COVID-19 στα μωρά και τα παιδιά: Ερωτήσεις και απαντήσεις!


Ο νέος κορωνοϊός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και όπως δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία, η πανδημία δεν θα υποχωρήσει για αρκετό διάστημα ακόμη.

Τα καλά νέα για όλους τους γονείς είναι πως τα παιδιά, κάθε ηλικίας, φαίνεται πως δεν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας ακόμη κι αν νοσήσουν από τον νέο κορωνοϊό. Αυτό βέβαια αφορά την πλειοψηφία, καθώς υπάρχουν -δυστυχώς- εξαιρέσεις.

Ένα δεύτερο καλό νέο σήμερα συγκριτικά με το πρώτο διάστημα της πανδημίας είναι ότι οι ειδικοί έχουν «αποκρυπτογραφήσει» τις συμπεριφορές του ιού και γνωρίζουν πολύ περισσότερα, γνώσεις που μας εξοπλίζουν τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και αντιμετώπισης εάν χρειαστεί.

Οι ειδικοί από την έγκριτη Κλινική Mayo https://www.mayoclinic.org/ στις ΗΠΑ απαντούν σε κάποιες βασικές ερωτήσεις των γονιών.

Μπορούν να κολλήσουν τα παιδιά τον νέο κορωνοϊό;

Ναι, τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορεί να κολλήσουν τον νέο κορωνοϊό. Αυτό όμως που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα περισσότερα παιδιά που μολύνονται με τον ιό δεν νοσούν το ίδιο βαριά με τους ενήλικες, ενώ ορισμένα μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και την Αμερικανική Ένωση Νοσοκομείων, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια χώρα που ακόμη μαστίζεται από την επιδημία και έχει πλούσια επιδημιολογικά δεδομένα να μας προσφέρει, τα παιδιά αντιπροσωπεύουν περίπου το 9% όλων των περιπτώσεων COVID-19. Επιπλέον, τα ποσοστά νοσηλείας στα παιδιά είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα των ενηλίκων.

Ανήκουν κάποια μωρά και παιδιά στις κατηγορίες αυξημένου κινδύνου;

Τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες, γενετικές παθήσεις ή παθήσεις που επηρεάζουν το νευρικό τους σύστημα ή το μεταβολισμό ανήκουν στις κατηγορίες αυξημένου κινδύνου.

Πώς επηρεάζονται τα μωρά από τον COVID-19;

Παρότι είναι πιο σπάνιες οι περιπτώσεις της νόσου σε μωρά, τα παιδιά κάτω των 2 ετών φαίνεται πως έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στο ανώριμο ακόμη ανοσοποιητικό τους σύστημα και τους μικρότερους αεραγωγούς στους πνεύμονες, που κάνουν πιο πιθανές τις αναπνευστικές δυσκολίες. Στα νεογέννητα η μόλυνση μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του τοκετού ή εάν είναι φορέας ένας από τους γονείς, τους γιατρούς ή τις μαίες που τα φροντίζουν.

Ποια είναι τα συμπτώματα του COVID-19 στα μωρά και τα παιδιά;

Τα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού είναι παρόμοια στους ενήλικες και στα παιδιά, ωστόσο στα μικρά παιδιά συνήθως είναι πιο ήπια. Επίσης, η πλειοψηφία των παιδιών που νοσεί αναρρώνει μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Τα συμπτώματα του COVID-19 στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:
Πυρετό

  • «Μπούκωμα» στη μύτη
  • Βήχα
  • Πονόλαιμο
  • Δύσπνοια
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλο
  • Μυϊκούς πόνους
  • Ναυτία ή εμετό
  • Διάρροια
  • Απώλεια όρεξης
Η πρόληψη έχει σημασία

Το τρίπτυχο της προστασίας από τον κορωνοϊό είναι απλό όσο και σημαντικό: Καλό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, χρήση μάσκας και αντισηπτικού και τήρηση αποστάσεων.

Σε περιόδους έξαρσης του κορωνοϊού αποφύγετε να κυκλοφορείτε με το μωρό σας σε κλειστούς χώρους, όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ, καταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Εάν η καθημερινότητά σας σάς φέρνει σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, συζητήστε με τον παιδίατρο τα μέτρα προστασίας που χρειάζεται να λαμβάνετε.

Η καθαριότητα και η προσωπική υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας όλων μας. Φροντίστε να πλένετε τα ρούχα τα δικά σας ρούχα αλλά και του μωρού πιο τακτικά από συνήθως και αποκτήστε τη συνήθεια να αλλάζετε ρούχα όταν μπαίνετε στο σπίτι. Το πλύσιμο των ρούχων μπορεί να γίνεται στους 60ο C με το νέο Εύρηκα newborn που είναι ένα απορρυπαντικό σχεδιασμένο ειδικά για ρούχα νεογέννητων, κατάλληλο όμως και για τα ρούχα όλης της οικογένειας. Περιέχει >94% φυσικά & φυτικής προέλευσης συστατικά ενώ παράλληλα είναι δερματολογικά ελεγμένο & υποαλλεργικό. Εγγυάται την απαλή φροντίδα των ρούχων, προστατεύει τα ρούχα από τη φθορά & αφαιρεί ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες. Χωρίς προσθήκη χρωστικών, φωσφορικών, σιλικόνης & nitro-musks θα γίνει το πρώτο απορρυπαντικό του νεογέννητου βρέφους σας, για απαλή και υγιεινή καθαριότητα. Για τέλεια αποτελέσματα χρησιμοποιήστε το με το μαλακτικό Εύρηκα newborn.

Εάν υποψιάζεστε πως μπορεί να έχετε κολλήσει τον νέο κορωνοϊό και έχετε μωρό ή μικρό παιδί, εάν είναι δυνατό, αναθέστε τη φροντίδα του σε κάποιον άλλο μέχρι να κάνετε το τεστ και να έχετε ασφαλή απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση ανησυχίας ή αν έχετε υποψία ότι ένα μέλος της οικογένειας ή το μωρό μπορεί να έχει κολλήσει κορωνοϊό επικοινωνήστε με τον οικογενειακό σας παιδίατρο.

Tip: Διαβάστε εδώ https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/ τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον νέο κορωνοϊό.