Ασφάλεια στο σπίτι καθώς το μωρό μεγαλώνει!


Το μωράκι σας δεν είναι πλέον ένα… χαριτωμένο μπογαλάκι, αλλά ένα ανθρωπάκι που έχει αρχίσει να κινείται, να δείχνει με κάθε τρόπο την περιέργεια και το ενδιαφέρον του για τον κόσμο που το περιβάλλει και να προσπαθεί μέρα με τη μέρα να κάνει καινούργια πράγματα. Μια υπέροχη φάση ανάπτυξης που θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια έχει μόλις ξεκινήσει!

Πλέον γνωρίζουμε ότι τα μωρά και τα νήπια αναπτύσσουν περισσότερες δεξιότητες όταν έχουν περισσότερα ερεθίσματα γι’ αυτό και οι νέοι γονείς λένε πολύ λιγότερα «μη» από τις προηγούμενες γενιές. Για να είναι όμως το μωρό σας ασφαλές στις… εξερευνήσεις του καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας κάποια βασικά tips.

Τους πρώτους 3 μήνες

Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του το μωρό δεν έχει κατακτήσει την κίνηση του σώματός του, άρα αυτό που χρειάζεται να προσέχουμε είναι η ασφάλεια στον ύπνο του. Τον πρώτο χρόνο αποφεύγουμε το μαξιλάρι και το πάπλωμα καθώς μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας, ενώ στην κούνια του μωρού δεν θα πρέπει να υπάρχουν κενά μεγαλύτερα των 10 εκατοστών ανάμεσα στα κάγκελα και το στρώμα θα πρέπει να εφάπτεται πλήρως στο πλαίσιο του κρεβατιού. Επίσης, για λόγους πρόληψης καλό είναι να μην υπάρχουν κορδέλες και σκοινάκια γύρω από το μωρό, π.χ. σε παιχνίδια, μόμπιλο και ρούχα.

Τον 4ο-5ο μήνα

Μια βασική αλλαγή που θα περιμένετε αυτή την περίοδο είναι ότι το μωρό σας θα αρχίσει να κινείται περισσότερο και να στρίβει το σώμα του. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να το αφήνετε ποτέ μόνο του στην αλλαξιέρα, ξαπλωμένο στον καναπέ ή στο δικό σας κρεβάτι.

Εάν έχετε κούνια με ρυθμιζόμενα κάγκελα τώρα είναι ώρα να τα τοποθετήσετε πιο ψηλά για να είστε σίγουρη ότι δεν κινδυνεύει από πτώση.

Τον 6ο-8ο μήνα

Το μωρό σας τώρα κάθεται χωρίς υποστήριξη και ίσως ήδη έχει αρχίσει να μπουσουλάει. Αυτό σημαίνει ότι πλέον χρειάζεται να ασφαλίσετε τα βασικά δωμάτια του σπιτιού ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.

Τα βασικά… check points:

  • Καπάκι ή κλείστρο ασφαλείας για τις πρίζες που είναι στο πάτωμα (π.χ. πολύπριζο) ή στον τοίχο σε σημείο κάτω του ενός μέτρου. (Ναι το μωρό δεν σηκώνεται ακόμη όρθιο, αλλά πολύ σύντομα θα συμβεί και αυτό.)
  • Προστατευτικά για τις γωνίες των επίπλων σε όλα τα δωμάτια.
  • Στερεώστε καλά στον τοίχο με ούπα ελαφριά έπιπλα γιατί το μωρό μπορεί να τα χρησιμοποιεί για στήριγμα για να σηκωθεί. Το ίδιο και έπιπλα με συρτάρια, όπου εάν τα ανοίξει το μωρό μεταφέρεται το κέντρο βάρος τους και μπορεί να πέσει το έπιπλο επάνω του.
  • Προσοχή στα μακριά τραπεζομάντιλα. Το μωρό που προσπαθεί να σηκωθεί μπορεί να τραβήξει το τραπεζομάντιλο με αποτέλεσμα να καταλήξει επάνω του οτιδήποτε υπάρχει στο τραπέζι.
  • Κλείστρα ασφαλείας στα ντουλάπια της κουζίνας και στα χαμηλά ντουλάπια σε άλλους χώρους, π.χ. στον μπουφέ στην τραπεζαρία, και σε συρτάρια. (Επειδή τα μωρά αγαπούν να εξερευνούν ντουλάπια και συρτάρια, μπορείτε να αφήσετε κάποια ανοιχτά. Βάλτε μέσα πλαστικά δοχεία ή μικρές πετσέτες και πιάστρες για το φούρνο και αφήστε το μικρό σας να εξερευνήσει με την ησυχία του!)
  • Στο μπάνιο και στην κουζίνα φροντίστε ώστε τα απορρυπαντικά να βρίσκονται όλα σε σημεία που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση το μωρό.
  • Τέλος, ασφαλίστε τη λεκάνη του μπάνιου ώστε να μην μπορεί να ανοίξει το καπάκι και εάν η ηλεκτρική κουζίνα τραβά την προσοχή του κατεβάζετε τον διακόπτη του ρεύματος για τη συσκευή όταν δεν τη χρησιμοποιείτε.

Τον 9ο-12ο  μήνα

Πλέον το μωρό σας μπουσουλάει και πιθανότατα σηκώνεται όρθιο. Οι ίδιοι κανόνες ασφαλείας που ίσχυαν για τους προηγούμενους μήνες εξακολουθούν να ισχύουν και θα ισχύουν για αρκετούς μήνες ακόμη.

Αυτό που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι ότι τα μωρά αποκτούν με εκπληκτική ταχύτητα νέες δεξιότητες. Έτσι χρειάζεται να έχουμε συνεχώς την προσοχή μας ώστε όλα αυτά τα εκπληκτικά που μαθαίνουν να μην μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την ασφάλειά τους.

Plus: Στολισμένο και ασφαλές σπίτι για το μικρό σας

Το στολισμένο σπίτι είναι εντυπωσιακό για το μωρό – όπως και για εμάς! Για να είναι όμως και ασφαλές χρειάζεται να έχουμε κάποιους βασικούς κανόνες στο μυαλό μας:

  • Αποφεύγουμε στο δέντρο εύθραυστα και μυτερά στολίδια αφού το μωρό σίγουρα θα θέλει να τα περιεργαστεί.
  • Εάν έχουμε κάνει αλλαγές στη διαρρύθμιση του δωματίου για να μπει το δέντρο, ελέγχουμε ξανά μήπως με τις μετακινήσεις υπάρχει κάποια πρίζα εκτεθειμένη.
  • Μαζεύουμε προσεκτικά τα καλώδια από τα λαμπάκια και τα διακοσμητικά ώστε να μην αποτελούν παγίδα για το μωρό που κάνει τα πρώτα του βήματα – ή για εμάς.
  • Εάν έχουμε καλεσμένους στο σπίτι βάζουμε ψηλά τα μπολ με τους ξηρούς καρπούς γιατί είναι επικίνδυνοι για πνιγμό εάν τους βάλει το μωρό στο στόμα του. Το ίδιο ισχύει και για τα ποτήρια με τα αλκοολούχα ποτά.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι δεν αφήνουμε ποτέ το μωρό ή το νήπιο μόνο του σε κάποιο δωμάτιο χωρίς την επίβλεψη ενήλικα.