Όνειρα γλυκά… και ασφαλή!


Η ασφάλεια του μωρού είναι μια από τις πρώτες σκέψεις των νέων γονιών. Και η ασφάλεια του μωρού στον ύπνο είναι προτεραιότητα και βασικό μέλημα από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα φέρουμε το μωρό στο σπίτι.

Πού θα κοιμάται το μωρό;

Ο ύπνος του μωρού θα μπορούσε να καλύψει… εγκυκλοπαίδεια! Και μια από τις πρώτες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι νέοι γονείς είναι το πού θα κοιμάται το μωρό τους: στη βρεφική κούνια ή σε καλαθούνα; Στο δικό του δωμάτιο ή στο υπνοδωμάτιο των γονιών; Ή μήπως θα υιοθετήσετε τη συγκοίμηση, τον ύπνο δηλαδή μαζί με τους γονείς στο διπλό κρεβάτι. Για την κάθε μία από αυτές τις επιλογές υπάρχουν υπέρ και κατά, με τη συγκοίμηση να είναι ένα από τα θέματα που βρίσκουν ένθερμους υποστηρικτές και πολέμιους.

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό για τη δική σας οικογένεια, θα τη δώσετε μόνο εσείς, σύμφωνα με τις επιθυμίες, τις ανάγκες σας αλλά και με τους χώρους που διαθέτει το σπίτι σας. Θυμηθείτε μόνο πως ό,τι κι αν επιλέξετε η ασφάλεια του μωρού σας είναι βασική. Ο παιδίατρος που θα έρθει στο σπίτι σας για την πρώτη εξέταση του μωρού μετά την έξοδο από το μαιευτήριο θα μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά και να σας δώσει οδηγίες για να κοιμάται το μωράκι σας -κι εσείς!- πιο ήρεμα.

SOS: Συζητήστε με τον παιδίατρό σας για την ιδανική θέση ύπνου για το νεογέννητο μωρό σας. Ρωτήστε τον επίσης εάν το βρίσκει καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε ένα στήριγμα για να μένει το μωρό σε αυτή τη θέση τη νύχτα.

Ασφάλεια στην κούνια

Εκτός από τις οδηγίες του παιδιάτρου, τα παρακάτω πρακτικά tips μπορούν να σας φανούν χρήσιμα.

  • Οι φραμπαλάδες, η πάντα γύρω από τα κάγκελα, οι βάτες και τα ένθετα διακοσμητικά στα κλινοσκεπάσματα, όπως κορδέλες και δαντέλες, δεν είναι καλή ιδέα. Όσο πιο απλά είναι τα σκεπάσματα του μωρού τόσο πιο ασφαλή.
  • Φροντίστε το στρώμα του μωρού να είναι όσο πρέπει σκληρό -ακόμη κι αν πάρετε κούνια από δεύτερο χέρι, προτιμήστε το στρώμα να είναι καινούργιο. Τα σεντόνια θα πρέπει να είναι καλά στρωμένα, ώστε να μην μπορεί το μωρό να τυλιχτεί κατά λάθος σε αυτά. Επίσης, τις πρώτες εβδομάδες, μέχρι το μωρό να αρχίσει να στριφογυρνάει, βάζετέ το για ύπνο χαμηλά στην κούνια, προς το κάτω κεφαλάρι, ώστε να μην μπορεί την ώρα του ύπνου να γλιστρήσει κάτω από τα σκεπάσματα. Οι ειδικοί συστήνουν όταν είναι ξαπλωμένο, τα ποδαράκια του να απέχουν 5 εκατοστά από το κεφαλάρι.
  • Το πάπλωμα και το μαξιλάρι δεν συστήνονται για μωρά κάτω των 12 μηνών καθώς ενέχουν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης και ασφυξίας, ενώ έχουν επίσης συσχετιστεί με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Για τους ίδιους λόγους -αλλά και για αποκλεισμό πρόκλησης αλλεργίας- μην αφήνετε στο κρεβάτι του μωρού λούτρινα και πάνινα παιχνίδια την ώρα που κοιμάται.
  • Εάν κρεμάσετε μόμπιλο πάνω από την κούνια φροντίστε να είναι αρκετά ψηλά ώστε να μην μπορεί να το πιάσει όταν θα αρχίσει να εξερευνά το περιβάλλον του. Και όταν θα δείτε ότι μπορεί πλέον να το αγγίξει καλύτερα να το αφαιρέσετε.
  • Φροντίστε ώστε η βρεφική κούνια να είναι μακριά από θερμαντικά σώματα και αν υπάρχει κλιματιστικό στο δωμάτιο βεβαιωθείτε πως ο αέρας δεν φυσάει κατευθείαν επάνω του.
  • Καλό είναι να μην υπάρχει πρίζα και διακόπτες κοντά στο κρεβατάκι του μωρού και να μην είναι τοποθετημένο κάτω από ράφια με βιβλία ή διακοσμητικά. Αποφύγετε επίσης την τοποθέτηση της κούνιας κάτω από παράθυρο.

SOS: Το μωρό σας σε λίγες εβδομάδες θα κάνει κινήσεις που δεν θα τις περιμένετε. Από τον 4ο – 6ο μήνα και μετά -ή ίσως και λίγο νωρίτερα ανάλογα με την ανάπτυξη του μωρού σας- μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κάγκελα για να ανακαθίσει ή ακόμη και να σηκωθεί. Βεβαιωθείτε πως η κούνια του είναι τοποθετημένη σε ένα ασφαλές σημείο.

Μαλακά όσο η αγκαλιά της μαμάς

Τα σεντόνια και τα κουβερτάκια του μωρού πρέπει να είναι τόσο μαλακά όσο και η αγκαλιά σας! Για το πλύσιμό τους επιλέξτε το υγρό απορρυπαντικό Εύρηκα Newborn. Είναι ιδανικό για νεογέννητα καθώς περιέχει >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, είναι δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό. Συνδυάστε το με το νέο μαλακτικό Εύρηκα Newborn που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τα ρουχαλάκια των νεογέννητων, αλλά και όλης της οικογένειας. H σύνθεσή του με >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά το κάνει ιδανικό για νεογέννητα, ενώ είναι δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό.