Μωρό και κατοικίδια!


Όσοι έχουν μεγαλώσει με κατοικίδια ξέρουν ότι η εμπειρία είναι μοναδική και συνήθως θέλουν το ίδιο και για τα παιδιά τους. Εκτός από τα προφανή πλεονεκτήματα του σπάνιου δεσμού που αναπτύσσεται και των ατελείωτων ωρών παιχνιδιού και χαράς που μπορεί να προσφέρει ένα κατοικίδιο, έρευνες αποκαλύπτουν ότι η ζωή με ένα κατοικίδιο επιδρά θετικά ακόμα και στην υγεία μας!

Χωρίς αμφιβολία, αν οι νέοι γονείς έχουν την όρεξη και την αντοχή να φιλοξενήσουν ένα κατοικίδιο, όλες οι ενδείξεις είναι με το μέρος τους. Ας δούμε όμως τί πρέπει να προσέξουν και πώς μπορούν να εξασφαλίσουν μία άψογη διαβίωση για όλους κάτω από την ίδια στέγη.

Η ασφάλεια

Προτεραιότητα είναι η ασφάλεια. Γι’ αυτό δεν αφήνουμε ποτέ το κατοικίδιο μαζί με το μωρό μόνα. Θα περάσουν χρόνια μέχρι να μάθει το παιδί πώς να χειρίζεται το κατοικίδιο.

Η εκπαίδευση

Συνήθως μιλάμε στα μωρά όπως μιλάμε και στα κατοικίδια. Έτσι, ένα κατοικίδιο που μάς ακούει να μιλάμε στο μωρό μπορεί να νομίσει ότι μιλάμε στο ίδιο. Θα χρειαστούν περίπου 3 μήνες μέχρι το νέο μάς σκυλάκι να αποδεχτεί το νέο μέλος μέσα στο σπίτι. Στο διάστημα αυτό, θα πρέπει να μάθει ότι – για παράδειγμα – δεν είναι σωστό να πηδάει πάνω μας όταν κρατάμε το μωρό ή να πλησιάζει το μωρό με φόρα και να το τρομάζει. Μία λιχουδιά κάθε φορά που δεν το κάνει, θα το βοηθήσει να καταλάβει τί είναι αποδεκτό και τί όχι.

Όταν το μωρό μεγαλώσει αρκετά ώστε να μπορεί να έχει τις πρώτες του συναναστροφές με το κατοικίδιο, πρέπει κι εκείνο να μάθει πώς να το αντιμετωπίζει.

Το μωρό παρατηρεί προσεκτικά τις δικές μας αντιδράσεις σε ό,τι και αν κάνουμε. Για να καταλάβει αν ένα σκυλάκι είναι επικίνδυνο ή ακίνδυνο για αυτό, μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου παρατηρεί πώς αντιδράμε όταν το σκυλάκι μάς πλησιάζει ή πλησιάζει το μωρό. Αν είμαστε δεκτικοί, θα καταλάβει ότι το σκυλάκι δεν αποτελεί κίνδυνο και θα το αποδεχτεί αμέσως. Όμως, πρέπει να μάθει και τον τρόπο που μπορεί να συναναστραφεί ένα κατοικίδιο με ασφάλεια, γιατί η επιθετική συμπεριφορά ενέχει κινδύνους. Αν π.χ. το δούμε να σηκώνει χέρι στη γάτα, του πιάνουμε το χεράκι και τη χαϊδεύουμε μαζί, εξηγώντας του ότι ποτέ δεν χτυπάμε το κατοικίδιό μας αλλά το χαϊδεύουμε απαλά, γιατί αυτό του αρέσει.

Χώρος και χρόνος

Ένα νέο μέλος στην οικογένεια αλλάζει ριζικά τις συνήθειες και την καθημερινή ρουτίνα όλων των μελών. Αν όμως προϋπάρχει στο σπίτι ένα κατοικίδιο, δεν είναι σωστό να το παραμελήσουμε. Όσο μάς επιτρέπει η νέα συγκυρία, είναι θεμιτό να διατηρήσουμε τη ρουτίνα του κατοικίδιού μας άθικτη, σε σχέση με την ώρα της βόλτας, των γευμάτων, του παιχνιδιού κτλ. Έτσι, εκείνο θα μπορέσει να αποδεχτεί πιο γρήγορα το μωρό, θα ζηλεύει λιγότερο και μπορεί να υιοθετήσει και έναν προστατευτικό ρόλο απέναντι στο μωρό.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε έναν χώρο για το κατοικίδιό μας στον οποίο θα μπορεί να πηγαίνει όταν θέλει να είναι μόνο του, για να χαλαρώσει όταν έχει κουραστεί από το παιχνίδι αλλά και για να μην ενοχλείται από κανέναν, ειδικά από το μωρό!