ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ!


Ένας δυνατός «σύμμαχος» για όλες τις μέλλουσες μανούλες. Μάθετε πώς να τον κάνετε φίλο, ακολουθώντας τις συμβουλές για σωστές στάσεις κατά τη διάρκειά του!

Είστε έγκυος! Η χαρά και η προσμονή δεν περιγράφονται. Ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας μόλις ξεκίνησε. Όνειρα για το μέλλον του μωρού, την κοινή σας ζωή, τις προοπτικές που ανοίγονται. Όμως, όσο περνάει ο καιρός, παράλληλα με τα ευχάριστα της περιόδου της εγκυμοσύνης, ξεκινούν και οι δοκιμασίες. Τόσο οι ψυχικές και πνευματικές, όσο και οι σωματικές.

Κατά τη διάρκεια της κύησης παρατηρείτε μεγάλες αλλαγές στο σώμα σας. Αλλαγές που έχουν αντίκτυπο σε συνήθειες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεδομένες. Όπως ο ύπνος.

Εάν έχετε ήδη επισκεφθεί τον γυναικολόγο σας, δεν σας είναι άγνωστη η συμβουλή, «Να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο». Και ποια είναι η καλύτερη μέθοδος από τον ύπνο; Τον ύπνο που μπορεί, μεν, να δυσκολεύει όσο η εγκυμοσύνη προχωράει, αλλά με μέθοδο και υπομονή μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός σας αλλά και του μωρού!

Τα συχνότερα παράπονα μιας εγκύου για τον ύπνο, ιδίως μετά την 12-16η εβδομάδα, αφορούν την στάση του σώματος κατά τη διάρκειά του. Η συχνή και έντονη κινητικότητα του εμβρύου (δείγμα καλής υγείας του), το οίδημα των μαστών και η θέση της μήτρας, αλλά και η νυχτερινή συχνοουρία, είναι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και καθιστούν κάποιες στάσεις άβολες ή και απαγορευτικές!

Εάν η πιο βολική στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου σας, προ κύησης, ήταν η μπρούμητα, θα έχετε ήδη διαπιστώσει – ιδίως εάν βρίσκεστε μετά την 9-10η εβδομάδα- ότι είναι πλέον… άπιαστο όνειρο! Τόσο οι οιδηματώδεις μαστοί όσο και η φουσκωμένη κοιλίτσα, καθιστούν την θέση πρηνηδόν, σχεδόν αδύνατη.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με την ανάσκελη θέση η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό είναι να αποφεύγεται, ιδίως τις πρώτες εβδομάδες της κύησης όταν τα συμπτώματα ναυτίας και εμετών είναι εντονότερα. Η ύπτια θέση αυξάνει την πιθανότητα επιδείνωσης των συμπτωμάτων αυτών, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια κύησης, η ανάσκελη θέση μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει οιδήματα των κάτω άκρων λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος. Τέλος, ας μην παραλείψουμε να αναφερθούμε και στο ροχαλητό που μπορεί να προκληθεί στην ύπτια θέση, λόγω της πίεσης που ασκεί η μήτρα στο διάφραγμα.

Υπάρχει, τελικά, μια στάση κατά την διάρκεια του ύπνου της εγκύου που να θεωρείται ιδανική; Με δεδομένο ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός αλλά και με τις προαναφερθείσες «προκλήσεις», όλα καταλήγουν στο ότι την ιδανική θέση ύπνου θα την βρείτε μόνη σας, με αρκετό πειραματισμό και οπλισμένη με υπομονή και με ένα… μαξιλάρι. Εάν υπάρχει μια στάση που ενδείκνυται είναι αυτή το κορμού γυρισμένου στο πλάι με τα πόδια λυγισμένα στα γόνατα. Η στάση αυτή μπορεί να γίνει ακόμα πιο βολική με ένα ή δύο μαξιλάρια ανάμεσα από τα πόδια ή κάτω από την κοιλίτσα σας – σαν στήριγμα. Ακόμα καλύτερα, σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία, θα είναι να επιλέξετε το αριστερό πλευρό, αφού η κοίλη φλέβα που μεταφέρει το αίμα από τα κάτω άκρα προς την καρδιά, βρίσκεται στα δεξιά της μήτρας, οπότε επιλέγοντας την αριστερή πλευρά μειώνεται η πίεση που ασκεί η μήτρα σε αυτή και διευκολύνεται η κυκλοφορία.

Για έναν ήρεμο ύπνο, λοιπόν, μέλλουσες μαμάδες, εκτός από τα παραπάνω, καλό θα είναι να αποφύγετε καφεϊνούχα ροφήματα (καφές, μαύρο τσάι), να ασκείστε καθημερινά επιλέγοντας ασκήσεις φιλικές προς την κύηση, ενώ ένα ζεστό ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο μπορεί να έχει θαυματουργά αποτελέσματα. Αποφύγετε, τέλος, τα φαρμακευτικά σκευάσματα που διευκολύνουν τον ύπνο, και εννοείται συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, εάν ο ύπνος γίνεται ιδιαίτερα και επίμονα δυσάρεστος.