On the road: Τα «ναι» και τα «όχι» για τα ταξίδια στην περίοδο της εγκυμοσύνης!
Είναι… συμβατή η εγκυμοσύνη με τα ταξίδια; Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος να στερηθείτε τις μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις, αρκεί να έχετε στο μυαλό σας κάποιες βασικές συμβουλές ασφαλείας για εσάς και για το αγέννητο μωρό σας.
Τα «ναι»
- Προτού σχεδιάσετε κάποιο ταξίδι, συζητήστε το με τον γιατρό σας, ειδικά εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αεροπλάνο ή πλοίο ή αν το ταξίδι είναι στο εξωτερικό. Θεωρητικά, η ιδανική περίοδος για ταξίδια είναι το δεύτερο τρίμηνο: έχουν περάσει οι πρώτες, πιο «ευαίσθητες» εβδομάδες της κύησης και τα ενοχλητικά συμπτώματα, είστε γεμάτες ενέργεια και η ημερομηνία τοκετού απέχει ακόμη.
- Στα ταξίδια με αυτοκίνητο, καθώς μεγαλώνει η κοιλίτσα σας, θα χρειαστεί να αλλάξετε τον τρόπο που φοράτε τη ζώνη ασφαλείας. Για λόγους άνεσης και ασφάλειας συστήνεται να φοράτε τη ζώνη κάτω από την κοιλιά σας, ακριβώς πάνω από τους γοφούς.
- Εάν ταξιδέψετε με αεροπλάνο, ενημερωθείτε για την πολιτική της αεροπορικής εταιρείας καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επιτρέπεται η πτήση τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης.
- Τα ταξίδια με πλοίο θεωρούνται γενικά ασφαλή για την εγκυμοσύνη, εάν όμως είστε στην αρχή της κύησης, αποφύγετε ενδιάμεσες μετακινήσεις, π.χ. από το ένα νησί στο άλλο ή τον γύρο του νησιού, με μικρότερα σκάφη που μπορεί να έχουν «αναταράξεις».
- Προγραμματίστε τη διαδρομή ώστε να είστε άνετα και ξεκούραστη. Εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, προγραμματίστε στάσεις που θα σας επιτρέπουν να περπατάτε για λίγα λεπτά και να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα – θα το έχετε ήδη καταλάβει πόσο απαραίτητο είναι!!!
- Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο ή ξέρετε ότι θα είστε για πολλές ώρες καθιστή κατά τη διαδρομή, φορέστε κάλτσες συμπίεσης που επιτρέπουν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες για πρήξιμο και πόνο αλλά και για πιο επικίνδυνες καταστάσεις όπως είναι η θρόμβωση, μια ιατρική κατάσταση στην οποία είναι πιο επιρρεπείς οι έγκυες.
- Με όποιον τρόπο κι αν ταξιδεύετε, έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ και νερό ώστε να διατηρείστε επαρκώς ενυδατωμένη. Φρούτα, παξιμάδια, μπάρες χωρίς προσθήκη ζάχαρης και ξηροί καρποί είναι κάποιες επιλογές που θα σας δώσουν ενέργεια χωρίς να σας βαρύνουν.
- Στα ταξίδια εκτός Ελλάδας βεβαιωθείτε ότι οι καιρικές συνθήκες στον προορισμό σας δεν θα είναι ακραίες – εάν ταξιδεύετε προς πολύ θερμές ή ψυχρές περιοχές, συζητήστε λεπτομέρειες με τον γιατρό σας και λάβετε σοβαρά υπόψη τις οδηγίες που θα σας δώσει.
- Έχετε μαζί σας κάρτα ευρωπαϊκής ασφάλισης για τα ταξίδια εντός Ευρώπης, που σας εξασφαλίζουν άμεση πρόσβαση σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές υγείας – αχρείαστα να είναι! Εάν ταξιδεύετε σε πιο μακρινές περιοχές, ενημερωθείτε εκ των προτέρων για τον τρόπο πρόσβασης σε γυναικολόγο ή σε μαιευτικές δομές εάν χρειαστείτε ιατρική συμβουλή ή βοήθεια.
Τα «όχι»
- Αποφύγετε το ταξίδι σε περιοχές όπου απαιτούνται επιπλέον εμβολιασμοί καθώς αυτή την περίοδο της ζωής σας είναι περιορισμένα τα εμβόλια που μπορείτε να κάνετε.
- Στην αρχή και στο τέλος της εγκυμοσύνης, που είναι οι πιο ευαίσθητες περίοδοι για την κύηση, αποφύγετε τα ταξίδια σε περιοχές όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας: δυσπρόσιτα χωριά και νησιά άγονης γραμμής στη χώρα μας, ορισμένες περιοχές σε χώρες του εξωτερικού, είναι προορισμοί που χρειάζονται λίγο παραπάνω σκέψη -και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας- προτού αποφασίσετε ότι αξίζει η επίσκεψη.
- Το νερό της βρύσης μπορεί να είναι μια χαρά για τους κατοίκους της περιοχής των διακοπών σας, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο δικός σας οργανισμός όμως μπορεί να μην έχει συνηθίσει τα συγκεκριμένα στοιχεία του. Για να είστε σίγουρη ότι δεν θα ταλαιπωρηθείτε με δυσάρεστα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, επιλέγετε το εμφιαλωμένο νερό. Αντίστοιχα, όταν πίνετε καφέ ή πίνετε κάποιο ρόφημα με πάγο βεβαιωθείτε ότι είναι φτιαγμένα από εμφιαλωμένο νερό, αλλιώς παραλείψτε τα.
- Όταν ταξιδεύουμε, ειδικά στο εξωτερικό, είναι must να δοκιμάζουμε την τοπική κουζίνα! Αυτή την πιο ευαίσθητη περίοδο της ζωής σας, απολαύστε τις νέες γεύσεις αλλά με φειδώ και προσοχή, ειδικά εάν δεν είστε σίγουρη για τα υλικά και τα μπαχαρικά που περιλαμβάνει ένα πιάτο. Υπάρχουν κάποιες τροφές, όπως τα μη παστεριωμένα τυριά, τροφές με ωμά αβγά, το όχι καλοψημένο κρέας, κάποια θαλασσινά, που είναι καλό να αποφύγετε αυτή την περίοδο.
- Η πανδημία είναι παρελθόν, ωστόσο οι «κανονικές» ιώσεις δεν έχουν εξαφανιστεί! Μην ρισκάρετε να κολλήσετε κάποια ίωση στο ταξίδι σας. Η μάσκα προστασίας και το αντισηπτικό έχουν μπει στη ζωή μας και έχει αναγνωριστεί η αξία τους κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Όσο ταξιδεύετε αυτή την περίοδο, τηρείτε όσο μπορείτε τα μέτρα ασφαλείας όπως η μάσκα σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους, η χρήση αντισηπτικού και το τακτικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι.