ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ!


Μερικές συμβουλές για την φροντίδα αυτού του ευαίσθητου σημείου του νεογέννητου!

Πρόκειται για ένα ζωτικό όργανο που «συνδέει» το βρέφος με τη μαμά και ως εκ τούτου με τη ζωή, από τις πρώτες εβδομάδες σχηματισμού του στην μήτρα. Μιλάμε φυσικά για τον ομφάλιο λώρο που παρέχει στο έμβρυο τροφή και οξυγόνο μέσω του πλακούντα.

Μόλις το μωράκι γεννηθεί, ο ομφάλιος λώρος κόβεται μέσω μιας εντελώς ανώδυνης διαδικασίας, με το στέλεχος που έχει δεθεί στο σώμα του μωρού να παραμένει στην κοιλίτσα του από επτά έως 21 ημέρες μετά την γέννηση.

Τι κάνω μέχρι να πέσει ο λώρος;

Η περιοχή γύρω από τον λώρο θα πρέπει να μένει στεγνή και καθαρή, οπότε καλό θα είναι να αποφεύγεται η επαφή με την πάνα (και τα… περιεχόμενά της) ώστε το σημείο να παίρνει και επαρκή αέρα. Αυτό επιτυγχάνεται εύκολα, διπλώνοντας την πάνα ώστε να φτάνει κάτω από την κοιλίτσα του νεογέννητου.

Προκειμένου να μείνει η περιοχή στεγνή αποφύγετε το μπανάκι στο μωρό και προτιμήστε τοπικές πλύσεις. Πάντως, οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγετε τις πλύσεις με οινόπνευμα, καθότι καθυστερεί την επούλωσή του.

Εάν ο καιρός το επιτρέπει, αποφύγετε τα κορμάκια και τα φορμάκια έως ότου πέσει ο λώρος.

Τέλος, οι παιδίατροι συνιστούν να μην τραβήξετε ή να προσπαθήσετε να ξεκολλήσετε το υπόλειμμα του λώρου που καλύπτει τον αφαλό αλλά να το αφήσετε να πέσει μόνο του, καθώς και να μην καλύψετε τον αφαλό με γάζες ή επιθέματα για να αλλάξει το σχήμα του!

Εάν παρατηρήσετε κοκκινίλες, αιμορραγία, πύον ή μια δυσάρεστη οσμή στην περιοχή γύρω από τον ομφάλιο λώρο, που συνοδεύεται από κλαματάκι του μωρού, καλό θα είναι να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας.

Θυμηθείτε ότι ο κορμός του ομφάλιου λώρου στεγνώνει και πέφτει σε μια έως τρεις εβδομάδες μετά τον τοκετό, αφήνοντας μια μικρή πληγή, oπότε ίσως να εμφανιστούν μερικά ίχνη αίματος στο σημείο της πάνας που μπορεί να έρθει σε επαφή με την περιοχή. Είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας πανικοβάλλει.