Τι πρέπει να γνωρίζεις για τη φροντίδα του μωρού τις πρώτες μέρες στο σπίτι;!


Όλες οι γυναίκες, όταν γινόμαστε μαμάδες, έχουμε αγωνία γιατί θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο και το πιο σωστό για το μωρό μας. Έχουμε ανάγκη να νιώσουμε ασφάλεια τόσο οι ίδιες όσο και το μωρό μας και κυρίως να πετύχουμε στον πιο σημαντικό και υπεύθυνο ρόλο της ζωής μας.

Η φροντίδα του νεογέννητου μωρού μας είναι μια νέα πρόκληση τις πρώτες μέρες στο σπίτι. Μπορεί να είναι οι πιο όμορφες στιγμές της ζωής μας αλλά σίγουρα δεν είναι και οι πιο εύκολες όταν γινόμαστε γονείς για πρώτη φορά.

Αν μπορούμε να συγκεντρώσουμε τα βασικότερα σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε προσοχή οι γονείς για τη φροντίδα του νεογέννητου μωρού μας, αυτά θα ήταν τα εξής:
Φαγητό. Είτε έχουμε αποφασίσει να θηλάσουμε είτε προτιμάμε τη λύση του μπιμπερό, καλό είναι να θυμόμαστε ότι το μωρό μας πρέπει να πεινάει για να πιει το γάλα του. Καλό είναι λοιπόν να το ταΐζουμε όποτε το ζητάει. Σιγά σιγά θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα γευμάτων και να ταΐζουμε το μωρό μας κάθε τρεις – τέσσερις ώρες.
Ρουτίνα Ύπνου. Η ξεκούραση είναι απαραίτητη για τα βρέφη καθώς έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Τα νεογέννητα κοιμούνται σχεδόν 17-18 ώρες την ημέρα. Οι νέες μαμάδες πρέπει να θυμούνται ότι τα ωράριο ύπνου των νεογέννητων είναι άστατο μέχρι να αποκτήσουν συγκεκριμμένο πρόγραμμα. Από τον 6ο μήνα συνήθως το μωρό θα αρχίσει να σας δείχνει σημάδια για το πότε θέλει να κοιμηθεί οπότε και θα σας βοηθήσει να αντιλαμβάνεστε πότε είναι η ώρα που θα πρέπει να το βάλετε για ύπνο. Να θυμάστε ότι η σωστή προετοιμασία του βρεφικού δωματίου είναι σημαντική στο να κοιμηθεί εύκολα το μωρό σας!
Μπανάκι. Η αλήθεια είναι ότι τα νεογέννητα μωράκια δεν χρειάζεται να κάνουν μπάνιο κάθε μέρα. Προτιμήστε το στεγνό καθάρισμα μέχρι ο ομφάλιος λώρος να πέσει. Αυτό βοηθάει να διατηρηθεί στεγνός και συμβάλλει και στην επούλωσή του. Μόλις η περιοχή του ομφάλιου λώρου επουλωθεί, μπορείτε να κάνετε το μωρό σας μπάνιο στο νερό.
Φροντίδα του βρεφικού δέρματος. Η βρεφική επιδερμίδα είναι πιο λεπτή κι ευαίσθητη σε σχέση με αυτή των ενηλίκων για αυτό είναι σημαντικό να την περιποιούμαστε με προϊόντα που απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο για μωράκια.

Πλύσιμο ρούχων του μωρού
Το βρεφικό δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο στην εμφάνιση ερεθισμών. Ειδικά έως 18 μηνών, τα παιδιά έχουν πολύ λεπτό, ευάλωτο δέρμα, με αποτέλεσμα τα ρούχα τους να χρειάζονται πιο εξειδικευμένη φροντίδα για να εξαφανιστούν όλα τα μικρόβια. Είναι λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζετε πώς να πλένετε σωστά τα βρεφικά ρούχα του μωρού σας, αλλά και ποια απορρυπαντικά θεωρούνται κατάλληλα για τα ρούχα του.

1. Είναι πολύ σημαντικό να πλένετε όλα τα ρούχα που αγοράζετε για το μωράκι σας πριν τα φορέσει με τα κατάλληλα απορρυπαντικά για βρέφη.
2. Ένας ακόμα τρόπος να σιγουρευτείτε πως πλένετε σωστά τα ρούχα του μωρού σας είναι να τα πλένετε ξεχωριστά από αυτά της υπόλοιπης οικογένειας. Λόγω της ευαισθησίας των μωρών, είναι καλύτερο τα ρούχα του να μην έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα ρούχα, λόγω της ύπαρξης μικροβίων, στα οποία τα βρέφη είναι πιο ευάλωτα.
3. Το σημαντικότερο είναι να επιλέξετε το κατάλληλο απορρυπαντικό ρούχων για βρέφη, η σύνθεση του οποίου είναι δερματολογικά ελεγμένη, ώστε να μη δημιουργεί πρόβλημα στην επιδερμίδα του μωρού σας. Ένα στοιχείο που πρέπει να προσέχετε στο απορρυπαντικό που θα επιλέξετε είναι να είναι υποαλλεργικό. Παράλληλα, το απορρυπαντικό που θα χρησιμοποιήσετε στα ρουχαλάκια του μωρού σας πρέπει να είναι φτιαγμένο από φυσικά συστατικά και απαλλαγμένο από βλαβερά χημικά συντηρητικά, όπως τα parabens και συνθετικές αρωματικές ουσίες, ώστε να αποφύγετε την έκθεση του μωρού σας σε επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Το Ευρηκα Baby υγρό απορρυπαντικό είναι ιδανικό για μωρά, κατάλληλο όμως για όλα τα ρούχα της οικογένειας. Είναι φτιαγμένο από 100% φυτικό πράσινο σαπούνι με λάδι ελιάς και εκχύλισμα βιολογικού χαμομηλιού, και είναι ενισχυμένο με ένζυμα για την καταπολέμηση περισσότερων και δυσκολότερων λεκέδων. Είναι φυσικά, δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό και δεν έχει φωσφορικά, σιλικόνη και nitro-musks.
4. Τέλος, μην ξεχάσετε να σιδερώσετε και από τις δύο πλευρές τα ρούχα, όπως και το εσωτερικό τους, για να αποστειρωθούν αποτελεσματικά!
5. Εξίσου σημαντικό είναι το πλύσιμο των βρεφικών σκευών. Το Εύρηκα Baby υγρό πιάτων είναι ιδανικό για το πλύσιμο των βρεφικών σκευών και πιάτων στο χέρι. Με 100% φυτικό πράσινο σαπούνι με λάδι ελιάς και εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι, λεμόνι και lime, εξαφανίζει τα λίπη αφήνοντας τα βρεφικά σκεύη αστραφτερά. Το σαπούνι από λάδι ελιάς που περιέχει, προσφέρει απαλό καθαρισμό, εύκολο ξέβγαλμα και είναι ήπιο στο δέρμα.
Μπορεί οι πρώτες μέρες με το μωρό σας στο σπίτι να φαίνονται μια μεγάλη πρόκληση, αλλά πολύ σύντομα θα εξοικειωθείτε με τον νέο σας ρόλο και τη νέα καθημερινότητά σας, θα δημιουργήσετε τη δική σας ρουτίνα και θα είστε σε θέση να απολαύσετε τη μαγική σχέση με το μωρό σας!

Από την Εύη Σταθάτου, Πιστοποιημένη Parent Coach