Συμπτώματα εγκυμοσύνης – πριν ακόμη βγει θετικό το τεστ!!


Σχεδιάζετε ή θα θέλατε να αποκτήσετε μωρό; Τότε μπορεί κάθε μήνα να αναζητάτε πιθανά συμπτώματα εγκυμοσύνης!

Οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες αντιλαμβάνονται το ευχάριστο γεγονός περίπου 3-4 εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Ωστόσο το σώμα μας γνωρίζει από τις πρώτες ημέρες της κύησης τι συμβαίνει και «αντιδρά» με κάποια συμπτώματα εγκυμοσύνης που ίσως δεν είναι τόσο γνωστά.

Θυμηθείτε: Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και το ίδιο ακριβώς ισχύει για τα συμπτώματά της. Κάποιες γυναίκες έχουν έντονα και «κλασικά» συμπτώματα εγκυμοσύνης ενώ άλλες μπορεί να μην έχουν κανένα ή μόνο ελάχιστα.

Πολύ πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης

Τα παρακάτω είναι κάποιες από τις ενδείξεις εγκυμοσύνης που ενδέχεται να βιώσει μια γυναίκα στις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Ωστόσο, μπορεί να είστε έγκυος και να μην έχετε κανένα από τα συμπτώματα που περιγράφονται ή να έχετε «συμπτώματα» και να μην είστε έγκυος αλλά να σημαίνουν κάτι διαφορετικό.

Ευαίσθητο στήθος: Συνήθως το στήθος είναι το πρώτο μέρος του σώματος, μετά τη μήτρα, που παίρνει το μήνυμα ότι το ωράριο συνάντησε ένα σπερματοζωάριο! Μπορεί να νιώθετε το στήθος σας πιο βαρύ και να πονάει, περίπου όπως όταν περιμένετε περίοδο. Ωστόσο, η αίσθηση αυτή θα συνεχίζεται και -φυσικά- εάν είστε έγκυος δεν θα αδιαθετήσετε.

Συμβουλή: Εάν το στήθος σας είναι πρησμένο και σας πονάει, ένα μαλακό αθλητικό μπουστάκι μπορεί να σας βοηθήσει να νιώθετε πιο άνετα όλη τη μέρα. Επιλέξτε ένα από μαλακό ύφασμα, χωρίς έντονες ραφές που μπορεί να σας προκαλέσουν ερεθισμό και πλένετέ το τακτικά με ένα απαλό και φιλικό στο δέρμα σας απορρυπαντικό όπως το υγρό απορρυπαντικό και το μαλακτικό ρούχων Εύρηκα Newborn. Είναι ιδανικά για ευαίσθητα δέρματα και για τα νεογέννητα μωρά καθώς περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά ενώ παράλληλα είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά.

Έντονη κόπωση: Μήπως δυσκολεύεστε περισσότερο από το κανονικό να παρακολουθήσετε το βράδυ ολόκληρο το επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς; Μήπως κλείνουν τα μάτια σας μόλις ξαπλώνετε στον καναπέ και νιώθετε πιο κουρασμένη από ποτέ; Εάν είστε όντως έγκυος, ενώ εσείς δεν το γνωρίζετε ακόμη, το σώμα σας έχει ήδη ξεκινήσει τη σκληρή δουλειά προκειμένου να γίνει ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων και να αρχίσει να δημιουργείται το μελλοντικό μωρό σας!

Ευαισθησία στις μυρωδιές: Όταν εμφυτευτεί το ωάριο αυξάνεται η παραγωγή οιστρογόνων στον οργανισμό. Πιστεύεται ότι αυτές οι αυξημένες ορμόνες κάνουν την έγκυο πιο ευαίσθητη στις μυρωδιές γύρω της.

Συμβουλή: Εάν υποψιάζεστε ή επιβεβαιωθεί ότι είστε έγκυος είναι σημαντικό να «ακούτε» το σώμα σας, να ξεκουράζεστε όποτε νιώθετε την ανάγκη, να κάνετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και να απέχετε από συνήθειες που μπορεί να βλάψουν το έμβρυο, όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα.

Συχνότερη ανάγκη για ούρηση: Εάν συνειδητοποιήσατε ότι πηγαίνετε «συνέχεια» στην τουαλέτα χωρίς να έχετε αλλάξει κάτι στην κατανάλωση των υγρών και περιμένετε περίοδο, τότε είναι πιθανό η συχνή αυτή ανάγκη για ούρηση να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Περίπου δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη, τα νεφρά αρχίζουν ήδη να φιλτράρουν μεγαλύτερο όγκο αποβλήτων από το αίμα σας, ο οποίος οφείλεται στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Επίσης η μήτρα σας αρχίζει να μεγαλώνει -ανεπαίσθητα, ακόμη- και πιέζει την ουροδόχο κύστη, αναγκάζοντάς σας σε συχνότερες επισκέψεις στην τουαλέτα.

Αυξημένη θερμοκρασία σώματος: Η θερμοκρασία του σώματός μας ανεβαίνει μερικά δέκατα λίγο πριν την ωορρηξία εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων προγεστερόνης. Εάν προκύψει σύλληψη, η θερμοκρασία παραμένει σε αυτό το επίπεδο για τις επόμενες ημέρες και σε συνδυασμό με την καθυστέρηση αποτελεί μια καλή ένδειξη εγκυμοσύνης!

Επιβεβαιώθηκε η εγκυμοσύνη σας; Λίγο pampering και χαλάρωση τα αξίζετε! Ο καιρός άλλωστε το ευνοεί. Κουλουριαστείτε στον καναπέ με την αγαπημένη σας κουβέρτα και ένα ζεστό ρόφημα και περάστε το Σαββατοκύριακο απολαμβάνοντας ένα καλό βιβλίο.