Κατάλληλα ρούχα για νεογνά!


Πριν ακόμα φέρετε το μωρό σας στον κόσμο, θα πρέπει να έχετε προβλέψει για τα πρώτα του ρουχαλάκια! Κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο. Το βάρος γέννησης έχει αρκετά μεγάλες διακυμάνσεις και από αυτό θα εξαρτηθεί το μέγεθος των ρούχων που θα χρειαστεί. Τα μεγαλύτερα μωρά για παράδειγμα υπερπηδούν άμεσα τα πρώτα μεγέθη στα βρεφικά ρουχαλάκια και χρειάζονται εξαρχής λίγο μεγαλύτερα.
Εκτός από το σωστό μέγεθος όμως, έχει σημασία και το είδος των ρούχων. Ρουχαλάκια από φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι ή το μαλλί είναι πιο κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα του μωρού. Καλό είναι επίσης να φοριούνται εύκολα και να μην έχουν ενοχλητικά ταμπελάκια ή άλλα στοιχεία που μπορεί να ερεθίζουν το δέρμα του μωρού. Τέλος, είναι θεμιτό να ανοίγουν εύκολα με φερμουάρ ή κουμπάκια για την γρήγορη και εύκολη αλλαγή της πάνας.

Ακολουθεί μία λίστα με τα βασικά ρουχαλάκια που μπορεί να χρειαστείτε.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

5-7 ολόσωμα φορμάκια: αυτά είναι κατάλληλα για τον ύπνο αλλά και για το παιχνίδι. Μερικά μπορεί να καλύπτουν το ποδαράκι και άλλα να το αφήνουν ακάλυπτο.

4-6 μπλουζάκια: τα μπλουζάκια θα πρέπει να έχουν σχετικά φαρδιά λαιμόκοψη για να μπαίνουν εύκολα.

5-6 παντελονάκια ή κολάν: τα ξεχωριστά ρουχαλάκια σας επιτρέπουν να αλλάζετε το ένα κομμάτι μόνο όταν λερώνεται και να μην ντύνετε το μωρό από την αρχή. Στα παντελόνια προτιμήστε αυτά που είναι αρκετά ελαστικά γύρω από τη μέση ώστε να μπορούν να φορεθούν ακόμα και όταν η κοιλίτσα του μωρού μεγαλώσει λίγο. Αλλά και για να μην σφίγγουν το μωρό όταν τα φοράει.

1 ζακετούλα: διαλέξτε μία ζακέτα που να κλείνει μπροστά ώστε να μην χρειάζεται να την περνάτε πάνω από το κεφάλι.

4-5 πυζαμάκια: για την ώρα του ύπνου προτεραιότητα έχει η άνεση. Όσο όμορφο και αν είναι ένα ρουχαλάκι, αν δεν είναι πρακτικό και άνετο στη χρήση του απλώς δεν θα το χρησιμοποιήσουμε.

Υπνόσακος: Αν το μωρό σας γεννηθεί τον χειμώνα μπορεί να χρειαστείτε έναν υπνόσακο για τις βόλτες έξω από το σπίτι. Θα κρατήσει το μωρό σας ζεστό, ακόμα και να είναι ελαφριά ντυμένο μέσα στον υπνόσακο. Κάποια καρότσια έχουν ενσωματωμένο υπνόσακο που κλείνει μπροστά.

Κάλτσες και παπούτσια: οι κάλτσες είναι χρήσιμες για μέσα στο σπίτι και επειδή λερώνονται εύκολα αξίζει να έχετε μερικά ζευγάρια παραπάνω. Παπούτσια δεν θα χρειαστούν – εξάλλου το μωρό θα αργήσει να περπατήσει – μπορείτε όμως να προμηθευτείτε παπούτσια αγκαλιάς για την έξοδο, περισσότερο για το στυλ παρά για κάποιον άλλο λόγο!

Καπέλο: ανάλογα με την εποχή, ένα καπέλο είναι χρήσιμο είτε για την προστασία του μωρού από τον ήλιο το καλοκαίρι ή από το κρύο τον χειμώνα.

ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Πριν φορέσετε τα ρουχαλάκια στο μωρό σας, φροντίστε να έχουν πλυθεί με κάποιο απορρυπαντικό ειδικό για βρεφικά ρούχα. Το Εύρηκα baby απορρυπαντικό για βρεφικά ρούχα, με 100% φυτικό πράσινο σαπούνι από λάδι ελιάς και εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι είναι ιδανικό για τα ρούχα του βρέφους. Επιπλέον, είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να είναι υποαλλεργικό και δερματολογικά ελεγμένο.

Στα ρούχα που θα επιλέξετε φροντίστε να μην υπάρχουν κορδόνια, κορδέλες ή άλλα συναφή στοιχεία, και τα κουμπιά ή τα διακοσμητικά στοιχεία να είναι καλά τοποθετημένα πάνω στο ρούχο για να ελαχιστοποιήσετε οποιονδήποτε κίνδυνο πνιγμονής. Όταν ντύνετε το μωρό σας, να ανοίγετε καλά το ρούχο στο σημείο του λαιμού για να μπει εύκολα το κεφάλι. Τα χεράκια και τα ποδαράκια περάστε τα πρώτα από τα μανίκια και τα παντζάκια πριν τα τεντώσετε. Ντύστε το μωρό σας με αργές, απαλές κινήσεις και μιλήστε του με γλυκόλογα, χαμογελάστε του κοιτάζοντάς το κατάματα και μετατρέψτε την ώρα του ντυσίματος σε στιγμή χαράς και για τους δύο!