Θάλασσα ή πισίνα;!


Τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής για να απολαύσετε το υγρό στοιχείο στην εγκυμοσύνη.

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι ζεστές ημέρες «επιτάσσουν» νερό! Εάν σκέφτεστε να επιλέξετε θάλασσα ή πισίνα για τα μπάνια σας αυτή την περίοδο οι παρακάτω πρακτικές σκέψεις μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε.

Ναι ή όχι στο κολύμπι στην εγκυμοσύνη;

Πριν σκεφτείτε εάν προτιμάτε τη θάλασσα ή την πισίνα χρειάζεται να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας εάν σας συστήνει ή όχι το κολύμπι σε αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εφόσον η εγκυμοσύνη κυλάει ομαλά, το μπάνιο όχι μόνο επιτρέπεται αλλά θεωρείται και μια εξαιρετική ήπια άσκηση που θα σας ανακουφίσει από συμπτώματα όπως τα πρησμένα άκρα και η κατακράτηση υγρών.

Tip: Μια βασική προϋπόθεση για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες κάποιας λοίμωξης είναι να επιλέξετε παραλία με καθαρά νερά ή αν θα κολυμπήσετε σε πισίνα να είστε σίγουρη ότι τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής.

Κολύμπι στη θάλασσα στην εγκυμοσύνη
  • Το θαλασσινό νερό γενικά θεωρείται πιο καθαρό από την πισίνα ειδικά αν είστε σε μια παραλία «ανοιχτή» όπου τα νερά κυκλοφορούν και ανανεώνονται.
  • Το θαλασσινό νερό είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω του δέρματος και έχουν ευεργετική δράση στην υγεία αλλά και στη διάθεσή μας.
  • Η άνωση του θαλασσινού νερού θα κάνει πιο ξεκούραστο το μπάνιο σας και θα σας βοηθήσει να νιώσετε ξανά «ανάλαφρη», ειδικά αν είστε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.
  • Το κολύμπι είναι η καλύτερη άσκηση για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο αποφύγετε να απομακρύνεστε στα βαθιά νερά καθώς κατά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανή μια κράμπα. Προτιμήστε να απολαύσετε το μπάνιο σας με ασφάλεια, κολυμπώντας παράλληλα με την παραλία, με ήρεμες κινήσεις και μην φτάνετε στα όρια της αντοχής σας. Η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να το παρακάνετε στην άσκηση!
  • Η επαφή με το νερό, η εικόνα της θάλασσας και οι ήχοι της έχουν μια βαθιά χαλαρωτική επίδραση που μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε τα άγχη σας και να κοιμάστε καλύτερα.
  • Εάν ο γιατρός σας έχει δώσει το πράσινο φως για κολύμπι στη θάλασσα, οι περιπτώσεις που πρέπει να την αποφεύγετε είναι αυτές που ισχύουν για όλους: Μην μπείτε στο νερό εάν υπάρχει ορατή μόλυνση στην επιφάνεια της θάλασσας (σκουπίδια, φυσαλίδες κ.λπ.) ή τσούχτρες. Μια επιπλέον προσοχή χρειάζεται εάν έχει κύμα γιατί μπορεί να χάσετε το πάτημά σας και να γλιστρήσετε.

Tip: Μετά το κολύμπι, στη θάλασσα ή στην πισίνα, φορέστε στεγνό μαγιό για να μειώσετε την πιθανότητα για μυκητίαση ή άλλη λοίμωξη.

Κολύμπι στην πισίνα στην εγκυμοσύνη

  • Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στις πόλεις, μια πισίνα είναι πιο προσιτή επιλογή από τη θάλασσα. Μπορεί επίσης να τη θεωρείτε πιο ξεκούραστη επιλογή, ειδικά σε αυτή τη φάση της ζωή σας.
  • Ωστόσο, για να είναι κατάλληλη η πισίνα για μπάνιο στην περίοδο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είστε βέβαιη ότι τηρούνται όλες οι συνθήκες υγιεινής και -ιδανικά- για την απολύμανση χρησιμοποιείται όζον και όχι χλώριο.
  • Εάν τελικά επιλέξετε την πισίνα δώστε μεγάλη προσοχή στο πώς μπαίνετε και βγαίνετε από το νερό για να μην γλιστρήσετε. Χρησιμοποιείτε πάντα σαγιονάρες μέχρι το χείλος της πισίνας και αποφεύγετε να πατάτε ξυπόλυτη σε σημεία με υγρασία.

Tip: Εάν καθίσετε σε ξαπλώστρα στρώστε πρώτα ένα παρεό από χοντρό ύφασμα που θα την καλύπτει πλήρως και από πάνω την πετσέτα σας. Σε αυτή την περίοδο της ζωής σας είναι καλύτερο να είστε λίγο παραπάνω προσεκτική με την υγιεινή.

Με προσοχή στον ήλιο

Εξοικειωθείτε από τώρα με το ωράριο που θα έχετε το επόμενο καλοκαίρι που θα πηγαίνετε στην παραλία με το μωρό σας! Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν στις εγκύους να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο από τις 11 έως τις 4, ενώ έχετε έναν παραπάνω λόγο να προσέχετε τον ήλιο καθώς οι ορμόνες της εγκυμοσύνης κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο χλόασμα ή «μάσκα της εγκυμοσύνης» και στις δυσχρωμίες.

Μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα πλύνετε τις πετσέτες και τα παρεό σε θερμοκρασία τουλάχιστον 60 βαθμών για να είστε σίγουρη ότι είναι υγιεινά καθαρά. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο απορρυπαντικό και μαλακτικό, όπως αυτά της σειράς Εύρηκα Newborn. Είναι ιδανικά για ευαίσθητα δέρματα (αφού προορίζονται για νεογέννητα!), είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά, ενώ έχουν και >94% φυσικής προέλευσης συστατικά.