Πώς θα βοηθήσω το μωρό μου να μάθει να μιλάει;!


Από τη στιγμή που θα κρατήσετε το μωρό σας αγκαλιά αδημονείτε να ακούσετε τις μαγικές λέξεις «μαμά» και «μπαμπά»! Και παρότι θα χρειαστεί να κάνετε περίπου 12 μήνες υπομονή, υπάρχουν κάποιες καλές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε προκειμένου να βοηθήσετε το μωρό σας να μιλήσει πιο γρήγορα.

Πότε μιλάνε τα μωρά;

Κάθε μωρό είναι ξεχωριστό και έτσι δεν υπάρχει δεδομένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πει τις πρώτες του λέξεις. Ωστόσο, η πορεία προς το να μιλήσει το μωρό ακολουθεί τα ίδια ορόσημα. Μετά τον 3ο μήνα της ζωής του το μωρό μπορεί να βγάζει κραυγούλες και αργότερα να ξεκαρδίζεται στα γέλια με διάφορες αφορμές. Αυτούς τους πρώτους έξι με οχτώ μήνες της ζωής τους, τα μωρά αρχίζουν να «μπαμπαλίζουν», τον πρόδρομο της ομιλίας, που είναι φωνούλες και ήχοι. Πλησιάζοντας προς τα πρώτα τους γενέθλια, τα περισσότερα μωρά μπορεί να επαναλαμβάνουν με διαφορετική ένταση φωνής ήχους και συλλαβές, χωρίς όμως αυτές να έχουν απαραίτητα κάποιο νόημα. Είναι απλά δοκιμές που κάνουν, προετοιμάζοντας τις φωνητικές τους χορδές και τους μυς του στόματος για την «κανονική» ομιλία. Όσο για τις πρώτες λεξούλες, αυτές πιθανότατα θα τις ακούσετε κάπου ανάμεσα στους 12 και 15 μήνες της ζωής του μωρού σας.

Tip: Κάθε παιδί αναπτύσσεται διαφορετικά και γι’ αυτό είναι σημαντικό να τηρείτε τις προγραμματισμένες επισκέψεις στον παιδίατρο, ο οποίος μεταξύ άλλων αξιολογεί την ακοή και την εξέλιξη της ομιλίας του μωρού σας.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει να μιλάει;

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες και σίγουρα, εκτός από την εξέλιξη της ικανότητας ομιλίας του μωρού σας, αποτελούν πολύτιμη ευκαιρία να έρθετε κοντά και να δυναμώσει ο μεταξύ σας συναισθηματικός δεσμός.

Φροντίστε στο σπίτι σας να επικρατεί ηρεμία και ησυχία

Ο κόσμος γύρω μας είναι πολύ θορυβώδης! Αν το προσέξετε θα παρατηρήσετε ότι η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο μπορεί να είναι τις περισσότερες ώρες της ημέρας ανοιχτά, από τα παράθυρα μπαίνει η βουή του δρόμου ή υπάρχει η οικιακή «φασαρία» που δημιουργείται όταν πλένουμε τα πιάτα, μαγειρεύουμε ή βάζουμε πλυντήρια. Για εμάς τους ενήλικες οι διαφορετικοί αυτοί ήχοι δεν αποτελούν πρόβλημα στο να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στον ήχο που θέλουμε να ακούσουμε. Το μωρό μας όμως έχει ανάγκη από ησυχία για να μπορεί να συγκεντρωθεί στον κόσμο γύρω του, στον ήχο της φωνής μας, σε ένα τραγουδάκι που ακούει, και να αναπτύξει τις επικοινωνιακές του ικανότητες. Ας καθιερώσουμε λοιπόν κάποιες ώρες κάθε μέρα που θα είναι αφιερωμένες στην ηρεμία, την ησυχία και στο μωρό μας.

Χρόνος για δύο

Ο χρόνος που αφιερώνουμε αποκλειστικά στο μωρό μας είναι πολύτιμος για πολλούς λόγους! Μιλώντας για τη γλωσσική του ανάπτυξη, ο χρόνος που θα καθίσουμε μαζί με το μωρό μας, θα παίξουμε με τα παιχνίδια του περιγράφοντας αυτά που κάνουμε, να «διαβάσουμε» βιβλία ανάλογα με την ηλικία του και να πούμε τραγουδάκια δίνει τελικά μια σημαντική ώθηση στην ικανότητα του μωρού μας να εκφραστεί και να μιλήσει.

Πιάνουμε «ψιλή κουβέντα»

Τι κι αν το μωρό μας είναι πολύ μικρό για να απαντήσει; Σαν από ένστικτο, πολλοί γονείς πιάνουν τη «συζήτηση» με το μωρό τους ενώ κάνουν ταυτόχρονα άλλα πράγματα: μαγειρεύουν, καθαρίζουν, ασχολούνται με τη δουλειά τους. Αυτή η συνήθεια, να απευθύνουμε μια ερώτηση, να κάνουμε παύση σαν να περιμένουμε απάντηση και μετά να απαντάμε εμείς, είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του λόγου στα μωρά.

Μιλάμε αργά, με χαμηλή φωνή και σωστό τονισμό

Αυτός ο τύπος ομιλίας αρέσει πολύ στα μωρά και τα μικρά παιδιά και αν τον υιοθετήσετε θα παρατηρήσετε ότι το μωρό σας θα σας δίνει μεγαλύτερη προσοχή. Επίσης, με τον τρόπο αυτό τους μεταφέρουμε το πολύτιμο μήνυμα για το μέλλον, ότι το να ακούει και να προσέχει αυτό που λέει ο συνομιλητής του είναι σημαντικό!

Ένα παραμύθι πριν τον ύπνο

Στο τελετουργικό του ύπνου του μωρού είναι καλό να υπάρχει και η ανάγνωση ενός παραμυθιού, έστω κι αν το μωράκι σας είναι πολύ μικρό για να καταλάβει το περιεχόμενο των λόγων σας. Το άκουσμα και ο ήρεμος τόνος της φωνής σας θα το ηρεμήσει ενώ ο εγκέφαλός του θα αρχίσει να καταγράφει τους ήχους και τους φθόγγους που ακούει.