Εγκυμοσύνη και νηστεία!


Εγκυμοσύνη και νηστεία: Μπορείτε να νηστέψετε στην περίοδο της κύησης ή εάν θηλάζετε;

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής και η νηστεία αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της. Εάν όμως φέτος είστε έγκυος ή θηλάζετε και η νηστεία είναι μία παράδοση που τηρείτε, πιθανότατα αναρωτιέστε εάν είναι σωστό να νηστέψετε.

Εγκυμοσύνη και νηστεία: Συνδυάζονται;

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ο οργανισμός της γυναίκας δουλεύει στο 1000% των δυνάμεών του επιτελώντας το σημαντικότερο ίσως έργο: τη δημιουργία ενός νέου ανθρώπου. Τα θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες και τα μέταλλα από τις τροφές είναι η… κινητήριος δύναμη για να μπορούν να γίνουν όλα όπως πρέπει. Έχοντας επισημάνει αυτό και πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας -ή και του ενδοκρινολόγου εάν έχετε διαβήτη της κύησης-, εάν για εσάς είναι σημαντικό το να νηστέψετε, μπορείτε να το κάνετε. Άλλωστε σήμερα έχουμε το παράδειγμα των vegans γυναικών που με τις σωστές διατροφικές επιλογές και συνδυασμούς διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας χωρίς ελλείψεις και προβλήματα, ούτε για τις ίδιες ούτε για τα μωρά τους.

Μερικές επισημάνσεις που αξίζει να θυμάστε εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε

  • Στη νηστεία, όπως και στον βιγκανισμό, έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα των τροφών που καταναλώνετε. Επιλέγετε φρέσκιες τροφές, με όσο το δυνατό μικρότερη επεξεργασία ώστε να έχουν διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες τους.
  • Η ποικιλία είναι βασική ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Η εποχή άλλωστε μας ευνοεί αφού έχουμε όλο και περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Φροντίστε το πιάτο σας να περιλαμβάνει πολύχρωμες τροφές αφού το χρώμα των λαχανικών σχετίζεται με τις βιταμίνες που περιέχουν!
  • Το φρέσκο ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό, καλύτερα όμως να αποφεύγετε την κατάχρηση σε θαλασσινά και οστρακοειδή τα οποία μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο δηλητηρίασης αλλά και συσσώρευσης βαρέων μετάλλων, όπως ο υδράργυρος. Τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αυτό το μέταλλο έχουν οι γαρίδες, ο σολομός και τα μικρά ψάρια.
  • Αποφεύγουμε κατά την εγκυμοσύνη τα ωμά οστρακοειδή και το σούσι καθώς μπορεί να περιέχουν λιστέρια, ένα επικίνδυνο μικρόβιο.

Tip: Θέλετε να νηστέψετε; Δεν χρειάζεται αυτή τη χρονιά να νηστέψετε όλες τις εβδομάδες της νηστείας ούτε να στερηθείτε τα πάντα. Μπορείτε να περιορίσετε τη νηστεία στις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ή να νηστέψετε μόνο το κρέας. Έτσι κι αλλιώς η ουσία της θρησκείας βρίσκεται μέσα στην καρδιά και το μυαλό μας!