Φροντίδα και Περιποίηση Μωρού & Νεογεννήτου!


Η φροντίδα του μωρού τις πρώτες μέρες της ζωής του είναι μια από τις πιο τρυφερές εμπειρίες της μητρότητας. Ταυτόχρονα μπορεί να είναι απαιτητική καθώς περιλαμβάνει «ευαίσθητα» πρακτικά θέματα, όπως το πρώτο πλύσιμο των βρεφικών ρούχων και την περιποίηση του νεογέννητου που το πρώτο διάστημα μπορεί να μοιάζει λίγο με… γρίφο!

Η φροντίδα του μωρού είναι ένα από «καθήκοντα» που οι νέοι γονείς απολαμβάνουν στο έπακρο, ανεξάρτητα απ’ το πόσο άγνωστη, κουραστική και απαιτητική μπορεί να είναι! Άλλωστε, και μόνο που κρατάμε επιτέλους στην αγκαλιά το μωρό μας μετά από τόσους μήνες αναμονής είναι αρκετή ανταμοιβή για κάθε κόπο και κάθε άγχος.

Φροντίδα νεογέννητου: Δοκιμασμένες συμβουλές για να γίνουν όλα πιο εύκολα

  • Η φροντίδα του νεογέννητου μπορεί να ξεκινήσει μερικές εβδομάδες πριν ακόμη το φέρουμε στον κόσμο οργανώνοντας τα πρακτικά ζητήματα. Ένα από αυτά είναι το πρώτο πλύσιμο των βρεφικών ρούχων ώστε να είναι υγιεινά καθαρά και απαλά για να αγκαλιάσουν το μωρό μας τις πρώτες ημέρες της ζωή του. Οι περισσότερες μαμάδες συμβουλεύουν το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων να γίνει προτού φτάσουν οι μέρες του τοκετού ώστε να είναι όλα έτοιμα ακόμη κι αν το μωράκι μας βιαστεί λίγο να έρθει στον κόσμο.

  Tip: Για τη φροντίδα των ρούχων του νεογέννητου επιλέγουμε πάντα απορρυπαντικά ειδικά σχεδιασμένα για νεογέννητα, όπως το υγρό απορρυπαντικό και το μαλακτικό Εύρηκα Newborn, τα οποία σέβονται το ευαίσθητο δέρμα του μωρού, περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά.

 • Η περιποίηση του νεογέννητου είναι ένα… κεφάλαιο που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος στους νέους γονείς: Το μωρό είναι ένα μικροσκοπικό πλασματάκι που δείχνει εύθραυστο (αλλά δεν είναι τόσο, να το θυμάστε αυτό!) και τα πάντα γύρω από τη φροντίδα του είναι πρωτόγνωρα. Όλο αυτό το άγχος και οι απορίες που μπορεί να έχετε είναι φυσιολογικά και ίσως βοηθήσει να θυμάστε ότι τα συναισθήματα αυτά είναι κοινά σε όλους τους νέους γονείς.
  Πριν φύγετε από το μαιευτήριο η μαία και ο παιδίατρος θα σας δώσουν κάποιες βασικές οδηγίες την περιποίηση του μωρού που σίγουρα θα σας βοηθήσουν. Εξάλλου, τις πρώτες λίγες ημέρες μετά την επιστροφή στο σπίτι θα εξετάσει το μωρό σας ο παιδίατρος που έχετε επιλέξει να το παρακολουθεί, θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες για την περιποίηση του νεογέννητου και θα απαντήσει σε όλες σας τις απορίες. Άλλωστε, οποιαδήποτε ερώτηση έχετε στην πορεία για τη φροντίδα και την περιποίηση του μωρού σας θα πρέπει να τη συζητάτε μαζί του ή με τη μαία σας ώστε να παίρνετε έγκυρη απάντηση. Και πολύ σύντομα όλες οι απορίες σας για τη φροντίδα του μωρού τις πρώτες μέρες θα είναι παρελθόν, αφού θα έχετε εξοικειωθεί με τις ανάγκες του και θα είστε πλέον… έμπειρη μαμά!!!
 • Κάντε τη ζωή σας πιο απλή. Πέρα από τις βασικές συμβουλές που σίγουρα έχετε ακούσει, όπως να ζητάτε βοήθεια από φίλους και συγγενείς για τα πρακτικά του σπιτιού και το μαγείρεμα, μπορείτε να έχετε κάτι ακόμη στο μυαλό σας αναφορικά με τη φροντίδα του μωρού τις πρώτες μέρες: Μην προσπαθείτε να τα κάνετε όλα «τέλεια». Είναι λογικό να μην γνωρίζετε ακόμη τα «μυστικά» της περιποίησης του νεογέννητου, να χρειάζεστε λίγο χρόνο για να γνωριστείτε με το μωρό σας και να εξοικειωθείτε με τη ρουτίνα της περιποίησης του νεογέννητου. Έτσι, εάν για παράδειγμα δεν νιώθετε άνετα να το κάνετε ακόμη μπάνιο μπορείτε τις πρώτες μέρες να το πλένετε τοπικά με μια βρεγμένη και καλά στυμμένη πετσετούλα.
  Επίσης, είναι πολύ πιθανό όταν κλαίει να μην ξέρετε τι να κάνετε για να το ανακουφίσετε. Η αγκαλιά σας μπορεί να είναι πάντα η πρώτη επιλογή αφού ερχόμενο το μωρό σε επαφή με το δέρμα σας και ακούγοντας το ρυθμό της καρδιάς σας, με τον οποίο είναι εξοικειωμένο από την περίοδο της κύησης, θα είναι πιο εύκολο να ηρεμήσει.
 • Να θυμάστε, τέλος, πως η πιο βασική φροντίδα του νεογέννητου περιλαμβάνει τη στοργή, την τρυφερότητα και την αφοσίωσή σας. Αφιερώστε χρόνο για αυτή τη μοναδική σχέση ζωής που ξεκινά και μην επιτρέπετε στο άγχος και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας να μπαίνουν ανάμεσα σε εσάς και το νεογέννητο μωρό σας. Απολαύστε αυτές τις ημέρες γιατί είναι ανεπανάληπτες!

Tip: Στη βασική φροντίδα του μωρού τις πρώτες μέρες περιλαμβάνεται το καθάρισμα του αφαλού το οποίο πρέπει να γίνεται καθημερινά σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έδωσε ο παιδίατρος. Μην παραλείπετε να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον καθαρισμό του αφαλού και φροντίστε να τα σκουπίζετε με καθαρή πετσέτα, που θα αλλάζετε καθημερινά και, ιδανικά, θα πλένετε με τα ίδια απορρυπαντικά που χρησιμοποιείτε για το μωρό σας, όπως το υγρό απορρυπαντικό και το μαλακτικό Εύρηκα Newborn τα οποία είναι δερματολογικά ελεγμένα και δεν θα ερεθίσουν τα χέρια σας που θα είναι πιο ευαίσθητα από το συχνό πλύσιμο.