Q+A: Μωρό και ήλιος!


Συμβουλές και επισημάνσεις για να είναι το μωρό μας χαρούμενο και ασφαλές όλο το καλοκαίρι.

Καλοκαίρι, βόλτες στα πάρκα και τις παιδικές χαρές, εξορμήσεις σε παραλίες, διακοπές… Η καθημερινότητά μας αυτή την περίοδο… φωτίζεται από άπλετο ήλιο που μας φτιάχνει τη διάθεση και «γεμίζει» τις μπαταρίες του οργανισμού μας με την πολύτιμη βιταμίνη D. Ωστόσο, όσο θετικός κι αν είναι ο ήλιος και η επίδρασή του στην υγεία μας άλλο τόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μη δημιουργήσει προβλήματα, άμεσα και μελλοντικά. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τα μωρά και τα μικρά νήπια που η έκθεσή τους στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο και προσοχή και με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Οι παρακάτω πληροφορίες μας βοηθούν να κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η αποτελεσματική προστασία του μωρού μας στον ήλιο και τα σημεία που χρειάζονται το 100% της προσοχής μας.

Από ποια ηλικία μπορεί να εκτεθεί το μωρό μου στον ήλιο;

Τα μωρά που είναι μικρότερα των 6 μηνών δεν θα πρέπει να εκτίθενται απευθείας στο ηλιακό φως καθώς το δέρμα τους περιέχει ελάχιστη μελανίνη, την ουσία που δίνει το χρώμα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια μας, και που μας παρέχει μία σχετική προστασία από τον ήλιο. Έτσι το δερματάκι των μικρών μωρών είναι πολύ ευαίσθητο για να το «δει» ο ήλιος, ιδίως τις πιο επικίνδυνες ώρες μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα.

Αλλά και μετά τους έξι μήνες θα πρέπει να είμαστε πολύ πολύ προσεκτικοί όταν πηγαίνουμε με το μωρό μας στην παραλία ή βόλτα στη διάρκεια της ημέρας, αφού το δέρμα του είναι μεν λίγο πιο ώριμο αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ανθεκτικό στον ήλιο.

Tip

Σε όλες τις βόλτες στη διάρκεια της ημέρας φοράμε στο μωρό μας καπέλο για τον ήλιο και φροντίζουμε να μην αφυδατωθεί, θηλάζοντας κάθε φορά που το ζητάει εάν θηλάζουμε αποκλειστικά ή προσφέροντάς του τακτικά δροσερό νερό εάν το μωρό μας έχει απογαλακτιστεί.

Μπορώ να βάλω στο μωρό μου αντηλιακό;

Στα μικρά μωρά δεν έχει ακόμη ωριμάσει ο επιδερμικός φραγμός, που μεταξύ άλλων κρατά μακριά από τον οργανισμό τυχόν βλαβερές ουσίες, και έτσι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του αντηλιακού. Μόνο ο παιδίατρος μπορεί να σας δώσει έγκυρη απάντηση, ωστόσο η γενική οδηγία είναι ότι τα μωρά κάτω των 6 μηνών δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, ούτε να τους εφαρμόζουμε αντηλιακό. Αντίθετα, σε περίπτωση έκθεσής τους να χρησιμοποιούμε  εναλλακτικές μορφές αντηλιακής προστασίας όπως σκίαστρο, καπέλο και ηλιοπροστατευτικά ρούχα που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

Για τα μεγαλύτερα μωρά, όταν εκτίθενται άμεσα στον ήλιο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό ειδικό για την ηλικία τους, ιδανικά με φυσικά φίλτρα. Και πάλι προσπαθούμε να κρατάμε το μωρό όσο το δυνατό στη σκιά, ωστόσο εάν μπαινοβγαίνει στο νερό και παίζει με την άμμο ανανεώνουμε τακτικά το αντηλιακό.

Tip

Όπως και σε εμάς τους ενήλικες, εφαρμόζουμε στο μωρό μας το αντηλιακό 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο ώστε να προλάβει να δράσει.

Γιατί κλαίει το μωρό στην παραλία;

Αφού το μωρό μας δεν μπορεί να μιλήσει και να εκφράσει εάν ζεσταίνεται ή αν διψάει, ο μόνος τρόπος που έχει για να αντιδράσει σε ένα δυσάρεστο συναίσθημα είναι το κλάμα. Καλύτερα όμως να μην περιμένουμε να κλάψει το μωράκι μας για να το προστατέψουμε! Ας φροντίσουμε να πηγαίνουμε στην παραλία τις ώρες που έχει πιο «μαλακό» ήλιο, δηλαδή πριν τις 10 το πρωί και μετά τις 4 το απόγευμα και για να αποφύγουμε την αφυδάτωση να του προσφέρουμε τακτικά μητρικό γάλα, νερό ή και φρούτα που είναι δροσερά και ενυδατώνουν επίσης τον οργανισμό του.

Φροντίδα των ρούχων με UV προστασία

Τα ρούχα με αντηλιακή προστασία είναι φτιαγμένα από ένα ειδικό υλικό και για το πλύσιμό τους πρέπει να σεβόμαστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Συνήθως συστήνεται το πλύσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία με ένα ήπιο απορρυπαντικό, όπως το Εύρηκα Newborn το οποίο είναι σχεδιασμένο ειδικά για ρούχα νεογέννητων αλλά είναι επίσης κατάλληλο για τα ρούχα όλης της οικογένειας καθώς περιέχει >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά ενώ παράλληλα είναι δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό. Τέλος στις περισσότερες περιπτώσεις συστήνεται η αποφυγή του μαλακτικού για τα ρούχα με UV προστασία.