Πώς θα προστατέψουμε το μωρό από τα κουνούπια!


Πρακτικές συμβουλές για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα τσιμπήματα των κουνουπιών στο μωρό.

Καλοκαίρι και κουνούπια… πάνε πακέτο! Όταν όμως σκεφτόμαστε το ευαίσθητο και τρυφερό δέρμα του μωρού μας, η προστασία του από τα τσιμπήματα είναι προτεραιότητά μας, είτε μέσα στο σπίτι, είτε στις βόλτες και τις διακοπές. Άλλωστε, εκτός από ενοχλητικά, τα τσιμπήματα μπορούν να προκαλέσουν γκρίνια και αλλεργικές αντιδράσεις εάν το κουνούπι είναι μολυσμένο ή ακόμη και σοβαρές ασθένειες, όπως η νόσος του Δυτικού Νείλου, που μας απασχολεί με (λίγα, ευτυχώς) περιστατικά κάθε καλοκαίρι.

Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε αρκετά «όπλα» στη διάθεσή μας για να κρατήσουμε μακριά τα ενοχλητικά αυτά έντομα από το μωρό μας.

Τσιμπήματα από κουνούπια στο μωρό: Πώς θα τα αποφύγουμε
* Φροντίζουμε να μην υπάρχουν στάσιμα νερά τα οποία προσελκύουν αποικίες κουνουπιών στη βεράντα και στην αυλή μας. Εάν συνηθίζουμε να παίζουμε με το μωρό με παιχνίδια νερού στη βεράντα, φροντίζουμε να τα αδειάζουμε όταν τελειώσουμε και να τα μαζεύουμε μέσα στο σπίτι. Τέλος, εάν έχουμε φυτά σε γλάστρες φροντίζουμε να είναι στεγνά τα πιατάκια τους.

* Τα κουνούπια δεν αγαπούν καθόλου τη μυρωδιά του βασιλικού και της λεβάντας! Μερικά γλαστράκια με αυτά τα αρωματικά φυτά κοντά στα ανοίγματα του σπιτιού και στο τραπέζι της βεράντας μπορεί να βοηθήσουν ώστε τα κουνούπια να μη βρίσκουν το σπίτι μας… ελκυστικό!

* Τα κουνούπια δεν μπορούν να αντισταθούν στο ρεύμα που κάνει ένας ανεμιστήρας, ακόμη κι αν η ροή του αέρα που δημιουργεί είναι ήπια. Έτσι, μια αποτελεσματική και φυσική λύση για να κρατήσουμε μακριά μας τα κουνούπια είναι να έχουμε αναμμένο έναν ανεμιστήρα σε χαμηλή σκάλα στη βεράντα ή στο δωμάτιο που βρισκόμαστε με το μωρό.

* Σκεπάζουμε το κρεβατάκι του μωρού και το καρότσι του με ειδικό τούλι που θα κρατήσει φυσικά μακριά του τα κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα.

* Ντύνουμε το μωρό μας με ρούχα που δεν μπορούν να διαπεράσουν τα κουνούπια, όπως βαμβακερά φορμάκια με μακριά μανίκια και «ποδαράκια». Επίσης, επιλέγουμε ανοιχτόχρωμα και μονόχρωμα υφάσματα τα οποία θεωρητικά δεν «τραβούν» τα κουνούπια όσο τα σκούρα ρούχα.

* Εάν έχει πολλή ζέστη για να είναι το μωρό μας ντυμένο, μια λύση είναι τα patches σιτρονέλας που μπορούμε να κολλήσουμε στο ύφασμα του καροτσιού ή του ριλάξ. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απωθητικό σπρέι για τα κουνούπια αρκεί να βεβαιωθούμε ότι η σύνθεσή του είναι κατάλληλη για χρήση σε μωρά. Ακόμη και έτσι όμως, δεν απλώνουμε απωθητικό στα χέρια και το πρόσωπο του μωρού και σε οποιοδήποτε σημείου του δέρματος υπάρχει ερεθισμός.

* Παρότι τα κουνούπια αρχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους κοντά στη δύση του ήλιου και το βράδυ, μπορούν να τσιμπήσουν το μωρό οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Φροντίζουμε, έτσι, να εφαρμόζουμε μέτρα προστασίας όλη τη μέρα και σε κάθε περίπτωση που το μωρό μας είναι εκτός σπιτιού.

Πλένουμε τα ρούχα και τα λευκά είδη του μωρού με τα αγαπημένα μας Εύρηκα Newborn. Τόσο το υγρό απορρυπαντικό όσο και το μαλακτικό είναι ιδανικά για νεογέννητα, γιατί περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά. Έχουν πολύ ήπιο άρωμα με αποτέλεσμα να μην προσελκύουν λόγω της μυρωδιάς τους κουνούπια και άλλα έντομα!