Η επίδραση της μουσικής στη ζωή με το μωράκι σας!!


Πώς η μουσική ωφελεί τη μαμά και το μωρό;

Τα οφέλη της μουσικής δεν περιορίζονται μόνο στην ψυχαγωγία της μαμάς και του μωρού. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η έγκυος είναι εξαιρετικά καλό να ακούει τη μουσική που της αρέσει! Τα τραγούδια που σας βοηθούν να χαλαρώσετε, έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την πίεση του αίματος και το άγχος, κάτι που ωφελεί τόσο εσάς όσο και το μωρό σας!

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το μωράκι σας, έχει ήδη αναπτύξει την ακοή του από την 12η εβδομάδα της κύησης. Έτσι, σύμφωνα με τους μουσικοθεραπευτές μπορείτε να απολαμβάνετε μαζί του μουσικές επιλογές, ακόμη και από τις στιγμές χαλάρωσης μαζί με την κοιλίτσα σας! Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι τα μωράκια αναγνωρίζουν τα τραγούδια που ακούνε όσο είναι στη μήτρα, για τέσσερις ακόμη μήνες μετά από τη γέννησή τους. Έτσι εάν το μωράκι σας συνηθίσει ένα συγκεκριμένο νανούρισμα, αυτό ίσως σας φανεί πολύτιμο όταν θα θέλετε να το κοιμίσετε ως νεογέννητο.

Τα οφέλη της μουσικής δεν σταματούν εδώ. Οι μητέρες, τραγουδούν στα μωρά τους εδώ και χιλιάδες χρόνια! Η επιστήμη μας δείχνει ότι αυτή η πρακτική βοηθά τα βρέφη καθώς η μουσική δείχνει στο μωρό ότι η μαμά του είναι παρούσα και το αγαπά. Παρόμοιο συναίσθημα για τα μωρά, μπορεί να δημιουργηθεί και από τα τραγούδια που θα επιλέξετε!

Πώς όμως η μουσική ωφελεί το μωράκι σας στην πραγματικότητα; Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μουσική για βρέφη έχει ευεργετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο αλλά και στη συμπεριφορά τους, αφού διεγείρει το μυαλό και τη σωματική ανάπτυξή τους. Ένα μωράκι που ακούει μουσική από την κούνια εκτίθεται στον ρυθμό και στην αρμονία που μπορεί να του χαρίσει αυτή η μορφή τέχνης, ενισχύοντας και την πνευματική του ανάπτυξη.

Θα παρατηρήσετε ότι το μωράκι σας ανταποκρίνεται άμεσα στη μουσική, όταν μπορεί να πονάει ή μπορεί να κλαίει, δείχνοντας πολύ συχνά χαρά στο άκουσμα, αναπτύσσοντας θετικά συναισθήματα και τελικά ηρεμώντας! Δεν είναι τυχαίο ότι μια από τις έρευνες πάνω στο θέμα, έδειξε ότι η μουσική βοήθησε πρόωρα βρέφη και νεογνά να συντομεύσουν τον χρόνο παραμονής τους σε θερμοκοιτίδες κατά περίπου τρεις ημέρες, αλλά και να αναπτυχθούν καλύτερα.

Υπάρχει όμως κάποιο είδος μουσικής που βοηθάει το μωράκι σας καθώς μεγαλώνει; Κάθε είδος μουσικής έχει ρυθμό, στον οποίο το βρέφος ανταποκρίνεται. Πολλά μωράκια που αποκοιμούνται με κάποιο τραγούδι, ξυπνούν όταν εκείνο τελειώνει. Αυτό δείχνει ότι δίνουν προσοχή στους στίχους αλλά και στον ρυθμό, επιβεβαιώνοντας ότι η μουσική πράγματι διεγείρει τη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Η καλύτερη μουσική για τα βρέφη, μπορεί να διαφέρει από μωρό σε μωρό, γι’ αυτό δεν υπάρχει συγκεκριμένο είδος καλύτερο για εκείνα. Οποιαδήποτε αργή ή σταθερή μελωδία με πολύ ρυθμό θα ωφελήσει το μωράκι σας ενώ η ποικιλία στα μουσικά ερεθίσματα είναι το κλειδί για την τόνωση των διεργασιών στον εγκέφαλό του!

Χρειάζεται πάντα να θυμάστε ότι όπως κάθε ενήλικας, έτσι και κάθε μωράκι είναι διαφορετικό και μπορεί να αισθάνεται άνετα με ένα ξεχωριστό είδος, αρκεί η μουσική να μην είναι πολύ δυνατή ή γρήγορη, ώστε το μωράκι σας να τρομάξει. Όλοι οι ειδικοί πάντως συμφωνούν ότι το τραγούδι του γονέα στο μωράκι του είναι ό,τι καλύτερο!