Ευαίσθητο δέρμα, «ευαίσθητη» φροντίδα!


Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας. Το δέρμα μας «αγκαλιάζει» και μας προστατεύει από κάθε πιθανή απειλή από τον «έξω κόσμο». Ακόμη, το δέρμα μας είναι ένα βασικό αισθητήριο όργανο, είναι αυτό που αναγνωρίζει το άγγιγμα, την αγκαλιά το χάδι.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αξίζει να προσφέρουμε στο δέρμα μας την καλύτερη προστασία και το πιο ευαίσθητο άγγιγμα στην καθημερινότητά μας!

Τι σημαίνει ευαίσθητο δέρμα

Μωρά και ενήλικες ταλαιπωρούνται συχνά από ευαισθησίες του δέρματος: αλλεργίες, έκζεμα, δερματίτιδα, ερεθισμό, κνησμό… Πρόκειται για ενοχλήσεις που σχετίζονται με εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα μια αλλεργική προδιάθεση ή η επαφή με ένα σκληρό ύφασμα. Οι δερματικές αυτές αντιδράσεις αναπτύσσονται όταν αποδυναμώνεται ο φυσικός φραγμός του δέρματος, ρόλος του οποίου είναι να δρα ως ασπίδα προστασίας ενάντια σε μικρόβια και βακτήρια και να διατηρεί την υγρασία του. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό καθώς όταν το δέρμα μας χάνει την απαραίτητη υγρασία, γίνεται ξηρό και ευάλωτο σε ερεθιστικούς παράγοντες. Αυτοί οι ερεθιστικοί παράγοντες στη συνέχεια προκαλούν φλεγμονές και συμπτώματα που οδηγούν σε ενόχληση, γκρίνια και εκνευρισμό!

Τα καλά νέα είναι ότι πολλά από αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα μπορούν να προληφθούν εάν γνωρίζουμε καλύτερα το δέρμα και πώς να το προστατεύουμε.

Οι «εχθροί» του δέρματος

Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως οι εποχιακές αλλαγές, η κεντρική θέρμανση, ο κλιματισμός, το πολύ συχνό μπάνιο με ζεστό νερό και το μη προσεκτικό στέγνωμα του δέρματος μετά, μπορούν να ξηράνουν το δέρμα, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο και επιρρεπές σε ερεθισμό και κνησμό. Επίσης, ένα σκληρό και έντονα αρωματισμένο σαπούνι, κάποια απορρυπαντικά πλυντηρίου και ορισμένα μαντηλάκια με βάση την αλκοόλη μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στο ευαίσθητο δέρμα. Τέλος, τα σκληρά και συνθετικά υφάσματα ευθύνονται συχνά για κνησμό και ερεθισμό στο δέρμα.

Συμβουλές φροντίδας για ευαίσθητο δέρμα

Τα μωρά, λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος, έχουν συχνά πιο ευαίσθητο και επιρρεπές στους ερεθισμούς δέρμα. Πολλές φορές επίσης, οι δερματικές αντιδράσεις μπορεί να είναι κληρονομικές και να σχετίζονται με ευαισθησίες και αλλεργίες που παρουσιάζουν και οι ίδιοι οι γονείς. Οι παρακάτω βασικές συμβουλές προορίζονται για τη φροντίδα του δέρματος του μωρού, μπορούν όμως να εφαρμοστούν και στους ενήλικες που θέλουν να διατηρούν το δέρμα τους υγιές, απαλό και χωρίς ενοχλητικούς ερεθισμούς.

Η ώρα του μπάνιου

 • Το μπάνιο με πολύ ζεστό νερό ξηραίνει το δέρμα, ειδικά εάν περνάμε πολλή ώρα κάτω από το ντους. Για τα μωρά, η ιδανική θερμοκρασία είναι κοντά σε αυτή του σώματος. Είναι επίσης σημαντικό να ολοκληρώνουμε γρήγορα το μπανάκι του μωρού καθώς η επαφή με το νερό μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια του δέρματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο ερεθισμού του.
 • Επιλέγουμε ειδικά καθαριστικά προϊόντα που ενισχύουν τον φυσικό δερματικό φραγμό, υποαλλεργικά και κατάλληλα για μωρά, χωρίς τεχνητά αρώματα.
 • Μετά το μπάνιο, στεγνώνουμε επιμελώς και ταμποναριστά το δερματάκι του μωρού με μια απαλή πετσέτα επιμένοντας στις πτυχώσεις, όπως στα ποδαράκια και κάτω από τον λαιμό.
 • Απλώνουμε ενυδατική κρέμα ειδική για ευαίσθητα δέρματα, χωρίς άρωμα και χρωστικές, που θα συγκρατήσει την υγρασία στο δέρμα και θα ενισχύσει το δερματικό φραγμό.

Προσεκτική επιλογή σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το δερματάκι του μωρού

 • Η ποιότητα των ρούχων που φοράει το μωρό, ή εμείς, κατάσαρκα, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην υγεία του δέρματος. Ιδανικά για μωρά και ενήλικες με ευαίσθητο δέρμα είναι τα φυσικά υφάσματα όπως βαμβάκι και λινό, τα οποία θεωρούνται υποαλλεργικά, επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει πιο εύκολα και να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του.
 • Αντίστοιχα επιλέγουμε κλινοσκεπάσματα από φυσικά υφάσματα, καθώς το μωρό μας έρχεται σε επαφή με αυτά για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Πλένουμε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα ώστε να κρατάμε μακριά τα ακάρεα και την οικιακή σκόνη που ανήκουν στα κοινά αλλεργιογόνα που σχετίζονται με ερεθισμούς του δέρματος.
 • Φροντίζουμε οι πετσέτες που χρησιμοποιούμε για το μπάνιο αλλά και τα πανάκια που έχουμε για διάφορες χρήσεις να είναι μαλακά και απορροφητικά ώστε να «χαϊδεύουν» το δέρμα του μωρού μας όταν τις χρησιμοποιούμε.
 • Το απορρυπαντικό που χρησιμοποιούμε για τα υφάσματα που έρχονται σε επαφή με το ευαίσθητο δέρμα είναι πολύ σημαντικό για την προστασία του: Για το πλύσιμο των ρούχων και των λευκών ειδών επιλέγουμε ειδικό απορρυπαντικό σχεδιασμένο για την προστασία του ευαίσθητου δέρματος, όπως το Εύρηκα Sensitive Υγρό Απορρυπαντικό για Ευαίσθητες Επιδερμίδες. Είναι υποαλλεργικό και δερματολογικά ελεγμένο, ενώ δεν περιέχει χρωστικές και φωσφορικά. Τα συστατικά του είναι σε ποσοστό πάνω από 94% φυσικά, με εκχύλισμα από γάλα αμυγδάλου και προσθήκη μαλακτικού παράγοντα, χαρίζοντας στα ρούχα και τα υφάσματα μοναδική απαλότητα και ήπιο άρωμα φρεσκάδας. Και φυσικά, το Εύρηκα Sensitive Υγρό Απορρυπαντικό για Ευαίσθητες Επιδερμίδες είναι ιδανικό τόσο για τα ρουχαλάκια του μωρού, όσο και για τα ρούχα όλης της οικογένειας!

Οι εξωτερικοί παράγοντες

Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στα μωρά και τους ενήλικες με ευαίσθητο δέρμα και με πολύ απλά λόγια σημαίνει ότι ένας εξωτερικός παράγοντας που ήρθε σε επαφή με το δέρμα, προκάλεσε αλλεργική αντίδραση. Αυτή η μορφή δερματίτιδας μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως κόκκινο και πρησμένο δέρμα ή δέρμα που είναι ξηρό, σκασμένο και ξεφλουδίζει.

Τα παρακάτω είναι κοινά ερεθιστικά και αλλεργιογόνα που μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής:

 • Σάλιο, π.χ. μπορεί να παρατηρήσετε ερεθισμό γύρω από το στόμα του μωρού σας
 • Ούρα, π.χ. εάν δεν αλλάζεται τακτικά η πάνα μπορεί να προκληθεί δερματίτιδα στο ευαίσθητο δέρμα
 • Σαπούνια ή απορρυπαντικά που δεν έχουν κατάλληλη σύνθεση για μωρά και για ευαίσθητο δέρμα.
 • Τραχιά υφάσματα, όπως το μαλλί ή το συνθετικό

Όλα τα παραπάνω είναι εύκολο να τα αποφύγετε ώστε να κάνετε το καλύτερο δυνατό για να παραμένει το δέρμα του μωρού, και το δικό σας, υγιές και απαλό.

Η συμβουλή του παιδιάτρου για το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας είναι πολύτιμη και θα πρέπει να μιλήσετε μαζί του για οτιδήποτε σας απασχολεί.