Οι πρώτες 40 ημέρες με το νεογέννητο μωρό σας: 3 συμβουλές επιβίωσης!


Οι πρώτες ημέρες με το νεογέννητο στο σπίτι μπορεί να είναι χαοτικές: Άγχος, κούραση, αϋπνία και ακόμη περισσότερο άγχος. Μια ενθαρρυντική σκέψη: Από την απαιτητική αυτή φάση έχουν περάσει όλοι οι νέοι γονείς και… επιβίωσαν!

Tip: Αυτό που χρειάζεται για να κυλήσουν πιο ήρεμα και εύκολα αυτές οι πρώτες εβδομάδες είναι καλή οργάνωση, ψυχραιμία και πίστη στον εαυτό σας.

Οι πρώτες 40 ημέρες με το μωρό: 3 σημαντικές συμβουλές

1 Κοιμηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Η έλλειψη ύπνου είναι ένα βασικό πρόβλημα στους νέους γονείς και επιπλέον επιτείνει την αίσθηση του άγχους και δυσκολεύει την καθαρή σκέψη. Πόσο εύκολο είναι να κοιμηθείτε έχοντας ένα νεογέννητο μωρό στο σπίτι; Όχι και τόσο, είναι η ρεαλιστική απάντηση. Γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε κάθε στιγμή που θα κοιμάται το μωρό σας -πιθανότατα μέσα στην ημέρα ενώ θα μένει περισσότερο ξύπνιο τις βραδινές ώρες, όπως θα σας βεβαίωνε κάθε μαμά που το έχει ζήσει!!!- για να κλείσετε τα μάτια σας και να ξεκουραστείτε.

2 Δεχτείτε κάθε βοήθεια που σας προσφέρεται. Το να είστε νέα μαμά είναι εργασία πλήρους απασχόλησης. Αφιερώστε όλη σας την προσοχή και την ενέργεια στο νεογέννητο μωρό σας, στο να γνωριστείτε μεταξύ σας, να μάθετε να αποκωδικοποιείτε το κάθε του κλάμα, να ικανοποιείτε τις πρακτικές του ανάγκες όπως το άλλαγμα της πάνας, το ντύσιμο και το μπάνιο του. Όλα τα υπόλοιπα στο σπίτι, από το μαγείρεμα μέχρι την καθαριότητα και το πλύσιμο των ρούχων μπορούν να γίνουν από τον σύντροφό σας, από φίλους, από συγγενείς που προσφέρονται να βοηθήσουν.

3 Δείξτε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και φροντίστε το. Κάθε νέος γονιός θα σκεφτεί κάποια στιγμή ότι δεν τα καταφέρνει, ότι δεν μπορεί να φροντίσει σωστά το μωρό του, ότι είναι ανεπαρκής για το νέο αυτό ρόλο. Αλλά στην πράξη, κάθε νέος γονιός θα τα καταφέρει να φροντίζει με στοργή και αγάπη το μωρό του! Γιατί είμαστε από τη φύση εξοπλισμένοι, μαμάδες και μπαμπάδες, να φροντίζουμε τα μωρά μας. Ακόμη κι αν στην αρχή δυσκολευόμαστε, είναι σίγουρο ότι σε λίγες εβδομάδες, χάρη στην εξάσκηση και την εμπειρία που θα αποκτάμε, θα «παίζουμε στα δάχτυλα» τα πρακτικά της φροντίδας του μωρού μας και θα έχουμε μάθει να «μεταφράζουμε» κάθε του κλάμα. Απλά δείξτε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και όλα θα πάνε καλά

Και δύο ακόμη βασικές σκέψεις για τις πρώτες 40 ημέρες μετά τον τοκετό

Το τέταρτο τρίμηνο: Το γνωρίζετε πως οι επόμενες 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό θεωρούνται το «τέταρτο τρίμηνο» της εγκυμοσύνης; Πρόκειται για ένα μεταβατικό διάστημα, όπου το μωρό θα πρέπει να συνηθίσει να ζει στον κόσμο έξω από τη μήτρα. Στο μεταξύ, η νέα μαμά θα πρέπει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του νέου της ρόλου ενώ ταυτόχρονα το σώμα της θα προσπαθεί να προσαρμοστεί στις ορμονικές αλλαγές που συντελούνται μετά τον τοκετό. Όλα αυτά είναι πολύ απαιτητικά, σωματικά και ψυχικά, και γι’ αυτό χρειάζεστε όλη τη βοήθεια και το pampering που μπορείτε να λάβετε και να εστιάστε την προσοχή σας στις ανάγκες του νεογέννητου μωρού και τις δικές σας.

Tip: Ως νέοι γονείς προσπαθήστε να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη. Ένας απλός τρόπος είναι να οργανώσετε τις δουλειές του σπιτιού ώστε να γίνονται πιο γρήγορα.

Λίγα λεπτά μόνο για εσάς: Μέσα στη θύελλα των πρώτων ημερών στο σπίτι με το μωρό, είναι εύκολο να ξεχάσετε ότι κι εσείς χρειάζεστε φροντίδα και προσοχή ώστε να συνέλθετε οργανικά από τον τοκετό. Προσπαθήστε να ξεκλέβετε έστω και λίγα λεπτά τη μέρα μόνο για εσάς, για να κάνετε μπάνιο με την ησυχία σας, για να τυλιχτείτε με το απαλό σας μπουρνούζι και να ξεφυλλίσετε το βιβλίο σας ή απλά για να ονειροπολήσετε και να συνειδητοποιήσετε τις σημαντικές και σπουδαίες αλλαγές στη ζωή σας.

Χρησιμοποιείτε για το πλύσιμο των ρούχων όλης της οικογένειας τα ίδια προϊόντα που θα χρησιμοποιείτε για τα ρουχαλάκια του μωρού σας. Μην ξεχνάτε, ωστόσο, ότι, για τουλάχιστον τους 12 πρώτους μήνες, τα ρούχα του μωρού θα πρέπει να πλένονται για λόγους υγιεινής χωριστά από εκείνα της υπόλοιπης οικογένειας. Επιλέξτε για το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων το υγρό απορρυπαντικό και το μαλακτικό ρούχων της σειράς Εύρηκα Newborn. Είναι ιδανικά για νεογέννητα γιατί περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά. Bonus: Τα ασπρόρουχα και οι πετσέτες σας θα μοσχοβολάνε «μωρό», κάνοντάς σας να χαμογελάτε από ευτυχία κάθε φορά που θα τα χρησιμοποιείτε!