Η πρώτη επίσκεψη του παιδιάτρου στο σπίτι!


Ο σκοπός αυτής της πρώτης επίσκεψης είναι πολλαπλός: Είναι η ευκαιρία να γνωριστείτε καλύτερα με τον παιδίατρο που έχετε επιλέξει και να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει «χημεία» μεταξύ σας, κάτι πολύ σημαντικό αφού θα είναι ένας άνθρωπος που θα βρίσκεται κοντά στο μωρό σας τα επόμενα χρόνια. Φυσικά, η πρώτη αυτή επίσκεψη έχει επίσης πολύ σημαντική ιατρική αξία, αφού ο παιδίατρος θα αξιολογήσει την υγεία του νεογέννητου και θα σας δώσει σημαντικές οδηγίες για τη φροντίδα του.

Τι θα εξετάσει ο παιδίατρος στο σπίτι

  • Αρχικά, θα σας ζητήσει το βιβλιάριο υγείας του μωρού σας, αυτό που σας έδωσαν στο μαιευτήριο και περιλαμβάνει την πρώτη αξιολόγηση υγείας που έγινε στο μωρό τις πρώτες στιγμές μετά τη γέννησή του. Θα σας ρωτήσει επίσης για το ιστορικό της κύησης, εάν έχετε άλλα παιδιά και μετά θα προχωρήσει στη φυσική εξέταση.
  • Η εξέταση αυτή περιλαμβάνει ορισμένες μετρήσεις όπως το βάρος του μωρού, την περίμετρο κεφαλής και το μήκος του σώματός του (δεν το λέμε ακόμη ύψος γιατί δεν στέκεται στα ποδαράκια του!).
  • Στη συνέχεια θα ελέγξει την κινητικότητα των ισχίων, μια πολύ βασική εξέταση για τα νεογέννητα, ανοίγοντας και κλείνοντας τα ποδαράκια του σαν «βατραχάκι».
  • Μία ακόμη πιο σημαντική εξέταση είναι ο νευρολογικός έλεγχος και η επιβεβαίωση των νεογνικών αντανακλαστικών τα οποία δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την καλή υγεία του μωρού.
  • Η φυσική εξέταση θα συνεχιστεί με την ακρόαση της καρδούλας του μωρού και μια εξέταση των ματιών, των αφτιών, της μύτης, των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού και τέλος του αφαλού.

Μετά την εξέταση

Αφού ολοκληρωθεί η φυσική εξέταση ο παιδίατρος μπορεί να σας ζητήσει να θηλάσετε το μωρό -εάν θηλάζετε- ώστε να σας βοηθήσει με κάποιες πρακτικές οδηγίες. Εάν δίνετε γάλα σε σκόνη, θα σας δώσει επίσης λεπτομερείς οδηγίες για την αραίωσή του, για το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων και για τη σωστή στάση ταΐσματος του μωρού σας. Μπορεί επίσης να σας μιλήσει γενικά για την ευημερία του μωρού σας αλλά και για την ανάγκη να φροντίσετε τον εαυτό σας σωστά αυτό το απαιτητικό διάστημα, να ξεκουράζεστε, να πίνετε πολλά υγρά και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή.

 

Γιατί είναι σημαντική η «χημεία»

Ο παιδίατρος γίνεται σταδιακά μέλος της οικογένειας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνετε «φίλοι». Είναι όμως μια σημαντική σχέση αφού αφορά την καλή υγεία του μωρού σας. Θα πρέπει να μπορεί να σας εξηγήσει με σαφήνεια τις οδηγίες του ή κάποιο μικρό θέμα υγείας που μπορεί να προκύψει στην πορεία της ζωής του μωρού, να σας δίνει οδηγίες για τη φροντίδα του με τρόπο κατανοητό, να νιώθετε την άνεση να του κάνετε ερωτήσεις εάν έχετε απορίες και να «νιώθετε» ότι σας ακούει. Οι παιδίατροι στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι γιατροί με αναπτυγμένη ευαισθησία προς τα μωρά και τους νέους γονείς, εάν όμως νιώθετε ότι ο γιατρός σας δεν σας καλύπτει, δεν σηκώνει τα τηλέφωνα, είναι πάντα κοφτός και δεν απαντά στις απορίες σας, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να αλλάξετε παιδίατρο.

 

Συχνά ο παιδίατρος δίνει οδηγίες γενικής φύσης, π.χ. για την κούνια του μωρού και τα σκεπάσματα ώστε να είναι ασφαλές το μωρό στο κρεβατάκι του ή για το πώς θα ντύνετε το μωρό ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Υιοθετήστε τις συμβουλές του – κάτι ξέρει! Και με τη σειρά σας, επεκτείνετε τη φροντίδα του μωρού και στα ρουχαλάκια και τα ασπρόρουχά του, χρησιμοποιώντας απορρυπαντικά που σέβονται το ευαίσθητο δέρμα του και δεν περιλαμβάνουν αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως είναι το υγρό απορρυπαντικό και μαλακτικό Εύρηκα Newborn, με >94% φυσικά & φυτικής προέλευσης συστατικά ενώ παράλληλα είναι δερματολογικά ελεγμένα & υποαλλεργικά.