Πάντα είναι καλή ώρα για μια αγκαλιά!!


Η αγκαλιά σημαίνει αγάπη και φροντίδα για το μωράκι.

Η πρώτη μας σκέψη όταν το μωρό κλαίει είναι να το πάρουμε στην αγκαλιά μας. Η κίνηση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία. Προσφέρει στο μωρό αίσθηση ασφάλειας και γι’ αυτό έχει τη δύναμη να το καθησυχάζει και να το ηρεμεί.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η αγκαλιά έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στο μωρό. Η σωματική επαφή με τη μαμά και τον μπαμπά επηρεάζει θετικά την ανάπτυξή του και βοηθά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του. Λένε ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος να κακομάθει, αρκεί βέβαια να μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε σωστά τις ανάγκες του καθώς μεγαλώνει.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ

Μετά τη γέννησή του και για τις πρώτες εβδομάδες, το μωράκι χρειάζεται έναν προστατευμένο χώρο σαν αυτόν που του παρείχε ο αμνιακός σάκος. Η αγκαλιά της μητέρας είναι η ιδανική συνθήκη για να επιτευχθεί ομαλά η μετάβαση στο εξωτερικό περιβάλλον, αφού εκεί συνεχίζει να νιώθει ασφάλεια και προστασία.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΜΗΝΑ

Από τον πρώτο έως τον τρίτο μήνα, είναι καλό οι γονείς να ανταποκρίνονται άμεσα με μια αγκαλιά κάθε φορά που κλαίει το μικρό τους, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να κατανοήσουν ποια ανάγκη καλούνται να ικανοποιήσουν. Το μωράκι μπορεί να πεινάει ή να είναι βρεγμένο ή αδιάθετο. Στους πρώτους μήνες της ζωής του έχει ανάγκη τη βοήθειά μας, δεν κλαίει χωρίς λόγο. Η αγκαλιά είναι για εκείνο μια επιβεβαίωση ότι είμαστε κοντά του και όλα θα πάνε καλά.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΕΚΤΟ ΜΗΝΑ

Από τον τρίτο έως τον έκτο μήνα, μπορούμε να εισάγουμε περισσότερα στην επαφή μας μαζί του. Το παιχνίδι, το τραγούδι, η βόλτα και φυσικά όλα τα τρυφερά λογάκια συμπληρώνουν την αγκαλιά και βοηθούν στο να ηρεμεί το μωρό και να βελτιώνουμε την επικοινωνία μεταξύ μας.

ΑΠΟ ΕΞΙ ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ

Όταν γίνει έξι μηνών, συχνά το μωρό ζητά την αγκαλιά χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να του τη στερούμε. Αντιθέτως, πρέπει να κρατήσει το ρόλο της ως πηγή ασφάλειας και να συνοδεύεται και με άλλες δραστηριότητες, που βοηθούν στη μείωση του στρες και της ανασφάλειας.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ

Όσο μεγαλώνει το παιδί ενδέχεται να χρησιμοποιεί το κλάμα όχι πια για να ικανοποιήσει κάποια ανάγκη αλλά για να εκπληρώσει κάποια επιθυμία. Ακόμα και τότε είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παίρνουμε αγκαλιά το παιδί μας και να του δείχνουμε αγάπη αλλά παράλληλα, είναι σημαντικό να θέτουμε όρια. Έτσι, θα καταλάβει ότι το νοιαζόμαστε χωρίς να υποκύπτουμε στα απαιτητικά κλάματα.

Μέχρι τότε όμως, ας δώσουμε τις πιο μεγάλες, τις πιο ζεστές, τις πιο γλυκές αγκαλιές μας! Είναι ευεργετικές και για το μωρό μας αλλά και για τη σχέση που θα έχουμε για πάντα μαζί του.