Τι χρειάζεται και δεν χρειάζεται ένα νεογέννητο μωρό: Λίστα και Απαραίτητα!


Όταν αρχίσετε να προετοιμάζεστε πρακτικά για τον ερχομό του μωρού σας θα διαπιστώσετε ότι τα απαραίτητα για το νεογέννητο είναι αντιστρόφως ανάλογα με το μέγεθός του!

Όλοι οι γονείς έχουμε ζήσει το… παζλ του τι χρειάζεται ένα νεογέννητο. Ωστόσο η απάντηση αυτή δεν είναι εύκολη, ειδικά για όσους περιμένουν το πρώτο τους μωράκι. Πόσο μάλλον που η λίστα με το τι χρειάζεται ένα νεογέννητο μπορεί να είναι πιο περίπλοκη ανάλογα με τις εποχές του χρόνου!!! Επειδή το έχουμε ζήσει και καταλαβαίνουμε την αγωνία των νέων γονιών, ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά προσδιορίζοντας όχι μόνο τι χρειάζεται αλλά και τι δεν χρειάζεται ένα νεογέννητο!

ΒΟΧ: Πριν φτάσουμε στη λίστα με τα απαραίτητα για το νεογέννητο αξίζει να ρωτήσουμε φίλες και συγγενείς που έχουν ήδη μωράκι εάν έχουν βρεφικά είδη που θα μπορούσαν να μας δανείσουν. Μην το σκέφτεστε καθόλου, δεν είναι ντροπή, είναι κάτι σαν παράδοση να δανείζουμε και να δανειζόμαστε πράγματα για το νεογέννητο μωρό μας! Άλλωστε, συνήθως τα μωράκια μεγαλώνουν τόσο γρήγορα που τα πρώτα τους ρουχαλάκια καταλήγουν να μην τους κάνουν σε λίγες εβδομάδες και είναι σχεδόν αφόρετα. Γιατί λοιπόν να μην τα φορέσει το δικό μας μωράκι; Αφού μάθουμε από τις φίλες μας τι μπορούν να μας δανείσουν ή να μας χαρίσουν για το μωρό μας, αρχίζουμε να διαμορφώνουμε τη δική μας λίστα με τα όσα είναι απαραίτητα για το νεογέννητο.

Τι χρειάζεται ένα νεογέννητο

Επειδή οι αγορές και τα απαραίτητα για ένα νεογέννητο μπορεί να είναι πολλά, θα βοηθήσει να τα μοιράσουμε σε κατηγορίες: έπιπλα και απαραίτητα για τον ύπνο του, λευκά είδη (πετσέτες και σεντόνια), ρουχαλάκια, είδη για την περιποίησή του (για το άλλαγμα της πάνας και για το μπάνιο του), είδη για τη βόλτα και τις μετακινήσεις μας και είδη για το τάισμα εάν έχουμε αποφασίσει να μη θηλάσουμε.

Έτσι, μπορούμε να φτιάξουμε μια λίστα με τα απολύτως απαραίτητα έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι καλό είναι να συγκρατηθούμε στις πρώτες αγορές αφού το μωρό μας θα λάβει πολλά δώρα όταν με το καλό γεννηθεί ενώ ας θυμόμαστε ότι θα αλλάξει γρήγορα νούμερο, άρα τα πρώτα του φορμάκια και ρουχαλάκια σε λίγες εβδομάδες δεν θα του κάνουν.

Τι δεν χρειάζεται ένα νεογέννητο

Παρότι δεν συνηθίζουμε να αντιμετωπίζουμε από αυτή τη σκοπιά τη λίστα με το τι χρειάζεται ένα νεογέννητο, ως μαμάδες με εμπειρία αξίζει να τονίσουμε ότι πολλά από τα πράγματα που αγοράζουμε για τα μωρά μας, πλημμυρισμένες από την χαρά της προσμονής, δεν τους είναι πραγματικά απαραίτητα.
Τι, λοιπόν, δεν χρειάζεται ένα νεογέννητο; Τα παιχνίδια είναι το πρώτο στη λίστα αφού για να είναι ευτυχισμένο και ήρεμο το μωρό μας το μόνο που χρειάζεται είναι η δική μας καθησυχαστική παρουσία. Για τα πρώτα του παιχνίδια έχουμε ακόμη καιρό καθώς αυτές τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί και να εκτιμήσει τα ερεθίσματα αυτού του είδους.
Θα μπορούσαμε επίσης να κάνουμε λίγη υπομονή και να μην φτιάξουμε αμέσως το παιδικό δωμάτιο, ειδικά εάν σκοπεύουμε να κοιμίζουμε το μωρό στο δικό μας υπνοδωμάτιο για ένα διάστημα. Αυτό θα μας επιτρέψει να κάνουμε σταδιακά τις πιο υψηλού κόστους αγορές και να διαμορφώνουμε το παιδικό δωμάτιο σιγά σιγά, ακολουθώντας τα στάδια της ανάπτυξης του μωρού μας.

ΒΟΧ: Ο ρουχισμός του μωρού και τα λευκά είδη που θα χρειαστεί μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την εποχή του χρόνου που θα γεννήσουμε. Για παράδειγμα, αυτά που χρειάζεται ένα νεογέννητο το καλοκαίρι είναι διαφορετικά από εκείνα που χρειάζεται ένα νεογέννητο το χειμώνα. Σκεφτείτε το: διαφορετικά κλινοσκεπάσματα, φορμάκια, μπουφάν ή ζακετάκια, γάντια και καπέλο, ή ακόμη και ένα ζεστό κάλυμμα για το καροτσάκι ή μια κουνουπιέρα!

Λίστα και απαραίτητα για ένα νεογέννητο

Η λίστα αυτή μπορεί να χρησιμεύσει σαν ένας μικρός οδηγός για τις αγορές σας. Ξεκινήστε… με φειδώ και συμπληρώνετε όπως περνάνε οι εβδομάδες ό,τι διαπιστώνετε πως σας είναι απαραίτητο για το μωράκι σας.

Για τον ύπνο και τις βόλτες του

 • Βρεφικό κάθισμα ασφαλείας για το αυτοκίνητο
 • Βρεφικό καρότσι
 • Κούνια ή λίκνο ή καλαθούνα για τον ύπνο του
 • Καινούριο στρώμα (εάν έχετε δανειστεί το κρεβάτι για το μωρό σας, για λόγους ασφαλείας και υγιεινής θα πρέπει το στρώμα να είναι καινούργιο)
 • 2-3 αδιάβροχα προστατευτικά για το στρώμα
 • 3 σετ σεντόνια και 2-3 κουβέρτες διαφορετικής πυκνότητας υφάσματος και υλικού ανάλογα με την εποχή του χρόνου
 • Μόνιτορ για να το ακούτε όταν κοιμάται

Για το μπάνιο και την περιποίηση του μωρού

 • 8 πετσέτες μετρίου μεγέθους
 • 2 μπουρνούζια με κουκούλα
 • Πετσετάκια μικρά για το τοπικό πλύσιμο
 • Ένα μαλακό σφουγγάρι
 • Βρεφικό σαμπουάν και αφρόλουτρο
 • Σελτεδάκια για την αλλαξιέρα
 • Βρεφικό ψαλιδάκι για τα νύχια του
 • Έπιπλο αλλαξιέρα-συρταριέρα
 • Πάνες, μωρομάντιλα και κρέμα για την αποφυγή των ερεθισμών

Για το ντύσιμό του (φυσικά, ανάλογα με την εποχή)

 • 8 φορμάκια-εσώρουχα
 • 8 φορμάκια «βόλτας»
 • 2-3 ζακέτες
 • Ολόσωμη φόρμα-μπουφάν
 • Καπέλο, γάντια και καλτσάκια

Για το φαγητό
Εάν έχετε αποφασίσει να μη θηλάσετε θα χρειαστείτε συσκευή αποστείρωσης, πιπίλες, μπιμπερό, βουρτσάκια για να πλένετε τα μπιμπερό και βέβαια το βρεφικό γάλα που θα σας συστήσει ο παιδίατρος.
Είτε θηλάζετε είτε όχι, θα χρειαστείτε μια εξάδα πετσετάκια που θα βάζετε στον ώμο σας για να μη λερώνεστε εάν το μωράκι σας βγάζει γουλίτσες με ρέψιμο μετά το γεύμα.

ΒΟΧ: Μαξιλάρια, πάπλωμα και μαλακή πάντα για την κούνια καθώς και οτιδήποτε άλλο περιορίζει σε ένα σημείο το μωρό μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Ζητήστε από τον παιδίατρό σας οδηγίες για το πώς και πότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.

ΒΟΧ: Τα περισσότερα από τα απαραίτητα για το νεογέννητο συνηθίζουμε να τα προμηθευόμαστε λίγες εβδομάδες πριν έρθει το μωρό μας στον κόσμο. Αυτό μας δίνει το χρόνο να πλύνουμε και να σιδερώσουμε (απαραίτητο για λόγους αποστείρωσης) τα βρεφικά ρουχαλάκια και λευκά είδη και να τα έχουμε έτοιμα στα συρτάρια, να περιμένουν να αγκαλιάσουν τρυφερά το μωράκι μας. Για το σκοπό αυτό, έχουμε σύμμαχους το υγρό απορρυπαντικό και το μαλακτικό Εύρηκα Newborn. Είναι ιδανικά για νεογέννητα, καθώς περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά. Κι εκτός από την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού το υγρό απορρυπαντικό Εύρηκα Newborn φροντίζει επίσης τα ρουχαλάκια του, τα προστατεύει από τη φθορά και παράλληλα αφαιρεί ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες, ενώ δεν περιέχει χρωστικές, φωσφορικά, σιλικόνη και nitro-musks.