Ένας έρωτας γεννιέται!


Ο συναισθηματικός δεσμός με το μωρό σας: Τι είναι και πώς μπορείτε να τον καλλιεργήσετε.

Περιμένατε και ονειρευόσασταν σχεδόν εννιά μήνες αυτήν ακριβώς τη στιγμή: Να κρατήσετε για πρώτη φορά το νεογέννητο μωρό σας στα χέρια σας, να δείτε το προσωπάκι του, να χαϊδέψετε το δέρμα του. Αυτές οι στιγμές δεν είναι απλά μοναδικές, είναι και η αρχή μιας ξεχωριστής σχέσης με το μωρό σας, που μέρα με τη μέρα θα γίνεται και πιο δυνατή.

Τι είναι ο συναισθηματικός δεσμός

Ο όρος αυτός αναφέρεται στην ειδική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μητέρα και τον πατέρα με το νεογέννητο μωρό τους. Αυτός ο δεσμός είναι που κάνει τους γονείς να τρέχουν στο παιδικό δωμάτιο μόλις ακουστεί ένας ψίθυρος από την κούνια του μωρού! Είναι όμως και αυτός που καλλιεργεί στους γονείς το ένστικτο να φροντίζουν το παιδί τους. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ανθρώπινο ένστικτο που εξασφαλίζει την επιβίωση του νεογέννητου μωρού και που του προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας και αυτοεκτίμησης.

Μπορεί να έχετε ακούσει από φίλες σας ότι ένιωσαν από τις πρώτες στιγμές μια μοναδική αγάπη για το μωρό τους ενώ άλλοι γονείς «έχτιζαν» μέρα με τη μέρα αυτό τον ξεχωριστό δεσμό. Όλα είναι φυσιολογικά!

Μερικές φορές όντως ο δεσμός είναι άμεσος – οι γονείς ερωτεύονται κεραυνοβόλα τη στιγμή που πρωτοβλέπουν το νεογέννητο μωρό τους. Άλλες φορές, για να χτιστεί ένας ισχυρός συναισθηματικός δεσμός με το μωρό χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Μελέτες έχουν βρει ότι περίπου το 20% των νέων γονιών δεν νιώθουν αυτή την έντονη συναισθηματική σύνδεση με το μωρό τους τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό. Μάλιστα, κάποιες φορές μπορεί να πάρει εβδομάδες ή ακόμη και μήνες για να νιώσουν τον… απόλυτο έρωτα. Έτσι, αν έχετε γεννήσει και δεν έχετε νιώσει ακόμη αυτό το συναίσθημα, μην νιώθετε άγχος ή ενοχές – είναι κάτι που θα έρθει με τον καιρό. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες μικρές κινήσεις που μπορούν να ενισχύσουν τη δημιουργία του συναισθηματικού δεσμού με το μωρό σας.

 

Πώς μπορεί να γίνει πιο έντονος ο συναισθηματικός δεσμός παιδιού-γονιού

  • Κοιτάτε το μωρό σας στα μάτια την ώρα που το θηλάζετε ή που το ταΐζετε με το μπιμπερό. Φέρτε το κοντά στο σώμα σας ώστε να ακούει τους γνώριμους χτύπους της καρδιάς σας, να μυρίζει τη μυρωδιά σας και να ακουμπά το δέρμα σας.
  • Περάστε χρόνο με το μωρό σας χωρίς περισπασμούς. Πράγματι, δεν είναι πολλά που μπορείτε να κάνετε μαζί με ένα νεογέννητο μωρό, αφιερώστε του όμως χρόνο για να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας, να χαϊδεύετε τρυφερά το δέρμα του, να το φιλάτε. Το μωρό θα σας ανταποδώσει όλη αυτή την προσοχή με φωνούλες και κοιτάζοντάς στα μάτια. Κι αν όχι αμέσως, πολύ γρήγορα θα αρχίσετε να… λιώνετε με αυτά τα γεμάτα λατρεία βλέμματά του!
  • Κοιταχτείτε μαζί στον καθρέφτη. Φυσικά το μωρό δεν θα αντιλαμβάνεται τι ακριβώς βλέπει, τα μωρά όμως αγαπούν να βλέπουν ανθρώπινα πρόσωπα και είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να έρθετε κοντά του και οι δύο γονείς.
  • Βάλτε το χέρι σας στην καρδιά του και ακούστε τους χτύπους της. Θυμάστε πώς σας συγκινούσε αυτός ο ήχος όταν τον ακούγατε στα υπερηχογραφήματα; Τώρα που το μωρό σας είναι «πραγματικό», θα σας αγγίζει ακόμη περισσότερο.
  • Βγείτε βόλτα με τον μάρσιπο. Αυτή η στενή, σώμα με σώμα επαφή θα σας φέρει πιο κοντά, ενώ η επαφή με το φυσικό περιβάλλον και η αλλαγή παραστάσεων θα ξυπνήσει τις αισθήσεις του μωρού σας και θα βοηθήσει κι εσάς να νιώθετε μεγαλύτερη ισορροπία και ηρεμία.
  • Κάνετε μπάνιο το μωρό σας. Η επαφή με το νερό ηρεμεί τα περισσότερα μωρά καθώς τους θυμίζει το ξεκίνημα της ζωής τους μέσα στη μήτρα. Αφιερώστε άφθονο χρόνο για το μπανάκι του, έχοντας προετοιμάσει τα απαραίτητα, ώστε να μπορείτε να το απολαμβάνετε και οι δύο ως μια στιγμή ηρεμίας μέσα στη μέρα και μια ευκαιρία να γνωριστείτε καλύτερα.
  • Μην είστε φειδωλή στις αγκαλιές. Λένε κάποιοι ότι τα μωρά κακομαθαίνουν αν τα κρατάμε συνέχεια αγκαλιά… Ωστόσο τα χρόνια που τα παιδιά μας είναι μικρά και μας έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη περνάνε, τελικά, πολύ γρήγορα, και οι αγκαλιές και η προσοχή μας είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και της αυτοεκτίμησής τους.
  • Όταν δεν μπορείτε να κλείνετε το μωρό στην αγκαλιά σας δοκιμάστε το φάσκιωμα, μία μέθοδο για να ηρεμεί και να νιώθει ασφάλεια το μωρό η οποία έχει… ανακάμψει δυναμικά τα τελευταία χρόνια. Χαμηλώστε τα φώτα ή κλείστε τις κουρτίνες ώστε να υπάρχει μισόφωτο στο δωμάτιο, τυλίξτε το μωράκι σας με μια μαλακή κουβέρτα ή σεντονάκι και μιλήστε του απαλά ή σιγοτραγουδήστε του.
  • Κοιμηθείτε όταν κοιμάται. Γιατί έτσι θα έρθετε πιο κοντά,θα εξοικονομείτε δυνάμεις και θα μπορείτε να έχετε περισσότερη αντοχή και υπομονή όταν θα είναι ξύπνιο και δραστήριο!

Χρησιμοποιείτε για τη φροντίδα των ασπρόρουχων και των ρούχων του μωρού σας το υγρό απορρυπαντικό και το μαλακτικό ρούχων Εύρηκα Newborn. Είναι ιδανικά για νεογέννητα γιατί περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά και επίσης είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά.