Η προίκα του μωρού!


Η προίκα του μωρού: Πρακτικές συμβουλές για να επιλέξετε τα ρουχαλάκια και τα ασπρόρουχα για το μωρό

Η επιλογή και η αγορά της προίκας του μωρού είναι ίσως από τις πιο τρυφερές στιγμές της εγκυμοσύνης. Παρόλα αυτά, μερικές πρακτικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις επιλογές σας με γνώμονα την οικονομία, την πρακτικότητα αλλά και την ασφάλεια του μωρού σας.

Τα πρώτα ρουχαλάκια του μωρού

Πότε είναι η καλύτερη φάση για τις αγορές σας: Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι η περίοδος όπου η μέλλουσα μαμά νιώθει γεμάτη ενέργεια. Έχουν υποχωρήσει τα ενοχλητικά συμπτώματα, οι ορμόνες έχουν ισορροπήσει στις νέες τους τιμές και η κοιλίτσα δεν είναι ακόμη τόσο φουσκωμένη ώστε να σας κουράζει. Έτσι λίγο μετά τον πέμπτο, έκτο μήνα οι περισσότεροι μέλλοντες γονείς ξεκινούν την έρευνα αγοράς για την προίκα του μωρού τους.

Αφού καταλήξετε στα πράγματα που θα χρειαστείτε και τα καταστήματα που προτιμάτε, μπορείτε να ξεκινήσετε από τώρα τις αγορές σας ή να τις προγραμματίσετε για λίγο αργότερα. Ωστόσο είναι καλό να έχετε προμηθευτεί τα πρώτα ρουχαλάκια και ασπρόρουχα του μωρού πριν μπείτε στον μήνα σας ώστε να είναι έτοιμα, πλυμένα και σιδερωμένα, στα συρτάρια αφού το μικρό σας μπορεί να… βιαστεί να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον κόσμο.

Tip: Εάν έχετε στον κύκλο σας ζευγάρια με μεγαλύτερα μωρά, μη διστάσετε να πάρετε τα ρουχαλάκια και τα βρεφικά είδη που θα σας προσφέρουν. Τα βρεφικά ρούχα από δεύτερο χέρι είναι μια συνηθισμένη πρακτική και τα περισσότερα από αυτά θα είναι σε εξαιρετική κατάσταση αφού τα μωρά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και φοράνε για λίγες μόνο εβδομάδες τα ρουχαλάκια τους.

Τα πιο απαραίτητα ρουχαλάκια για το μωρό: Αυτό που πιθανότατα θα διαπιστώσετε είναι πως τα ρούχα και ασπρόρουχα που χρειάζεται το νεογέννητο μωρό είναι… αντιστρόφως ανάλογα με το μέγεθός του! Από την άλλη πλευρά, δείξτε μια αυτοσυγκράτηση στις αγορές αφού τα νεογέννητα μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και αν πάρετε πολλά ρουχαλάκια ίσως το μωρό σας δεν προλάβει να τα φορέσει, ενώ μπορεί πολλοί συγγενείς και φίλοι να σας φέρουν επίσης ρουχαλάκια ως δώρο γέννησης.

Μια γενική λίστα με σας πρώτες ανάγκες του μωρού που μπορεί να σας βοηθήσει είναι η παρακάτω:

 • 6 φανελάκια με μανίκι
 • 6 φανελάκια με τιραντάκι (εάν περιμένετε ανοιξιάτικο ή καλοκαιρινό μωράκι)
 • 6 – 8 φόρμες βαμβακερές ολόσωμες
 • 6 φόρμες με κοντό ποδαράκι και μανίκι (εκτός κι αν γεννήσετε μέσα στο χειμώνα)
 • Καλτσούλες
 • Σκουφάκι
 • 3 ζακέτες σε ποιότητα ανάλογη με την εποχή
 • 2 σετ σεντόνια για την καλαθούνα και άλλα 2 για την κούνια
 • 2 κουβέρτες, μια πιο λεπτή και μια πιο χοντρή
 • 2 κουβέρτες αγκαλιάς

Tip: Αν ο γιατρός σας έχει προετοιμάσει για μεγαλόσωμο μωρό αγοράστε μισά ρουχαλάκια 0-3 νούμερο για νεογέννητα και τα υπόλοιπα στο νούμερο 3-6. Τα μωρά μεγαλώνουν πολύ πολύ γρήγορα ιδιαίτερα τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Επίσης, αν το μωρό σας βιάζεται να γεννηθεί ή είναι πολύ μικρό, θα βρείτε σε κάποια καταστήματα και ρούχα για πρόωρα.

Με γνώμονα την ασφάλεια του μωρού

 • Αποφύγετε στα ρουχαλάκια του μωρού τυχόν κουμπιά, κορδέλες και κορδόνια. Δεν είναι πρακτικά για εσάς, μπορεί να δυσκολεύουν το μωρό σας και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο για την υγεία του εάν τυλιχτούν γύρω από το λαιμό του.
 • Για τον ίδιο λόγο αποφύγετε τις κορδέλες και τα ένθετα διακοσμητικά στα ασπρόρουχα του μωρού.
 • Εάν επιλέξετε να βάλετε πάντα γύρω από το κρεβάτι του για να το προστατεύει από χτυπήματα στα κάγκελα, ας είναι όσο το δυνατό πιο απλή, χωρίς φραμπαλάδες, ώστε να μειωθεί κάθε κίνδυνος ασφυξίας για το μωρό σας.

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία του τοκετού φροντίστε να έχετε πλύνει και σιδερώσει τα ρουχαλάκια και τα ασπρόρουχα για το μωρό σας. Επιλέξτε το υγρό απορρυπαντικό και το μαλακτικό ρούχων Εύρηκα Newborn. Είναι ιδανικά για νεογέννητα -και όχι μόνο- γιατί περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά ενώ παράλληλά είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά.