Τι είναι το baby led weaning;!


Όπως λέει η «μετάφρασή του» πρόκειται για μέθοδο απογαλακτισμού και μετάβασης στις στερεές τροφές στην οποία έχει το ίδιο το μωρό την πρωτοβουλία – στο βαθμό που μπορεί να συμβεί αυτό. Στη μέθοδο αυτή ξεχνάμε το άλεσμα της τροφής και το κουτάλι και προσφέρουμε στο μωρό κομματάκια τροφών που μπορεί να φάει με το χέρι του. Εμείς επιλέγουμε το είδος της τροφής που θα προσφέρουμε, το πότε και σε ποια μορφή και το μωρό επιλέγει τι, πόσο και πόσο γρήγορα θα φάει.

Tip: Σε κάθε περίπτωση, μόνο ο παιδίατρος που παρακολουθεί το μωρό σας μπορεί να δώσει ασφαλείς οδηγίες για τον απογαλακτισμό του. Εάν όμως η παραπάνω μέθοδος σας ακούγεται ενδιαφέρουσα συζητήστε το μαζί του.

Ποια είναι τα οφέλη από το baby led weaning;

Οι ειδικοί που υποστηρίζουν αυτή τη μέθοδο απογαλακτισμού αναφέρουν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

  • Μπορεί να μάθει στο παιδί καλή διατροφική συμπεριφορά
    Το baby led weaning δίνει έμφαση στην ίδια την επιθυμία του μωρού να διαλέξει τι και πόσο θα φάει, οδηγώντας το να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία του φαγητού αντί να είναι παθητικός αποδέκτης.
  • Μπορεί να συμβάλει στην διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους

Ειδικοί που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην ενεργό συμμετοχή του μωρού στη διαδικασία του φαγητού. Με τη μέθοδο baby led weaning το μωρό δεν επιλέγει μόνο ποια τροφή από τις προσφερόμενες θα φάει και πόσο γρήγορα αλλά αποφασίζει και πότε θα σταματήσει να τρώει, χωρίς να υπάρχει πίεση από τους γονείς να «αδειάσει το πιάτο του». Μαθαίνει έτσι να ακούει το στομάχι του και να σταματά το φαγητό όταν χορταίνει.

  • Μπορεί να μειώσει την αναστάτωση την ώρα του φαγητού

Ειδικά τα πρώτα γεύματα ενός μωρού μπορεί να είναι πολύ δύσκολα για τους γονείς. Με την καθοδηγούμενη από το μωρό μέθοδο απογαλακτισμού μειώνεται, σύμφωνα με ειδικούς, η πιθανότατα να αποκτήσει το μωρό εκλεκτικές συνήθειες διατροφής (να αρνείται δηλαδή ορισμένες τροφές ή ομάδες τροφών), καθώς εισάγονται από νωρίς στη διατροφή του περισσότερες γεύσεις και υφές.

Πώς θα ξεκινήσω αυτή τη μέθοδο;

Από τη στιγμή που το μωρό θα μπορεί να κάθεται στο ψηλό καρεκλάκι του φαγητού, βάζουμε μπροστά του μία ή δύο από τις τροφές που έχουμε επιλέξει. Καθώς τα μωρά διαθέτουν έμφυτη περιέργεια είναι πολύ πιθανό να θελήσει να πιάσει και να φέρει στο στόμα του αυτό που θα δει μπροστά του. Μπορούμε επίσης να το ενθαρρύνουμε δοκιμάζοντας εμείς πρώτοι για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει ή τρώγοντας κι εμείς  το φαγητό μας την ίδια ώρα που θα θέλουμε να φάει το μωρό. Και αν τα ρούχα του μωρού λερωθούν, το υγρό απορρυπαντικό Εύρηκα Newborn είναι σύμμαχός σας. Έχει ιδανική σύνθεση για νεογέννητα, όμως είναι κατάλληλο για τα ρούχα όλης της οικογένειας, με >94% φυσικά συστατικά ενώ αφαιρεί ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες.

Με ποιες τροφές μπορώ να ξεκινήσω;

Υπάρχουν τροφές που είναι πιο κατάλληλες για τη μέθοδο αυτή. Οι ειδικοί συστήνουν να ξεκινήσουμε με τροφές στο κατάλληλο μέγεθος (μικρής μπουκιάς) και υφής ώστε αφενός να είναι πιο εύκολο για το μωρό να τις δοκιμάσει και αφετέρου να μειώνεται κάθε πιθανός κίνδυνος πνιγμονής. Ποιες τροφές είναι ιδανικές για αρχή;

  • Αβοκάντο
  • Πατάτα ή γλυκοπατάτα χωρίς φλούδα, ψημένες στο φούρνο
  • Μπανάνα
  • Μπαλάκια αρακά ελαφρώς «λιωμένα» με τα δάχτυλά μας
  • Μπουκίτσες από φέτες πορτοκάλι χωρίς την ενδιάμεση φλούδα
  • Μπουκίτσες μαγειρεμένου κιμά
  • Βραστό αβγό σφιχτό σε μπουκίτσες
  • Μπουκίτσες ψητού σολομού
  • Πράσινα φασολάκια στον ατμό
  • Καρότα, μπρόκολο, κουνουπίδι βρασμένα ή στον ατμό

Tip: Όπως και με την παραδοσιακή μέθοδο απογαλακτισμού όπου προσφέρουμε στο μωρό μας πολτοποιημένη τροφή, το μωρό θα χρειάζεται να συμπληρώνει τα γεύματά του με γάλα, μητρικό ή φόρμουλα, προκειμένου να πάρει τις θερμίδες που χρειάζεται και να χορτάσει.

Δεν υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί το μωρό μου τρώγοντας κομματάκια τροφής σε τόσο μικρή ηλικία;

Ο κίνδυνος πνιγμονής είναι μία από τις ενστάσεις που έχουν αρκετοί επιστήμονες υγείες αναφορικά με το baby led weaning. Ωστόσο υπάρχουν έρευνες* που δείχνουν ότι δεν υπάρχει διαφορά στα περιστατικά πνιγμονής ανάμεσα σε παιδιά που τρώνε αλεσμένο φαγητό και στα μωρά που τρώνε το φαγητό τους σε στερεά μορφή. Υπάρχουν όμως ορισμένες οδηγίες που είναι σημαντικό να τηρούνται όταν ταΐζουμε το μωρό μας.

  • Όταν το μωρό τρώει πρέπει να κάθεται με ίσια την πλάτη του, ιδανικά στις 90 μοίρες, ορθή γωνία δηλαδή.
  • Ποτέ μα ποτέ δεν αφήνουμε το μωρό μόνο του όταν τρώει, ούτε «για μια στιγμή».
  • Αφήνουμε το μωρό να φέρει μόνο του στο στόμα του ένα κομματάκι φαγητού ώστε να ελέγχει την ποσότητα της τροφής που υπάρχει στο στόμα του και το ρυθμό με τον οποίο τρώει.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι η τροφή που προσφέρουμε στο μωρό λιώνει εύκολα. Τη δοκιμάζουμε είτε ανάμεσα στα χείλη ή στα δάχτυλά μας.
  • Κόβουμε τις τροφές σε μακρόστενο σχήμα ώστε να μπορεί το μωρό να τις πιάσει εύκολα.
  • Αποφεύγουμε τροφές με στρογγυλό σχήμα, πολύ κολλώδεις ή τροφές που μπορεί να θρυμματιστούν μέσα στο στόμα του.

 

*https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24327363/