Η φροντίδα του δέρματος του μωρού το χειμώνα: Τι αλλάζει!


Οι καιρικές συνθήκες, το κρύο, ο αέρας και η υγρασία στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν τον τρόπο που πρέπει να φροντίζουμε το δερματάκι του μωρού ώστε να είναι υγιές και απαλό.

Το ευαίσθητο δέρμα του μωρού χρειάζεται φροντίδα όλο τον χρόνο. Τους χειμερινούς μήνες όμως, οι καιρικές συνθήκες έξω και η θέρμανση μέσα στο σπίτι, μας αναγκάζουν να είμαστε ακόμη πιο «τυπικές» με τη ρουτίνα της φροντίδας του ώστε να προλάβουμε να αντιμετωπίσουμε τα πιο πιθανά προβλήματα και ενοχλήσεις.

Τρεις κινήσεις για υγιές βρεφικό δέρμα τον χειμώνα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα και όταν είναι υγιές αποτελεί τον φυσικό «φραγμό» σε μικρόβια και βακτήρια. Ποιες είναι οι βασικές κινήσεις για υγιές βρεφικό δέρμα;

* Ξεκινώντας από το μπάνιο του μωρού, επιλέγουμε ήπια, υποαλλεργικά καθαριστικά κατάλληλα για βρέφη και χρησιμοποιούμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα. Εάν το μωρό μας παρουσιάζει ξηροδερμία ή ατοπικό έκζεμα, ο παιδίατρος μπορεί να μας συστήσει ειδικό καθαριστικό με λιπίδια που αναπληρώνουν την χαμένη υγρασία από το δέρμα.

* Το πολύ ζεστό νερό αφυδατώνει το δέρμα και απομακρύνει τα πολύτιμα λιπίδια που το κρατούν απαλό και υγιές. Εάν το μωρό μας έχει πολύ ευαίσθητο δέρμα, ένα γρήγορο ντους είναι προτιμότερο από το μπάνιο, ενώ μια θερμοκρασία πιο κοντά στο χλιαρό είναι ιδανική.

* Για να «κλειδώσουμε» την επιθυμητή υγρασία στο δέρμα, αμέσως μετά το μπάνιο απλώνουμε βρεφική ενυδατική κρέμα. Ειδικά τώρα τον χειμώνα, καλό είναι να μην παραλείπουμε αυτή την κίνηση αφού ο κρύος αέρας συγκρατεί λιγότερη υγρασία με αποτέλεσμα να νιώθουμε -ακόμη και εμείς οι ενήλικες- το δέρμα μας πιο ευαίσθητο και ξηρό.

Tip: Φροντίζουμε να πλένουμε τα λευκά είδη, τα κουβερτάκια και τα ρούχα του μωρού, ειδικά αυτά που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα του, με υποαλλεργικά και ειδικά σχεδιασμένα για το δέρμα του απορρυπαντικά για βρέφη όπως το Εύρηκα Baby, με 100% πράσινο σαπούνι και εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι. Είναι δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό, εγγυάται την απαλή φροντίδα των ρούχων, όμως παράλληλα καθαρίζει αποτελεσματικά τα ρούχα και απομακρύνει τους δύσκολους λεκέδες. Μαζί χρησιμοποιούμε το νέο συμπυκνωμένο μαλακτικό Εύρηκα Baby χωρίς μικροπλαστικά, χρωστικές και σιλικόνες που προσφέρει ξεχωριστή απαλότητα στα ρούχα με μια μόνο μικρή δόση. Με >94% φυσικά & φυτικής προέλευσης συστατικά,100% ανακυκλώσιμη συσκευασία, δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό είναι ιδανικό όχι μόνο για τα ρούχα του μωρού αλλά και για όλης της οικογένειας!

Πώς προστατεύουμε το δέρμα του μωρού τον χειμώνα

Στις βόλτες: Όταν έχει ψυχρό αέρα και χαμηλές θερμοκρασίες ντύνουμε το μωρό μας με «στρώσεις» ρούχων ώστε να μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάτι ανάλογα με τις συνθήκες. Οι κάλτσες, τα γαντάκια και ένα σκουφάκι είναι απαραίτητα για να προστατεύεται το εκτεθειμένο δέρμα και να αποφύγουμε την απώλεια θερμότητας.

Στους εσωτερικούς χώρους: Οι μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας μπορεί να ξηράνουν το δέρμα του μωρού. Επειδή προφανώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε το «μέσα έξω» σε κάποιες περιπτώσεις, φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας στην τσάντα μια απαλή ενυδατική κρέμα για να βάζουμε στα μάγουλα και τα χεράκια του μωρού αν τα βλέπουμε κόκκινα.

Tip: Αν το μωρό δεν θηλάζει αποκλειστικά, φροντίζουμε να του δίνουμε τακτικά νερό και άλλα υγρά. Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού σχετίζεται άμεσα με το ενυδατωμένο και υγιές δέρμα.

Focus: Σκασμένα χειλάκια

Ειδικά εάν το μωρό μας βγάζει δοντάκια, τα χείλια του μπορεί να «σκάνε» συχνά τώρα τον χειμώνα λόγω της αυξημένης σιελόρροιας. Στο φαρμακείο θα βρούμε ένα απαλό balm χειλιών κατάλληλο για μωρά, το οποίο εφαρμόζουμε με το δάχτυλό μας στα χειλάκια του και την περιοχή τριγύρω κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι στο κρύο για ενισχυμένη προστασία και ενυδάτωση του ευαίσθητου δέρματός τους.