Προσαρμογή του μωρού μας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές!


Καλοκαιρινές διακοπές σημαίνει ξεκούραση, χαλάρωση και διακοπή από το πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους! Διακοπές είναι να ξεφύγουμε για λίγο από τους κανόνες που ακολουθούμε όλο τον χειμώνα, να παίξουμε παραπάνω, να φάμε περισσότερο και να κοιμηθούμε πιο αργά!

Από την άλλη αρκετοί νέοι γονείς που έχουν μωράκια ή μικρά παιδάκια αναρωτιούνται αν πράγματι είναι καλή ιδέα να χαλαρώνουν το πρόγραμμα το καλοκαίρι, γιατί αισθάνονται ότι μετά τα παιδιά δυσκολεύονται πολύ να επιστρέψουν στη ρουτίνα τους, κάτι το οποίο δημιουργεί ένταση και άγχος.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η διακοπή από το πρόγραμμα κάνει καλό και σε εμάς τους ενήλικες (φυσικά!), αλλά και στα παιδιά μας, ακόμη και όταν είναι ακόμη μικρούλια. Και ναι, μπορεί να χρειαστούν λίγο παραπάνω χρόνο για να θυμηθούν και να επανέλθουν στη ρουτίνα της καθημερινότητας, αλλά θα τα καταφέρουν. Και θα τα καταφέρουμε και εμείς μαζί τους, γιατί θα έχουμε ξεκουραστεί και θα έχουμε γεμίσει τις μπαταρίες μας το καλοκαίρι! Και γι’ αυτό θα έχουμε μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας, ώστε να τα βοηθήσουμε να μπουν πάλι σε πρόγραμμα!

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το μωρό μας να προσαρμοστεί μετά τις διακοπές

  1. Επιστρέφουμε σταδιακά στην καθημερινή ρουτίνα

Δεν είναι απαραίτητο και πιθανότατα ούτε αποτελεσματικό να επιστρέψουμε στους κανόνες μας αμέσως μόλις γυρίσουμε από τις καλοκαιρινές διακοπές. Η μετάβαση είναι καλό να είναι σταδιακή. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικούς ρυθμούς και ειδικά τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν από τη μία κατάσταση (που είναι και πιο ευχάριστη εδώ που τα λέμε!) στην άλλη. Ας πάρουμε για παράδειγμα το πονεμένο θέμα του ύπνου. Αν υποθέσουμε ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών το ωράριο άλλαξε, προσπαθήστε μέρα με τη μέρα να έρχεστε πιο κοντά στην επιθυμητή ώρα που θα κοιμηθεί το μωρό σας μέχρι να επανέλθει τελικά στο καθημερινό του πρόγραμμα.

  1. Μετριάζουμε τις προσδοκίες μας και επενδύουμε στην ενσυναίσθηση!

Οι προσδοκίες μας αυτή την περίοδο είναι καλό να μην είναι στα ύψη. Ας μην περιμένουμε δηλαδή ότι μέσα σε δυο – τρεις μέρες το μωρό μας θα έχει ξαναθυμηθεί και θα έχει προσαρμοστεί στους κανόνες της καθημερινότητας! Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα μωρό που τώρα μαθαίνει και χρειάζεται τη βοήθειά μας! Και ο δικός μας ρόλος είναι να το μάθουμε, σεβόμενοι πάντα τις ηλικιακές του δυνατότητες, και όχι να του ασκήσουμε πίεση, που τελικά μπορεί να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την προσαρμογή.

  1. Δημιουργούμε ένα οικείο περιβάλλον για το μωρό μας για να νιώσει ασφάλεια

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά, πολύ περισσότερο από τους ενήλικες, αγχώνονται με τις πολλές αλλαγές και νιώθουν ανασφάλεια όταν αλλάζει συχνά το πλαίσιο της καθημερινότητάς τους, η τοποθεσία, οι άνθρωποι και οι κανόνες που τα περιβάλλουν. Για αυτό είναι σημαντικό όταν διανύουμε την περίοδο προσαρμογής να προσπαθούμε με απλούς τρόπους να κάνουμε το μωρό μας να αισθανθεί ασφάλεια.

Το δωμάτιο του μωρού, η βρεφική κούνια και τα αγαπημένα του παιχνίδια είναι σίγουρα μερικοί τρόποι για να κάνουμε την επιστροφή στο σπίτι και στη ρουτίνα πιο ελκυστική. Επίσης η συναναστροφή με αγαπημένα πρόσωπα θα τους δημιουργήσει μια όμορφη διάθεση και τα βοηθήσει να θυμηθούν σιγά σιγά το πρόγραμμά τους.

Και ας μην ξεχνάμε την αίσθηση ασφάλειας που δημιουργεί σε ένα μωρό η μυρωδιά που έχει το φρεσκοπλυμμένο του φορμάκι και το αγαπημένο του λούτρινο κουκλάκι, φρεσκοπλυμμένα με το αγαπημένο απορρυπαντικό της μαμάς. Η δική μου πρόταση είναι το Εύρηκα Baby υγρό απορρυπαντικό,  κατάλληλο για τα ρούχα όλης της οικογένειας, αλλά ιδανικό για μωρά, καθώς περιέχει 100% φυτικό πράσινο σαπούνι με λάδι ελιάς και εκχύλισμα βιολογικού χαμομηλιού. Είναι δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό και δεν περιέχει φωσφορικά, σιλικόνη και nitro-musks. Και εμείς οι μαμάδες το αγαπάμε γιατί είναι ενισχυμένο με ένζυμα για την καταπολέμηση περισσότερων και δυσκολότερων λεκέδων!

Τη φροντίδα και την περιποίηση του μωρού μας ολοκληρώνει το Εύρηκα Baby Απολυμαντικό Ρούχων με εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι. Είναι το μοναδικό απολυμαντικό για βρεφικά ρούχα που καταπολεμά τα μικρόβια και τα βακτήρια που αναπτύσσονται στα βρεφικά ρούχα, στις πετσέτες και τα σεντόνια του μωρού μας και εξουδετερώνει το 99,9% των βακτηριδίων και ιών, μεταξύ αυτών και του Κορωνοϊού. Είναι υποαλλεργικό & δερματολογικά ελεγμένο και χαρίζει φρεσκάδα που διαρκεί στα ρούχα του μωρού μας.

Αγαπημένες φίλες μαμάδες, καμία αλλαγή, μεγάλη ή μικρή δεν είναι πάντα εύκολη. Και η προσαρμογή του μωρού μας στην ρουτίνα του μετά τις καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να πάρει λίγο παραπάνω χρόνο από ότι θα θέλαμε. Γιατί εμείς οι μεγάλοι δεν συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε τις διακοπές για λίγο ακόμη, και ας έχουμε επιστρέψει στη δουλειά; Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δείξουμε στο μωρό μας κατανόηση και θα τα καταφέρει μια χαρά και πάλι! Καλό Φθινόπωρο!

Από την Εύη Σταθάτου, Πιστοποιημένη Parent Coach.