Ρούχα για τα νεογέννητα!


Τα πιο απαραίτητα ρουχαλάκια για το νεογέννητο

Όσο κάνετε τις πρώτες αγορές για το νεογέννητο μωρό σας θα διαπιστώσετε ότι οι ανάγκες του είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σύγκριση με το μικροσκοπικό πλασματάκι που θα κρατήσετε σύντομα στην αγκαλιά σας!

Ωστόσο, παρότι οι επιλογές και οι ανάγκες ενός νεογέννητου σε ρουχαλάκια και ασπρόρουχα είναι πολλές, έχετε τη δυνατότητα να τις περιορίσετε εάν σκεφτείτε καλά τι είναι πραγματικά απαραίτητο και τι όχι τόσο.

Οι πρώτες αγορές για το μωρό σας

Συνήθως οι μέλλοντες γονείς ετοιμάζονται πριν τον τοκετό για τον ερχομό του μωρού τους αφού γνωρίζουν καλά ότι οι πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά τη γέννησή του θα είναι πολύ απαιτητικές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει πριν καν γεννήσετε να έχετε προνοήσει για όλες τις ανάγκες του μωρού σας! Ηρεμήστε και νιώστε ήσυχη πως αν χρειαστείτε κάτι που δεν έχετε προμηθευτεί, θα μπορεί ο σύντροφος, η αδερφή σας, μια φίλη ή οι γιαγιάδες να σας το αγοράσουν άμεσα.

Υπάρχει βέβαια κι ένας πολύ πρακτικός λόγος να κάνετε τον κύριο όγκο των αγορών πριν τον τοκετό, αφού τα ρουχαλάκια και τα ασπρόρουχα θα πρέπει να πλυθούν και να σιδερωθούν για να είναι υγιεινά καθαρά για το μωρό σας. Για τη δουλειά αυτή επιλέξτε ένα απορρυπαντικό και μαλακτικό ειδικό για νεογέννητα μωρά, όπως η σειρά Εύρηκα Newborn που περιέχει >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά ενώ τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά και βοηθούν να παραμένουν τα ρουχαλάκια του υγιεινά καθαρά και απαλά.

Τέλος, σκεφτείτε τις ανάγκες της εποχής που θα γεννήσετε και το γεγονός ότι τα μωρά παίρνουν πολύ γρήγορα βάρος τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας πολύ γρήγορα θα αλλάξει νούμερο.

Από τι να ξεκινήσετε

Τα εσώρουχα: Για να αλλάζετε το μωρό σας θα χρειαστείτε τουλάχιστον μια δεκάδα εσώρουχα, φορμάκια με τιραντάκι ή κοντομάνικα, ανάλογα με την εποχή  του χρόνου. Τα ρουχαλάκια αυτά είναι τα πρώτα που λερώνονται σε μια διαρροή της πάνας, που σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξετε δύο και τρία μέσα στη μέρα. Ένα εσώρουχο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ρουχαλάκι ύπνου το καλοκαίρι και τις μεταβατικές εποχές του χρόνου.

Καθημερινά φορμάκια: Από αυτά θα χρειαστείτε τουλάχιστον 7, ένα για κάθε μέρα της εβδομάδας αν και κάποιες φορές θα αλλάζετε πιο συχνά φορμάκι. Η απλότητα είναι το μυστικό της πρακτικότητας: Επιλέξτε φορμάκια χωρίς κουμπιά, κορδέλες και ένθετα στοιχεία που μπορεί να ενοχλούν το μωρό όταν είναι ξαπλωμένο, από απαλό ύφασμα, σε παρόμοια χρώματα ώστε να οργανώνετε εύκολα τις ξεχωριστές πλύσεις με Εύρηκα Newborn.

Πετσέτες, πανάκια αγκαλιάς και σεντόνια: Τα πανάκια αγκαλιάς και τα μικρά πετσετάκια που θα βάζετε στον ώμο σας όταν παίρνετε αγκαλιά το μωρό είναι μια απαραίτητη αγορά, όχι μόνο για να μη λερώνονται τα ρούχα σας από τις «γουλίτσες» που μπορεί να βγάζει το μωρό μετά το τάισμα, αλλά και για να είστε σίγουρη ότι το μωρό σας ακουμπά το πρόσωπο και το σωματάκι του σε καθαρά υγιεινά ρούχα.

Σεντόνια θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 με 3 σετ. Αν τις πρώτες εβδομάδες κοιμίζετε το μωρό σε λίκνο ή σε καλαθούνα, τότε περιοριστείτε στα 2 σετ αφού όταν θα το μεταφέρετε στην κούνια, αυτά τα σεντόνια θα είναι μικρά.

Αναφορικά με τις πετσέτες, θα χρειαστείτε περισσότερα μεγέθη για το μπάνιο του, μια δυο μπουρνουζοπετσέτες και μικρά πετσετάκια για να το πλένετε τοπικά.

Η αγορά που μπορείτε να μειώσετε;

Είναι τα ρουχαλάκια βόλτας. Συχνά οι μαμάδες παρασυρόμαστε από τα γλυκύτατα και χαριτωμένα ρουχαλάκια βόλτας και αγοράζουμε περισσότερα απ’ όσα πραγματικά χρειάζονται. Το πρώτο διάστημα οι ανάγκες «κοινωνικών εμφανίσεων» είναι μικρές και τα απλά βαμβακερά φορμάκια με κόπιτσες στο κάτω μέρος και φαρδύ άνοιγμα στο λαιμό για να μπαινοβγαίνουν εύκολα είναι αυτά που θα βρείτε πιο πρακτικά στην καθημερινότητά σας αφού το μωρό θα είναι τις περισσότερες ώρες ξαπλωμένο. Αφήστε τα φορεματάκια και τα παντελονάκια για λίγο αργότερα, μετά τους 6-8 μήνες που το μικρό σας θα αρχίσει να κάθεται και στη συνέχεια να στέκεται!