Τι παιχνίδια να διαλέξω για το μωρό!


Μπορεί να παίξει ένα μωρό; Έχει νόημα να έχει τα δικά του παιχνίδια; Η απάντηση είναι θετική. Τα βρέφη πρέπει να έχουν παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία τους. Τα παιχνίδια οξύνουν την περιέργεια του βρέφους, του δίνουν χαρά και το βοηθούν να αναπτύξει σωστά τις γνωστικές του ικανότητες.

-Παιχνίδια κατάλληλα για νεογέννητα βρέφη

Το νεογέννητο βρέφος χρειάζεται να έχει κρεμασμένο με ασφάλεια πάνω από την κούνια του το γνωστό μόμπιλε. Πρόκειται για ένα στεφάνι ή μια σειρά που έχει κρεμασμένα μικρά παιχνιδάκια. Καθώς αυτά αιωρούνται έχουν κάποια κίνηση που κάνει το μωρό να παρακολουθεί. Σταδιακά θα προσπαθεί να το φτάσει με χέρια και με πόδια, γεγονός που το γυμνάζει!

Οι κουδουνίστρες είναι ένα ακόμη παιχνίδι κατάλληλο για νεογέννητο βρέφος. Ο ήχος που κάνουν κατά την κίνησή τους, αποσπά την προσοχή του μωρού και το κάνει να χαμογελά από περιέργεια. Παράλληλα, βοηθούν το βρέφος να συντονίσει τις κινήσεις που κάνει με τα χέρια και το πόδια κατά το άκουσμά της.

Τα λούτρινα κουκλάκια χωρίς καθόλου πλαστικά μέρη –όπως κουμπιά, μάτια ή μύτες για παράδειγμα- είναι κατάλληλα για το βρέφος. Είναι πολύ απαλά στην αφή και κάνουν το μωράκι να χαλαρώσει και να νιώσει ασφάλεια. Αν παράγουν ήχους πιέζοντας σε κάποιο σημείο, ακόμη καλύτερα αφού αυτό τα κάνει πιο διασκεδαστικά.

-Παιχνίδια για βρέφη έως 6 μηνών

Το μωράκι από τον 3ο μήνα της ζωής του και μετά μπορεί να σταθεί, να στηρίξει την πλάτη του και το κεφάλι του αλλά και να πιάσει αντικείμενα με τα χεράκια του. Οι υφασμάτινοι κύβοι με αφρώδες υλικό στο εσωτερικό τους, σε έντονα χρώματα, σχήματα, αλλά και με αριθμούς ή γράμματα είναι ένα ωραίο παιχνίδι που θα βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει τις γνωστικές του ικανότητες.

Ο υφασμάτινος πίνακας με τους ήχους εξιτάρει τα βρέφη! Απλωμένος στο πάτωμα κάνει το μωρό να πατά τα κουμπιά του για να ακούει τους διαφορετικούς ήχους. Φωνές ζώων αλλά ακόμα και μια κόρνα ποδηλάτου ή το θρόισμα των φύλλων, ευχαριστούν τα μωρά που σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να ανακαλύπτουν τον κόσμο.

Στα βρέφη αυτής της ηλικίας αρέσουν και όλα εκείνα τα πλαστικά πιανάκια ή τα μαγικά τηλέφωνα, αφού με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μιμηθούν τους γονείς τους όταν μιλούν στο τηλέφωνο. Και φυσικά, από τα παιχνίδια αυτής της ηλικίας δεν εξαιρούμε τα μασητικά παιχνίδια που προσφέρουν ανακούφιση στο μωρό που έχει ξεκινήσει να βγάζει τα πρώτα του νεογιλά δοντάκια.

-Παιχνίδια για βρέφη από 6 έως 12 μηνών

Το βρέφος σε αυτή την ηλικία έχει αρχίσει να μπουσουλάει ενώ δοκιμάζει να σταθεί όρθιο για να περπατήσει. Οτιδήποτε του παρέχει στήριξη στα πρώτα του βήματα, είναι ένα ωραίο παιχνίδι για εκείνο. Όλα τα τροχήλατα ασφαλείας που διαθέτουν κουμπιά με ήχους αλλά και φωτεινές ενδείξεις, αποτελούν ωραία παιχνίδια για μωρά από τον 6ο έως τον 12ο μήνα.

Τα παζλ με μεγάλα κομμάτια βοηθούν το παιδί να σκεφτεί αλλά και να αποφασίσει. Δεν είναι ούτε πολύ δύσκολα ούτε και βαρετά αφού με τα ζωηρά τους χρώματα οξύνουν την περιέργεια του παιδιού και βοηθούν την κριτική του σκέψη.

Ομοίως και τα τουβλάκια με τα οποία το μωρό αρχίζει να δίνει ζωή στα πρώτα σχήματα που φέρνει στο μυαλό του. Επιλέξτε τουβλάκια που να απευθύνονται στην ηλικία του μωρού και τα οποία δεν περιέχουν μικρότερα μέρη που είναι επικίνδυνα για το βρέφος.

Ο πίνακας των αντικειμένων, τέλος, είναι ένα παιχνίδι που κάθε μωρό αυτής της ηλικίας πρέπει να έχει. Το μωρό εξασκείται στην αναγνώριση χρωμάτων ενώ του δίνεται η δυνατότητα να αναγνωρίσει τα σχήματα και τα μεγέθη προκειμένου να τα ταιριάξει στις σωστές τους θέσεις.