμπούν στο ευαίσθητο δέρμα του έχει σημασία. Το υγρό απορρυπαντικό Εύρηκα Newborn ήρθε για να γίνει το πρώτο απορρυπαντικό του μωρού σας! Είναι ιδανικό για νεογέννητα, γιατί περιέχει >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, είναι δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό. Φροντίζει τα ρουχαλάκια του, τα προστατεύει από τη φθορά και παράλληλα αφαιρεί ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες, ενώ δεν περιέχει χρωστικές, φωσφορικά, σιλικόνη και nitro-musks. Για πολύ απαλό άγγιγμα, συνδυάστε το με το μαλακτικό Εύρηκα Newborn που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τα ρουχαλάκια των νεογέννητων, αλλά και όλης της οικογένειας. H σύνθεσή του με >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά το κάνει ιδανικό για νεογέννητα, ενώ είναι δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό.

Εκ γενετής σημάδια στο δέρμα του μωρού

Εκτός από τους ερεθισμούς αρκετά μωράκια γεννιούνται με κάποια σημάδια στο δέρμα. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα αιμαγγειώματα, σημάδια που προεξέχουν, σε ροζ ή μοβ χρώμα και με τραχιά υφή. Ένα αιμαγγείωμα σχηματίζεται όταν σε μια περιοχή δημιουργούνται περισσότερα αιμοφόρα αγγεία απ’ όσα πρέπει και πρόκειται για μια δερματική ανωμαλία που μεγαλώνει μαζί με το μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του. Αργότερα, το αιμαγγείωμα μπορεί να αποχρωματιστεί και να συρρικνωθεί, εάν όμως είναι αρκετά μεγάλο και ανάλογα με τη θέση του, ίσως ο γιατρός σας προτείνει αντιμετώπιση με φάρμακα ή με λέιζερ.

Ένα ακόμη εκ γενετής σημάδι στο δέρμα του μωρού είναι οι μογγολοειδείς κηλίδες, επίπεδα σημεία στο δέρμα με διαφορετικό χρώμα, συνήθως σκούρο γκρι ή καφέ. Πιο συχνά εντοπίζονται στους γλουτούς και τα πόδια και δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στο μωρό. Μπορεί να παραμείνουν ή να εξαφανιστούν καθώς το μωρό μεγαλώνει.

Πότε να μιλήσετε με τον παιδίατρο

Παρότι τα περισσότερα από τα σημάδια στο δέρμα του μωρού είναι αθώα, εάν κάτι σας ανησυχεί επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας για να σας δώσει οδηγίες. Εξάλλου, το πρώτο διάστημα ο γιατρός θα παρακολουθεί το μωρό περίπου κάθε μήνα, οπότε θα ελέγχει και την υγεία του δέρματός του.