Everyday hero! Ο μπαμπάς το 2024 είναι παρόν και πιο πολύτιμος από ποτέ!


Την Κυριακή 16 Ιουνίου είναι η γιορτή του πατέρα και όλοι οι νέοι μπαμπάδες αξίζουν ένα μεγάλο high five!

Φροντίζει το μωρό του από την πρώτη στιγμή, το ταΐζει, ξυπνάει το βράδυ και του αλλάζει πάνα. Το συνοδεύει την πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο. Είναι παρόν στην καθημερινότητα του παιδιού του είτε ζει στο ίδιο σπίτι, είτε όχι. Η «πατρότητα 2024» σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα πλέον.

Ο μπαμπάς του 2024 είναι ένας πολύ διαφορετικός μπαμπάς από τους πατεράδες των προηγούμενων δεκαετιών και αυτό είναι εξαιρετικό τόσο για τα παιδιά όσο και για την οικογένεια συνολικά. Μην παρεξηγηθούμε όμως, προφανώς δεν εννοούμε ότι οι μπαμπάδες τα προηγούμενα χρόνια ήταν ανύπαρκτοι: οι μπαμπάδες των παιδιών μας, οι δικοί μας πατεράδες, έχουν όλοι τους σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και σίγουρα έχουν προσφέρει πολλά.

Σήμερα όμως, ο μπαμπάς του 2024 είναι σαν να έχει «ανθίσει», αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο κομμάτι της ευθύνης της ανατροφής ενός παιδιού και διευρύνοντας τον ρόλο του στην οικογένεια.

Ο ρόλος του σύγχρονου μπαμπά
Εάν μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες τα πράγματα ήταν πιο «απλά», με τον πατέρα να είναι ο «κουβαλητής» του σπιτιού και τη μητέρα να έχει κυρίως αναλάβει τη φροντίδα της οικογένειας, πια ο ρόλος του άντρα είναι διαφοροποιημένος και πιο σύνθετος. Σήμερα, το ζευγάρι συμμετέχει ισότιμα στη φροντίδα του σπιτιού, είναι και οι δύο… αθλητές του επαγγελματικού στίβου και φυσικά όταν έρθει η στιγμή της πατρότητας, ο άντρας είναι πλήρους απασχόλησης μπαμπάς και συμμετέχει ενεργά στη ζωή των παιδιών του έχοντας αναλάβει μεγάλο μερίδιο των ευθυνών της φροντίδας τους αλλά και του σπιτιού.

Ο μπαμπάς του 2024 είναι πιο παρόν από ποτέ στη ζωή των παιδιών του: είναι ο μπαμπάς που αλλάζει πάνες και δίνει την πρώτη κουταλιά φρουτόκρεμας στο μωρό, ο μπαμπάς που συνοδεύει την μικρή του πριγκίπισσα την πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό, ο μπαμπάς που ντύνεται Spiderman μαζί με τον γιο του… τον Μάιο «για να μοιραστούν στιγμές», ο μπαμπάς που μαγειρεύει, που φροντίζει, που ακούει, που συμμετέχει παντού.
Η αλλαγή αυτή έχει περάσει και στην κοινωνία (ευτυχώς!), με τις πατρικές άδειες να έχουν αυξηθεί σημαντικά. Και όχι μόνο στα χαρτιά, αφού ακόμα και στη χώρα μας πολλοί μπαμπάδες επιλέγουν να τις εκμεταλλευτούν ώστε να έχουν τον χρόνο να περάσουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, να είναι δίπλα τους στα πρώτα τους βήματα και να εμπλακούν πιο ενεργά στην ανατροφή τους.

Win win αλλαγή
Η «πατρότητα 2024» είναι πιθανότατα ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στην οικογένεια, τα παιδιά και τους ίδιους τους άντρες! Για τους μπαμπάδες, η συμμετοχή στη ζωή των παιδιών τους, τους επιτρέπει να αναπτύξουν μια βαθύτερη συναισθηματική σύνδεση μαζί τους, σχέση που τροφοδοτεί τον πατέρα ψυχικά και τον βοηθά να νιώθει βαθιά ικανοποίηση από τον ρόλο του ως γονιός. Επιτρέπει επίσης στους μπαμπάδες να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, πολύτιμες για την προσωπική τους εξέλιξη αλλά και για την επαγγελματική τους ζωή, όπως αυξημένη υπομονή, ενσυναίσθηση και ικανότητες επίλυσης προβλημάτων – όποιος θεωρεί ότι είναι εύκολο να ηρεμήσει ένα μουτρωμένο νηπιάκι ή έχει πολύ αναπτυγμένες ικανότητες ή δεν το έχει δοκιμάσει!!!

Για τα παιδιά, το να έχουν τον πατέρα τους στο πλευρό τους, παρόντα και στήριγμα σε κάθε φάση της ζωής τους, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και σθένος απέναντι στις δυσκολίες, καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και πιο ισορροπημένη ψυχική υγεία. Έρευνες από τις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι τα παιδιά με «παρόντες» μπαμπάδες έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα συμπεριφοράς και είναι πιο πιθανό να έχουν θετικές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους. Έχουν επίσης αυξημένα ποσοστά φοίτησης στο κολλέγιο και επιτυχίας στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία στο μέλλον.

Και να μην ξεχνάμε ότι όταν και οι δύο γονείς είναι παρόντες, συναισθηματικά και πρακτικά, στη ζωή των παιδιών τους αυτό σημαίνει πιο ισότιμη σχέση μεταξύ του ζευγαριού και καλύτερη ισορροπία στο σπίτι. Σημαίνει περισσότερες όμορφες, αστείες και ευτυχισμένες στιγμές στην καθημερινότητα, μικρές στιγμές που όμως χτίζουν ευχάριστες αναμνήσεις και βάζουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη μιας θετικής προσωπικότητας στα παιδιά τους.
Ο μπαμπάς του 2024 είναι ένας από τους ήρωες της καθημερινότητας της οικογένειάς του και αυτό είναι κάτι που αξίζει να εκτιμήσουμε διπλά την ημέρα της γιορτής του πατέρα!