Ίωση ή γρίπη;!


Τα συμπτώματα που μας βοηθούν να τα διαχωρίσουμε – και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη φροντίδα του μικρού μας.

Η εποχή της γρίπης και των ιώσεων είναι εδώ και, δυστυχώς, βρίσκει τα μωρά μας απροστάτευτα, αφού συχνά δεν έχουν αρκετά αντισώματα για να καταπολεμήσουν έναν ιό με τον οποίο θα έρθει σε επαφή το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε καλά όλοι οι γονείς: Τα μωρά και τα νηπιάκια μας προσβάλλονται τα πρώτα χρόνια της ζωής τους από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις που ταλαιπωρούν τα ίδια και εμάς!

Ευτυχώς, οι περισσότερες από αυτές είναι ήπιες και με λίγη παραπάνω φροντίδα περνούν χωρίς κάποιο πρόβλημα. Επιπλέον, χάρη σε όλο αυτό το «κύμα» των ιώσεων το πρώτο διάστημα της ζωής τους, τελικά τα παιδιά χτίζουν ένα δυνατό ανοσοποιητικό, που θα μπορεί να τα προστατεύει πιο αποτελεσματικά τα επόμενα χρόνια.

Η εποχή των ιώσεων

Την περίοδο αυτή που είναι σε έξαρση οι διάφορες ιώσεις και η γρίπη, πολλά μωράκια και νήπια θα αρρωστήσουν – πιθανότατα περισσότερες από μία φορές, ειδικά αν πηγαίνουν σε βρεφονηπιακό σταθμό που σημαίνει ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να «συναντούν» ποικιλία ιών στην καθημερινότητά τους. Ανάμεσα σε αυτούς τους ιούς είναι ο ιός της γρίπης και οι ιοί που προκαλούν το κοινό «κρυολόγημα».

Ας ξεκινήσουμε με μια σημαντική επισήμανση: Τόσο η γρίπη όσο και οι «ιώσεις», όπως τις λέμε συνολικά, οφείλονται σε ιούς. Ωστόσο, ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει πιο έντονα και ανησυχητικά συμπτώματα στα μωρά και τα νήπια και ενδεχομένως να προκαλέσει κάποιες επιπλοκές γι’ αυτό και
μας ανησυχεί περισσότερο.


Σε κάθε περίπτωση, μόνο ο παιδίατρος που παρακολουθεί το μωρό σας μπορεί να δώσει έγκυρες συμβουλές και είναι ο πρώτος στον οποίο θα απευθυνθείτε εάν διαπιστώσετε ότι το μικρό σας δεν νιώθει καλά.

Ίωση vs γρίπη: Βασικές πληροφορίες

Παρόλο που το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη μοιράζονται ορισμένα συμπτώματα, οι ιοί που τα προκαλούν είναι διαφορετικοί. Γενικά, ένα μωρό με γρίπη μοιάζει πιο άρρωστο από ένα παιδί με μια διαφορετικής αιτιολογίας ίωση.

Κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό (περιλαμβάνει τη μύτη, τα ιγμόρεια και το λαιμό) και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους ιούς που κυκλοφορούν κάθε περίοδο. Οι περισσότερες ιώσεις αυτού του τύπου ξεκινούν με ήπια συμπτώματα τα οποία μπορεί να κλιμακωθούν τα επόμενα 24ωρα ή να παραμείνουν ήπια και να εξασθενίσουν.

Στα μικρά μωρά, η γκρίνια και το κλάμα που δεν μπορείτε να καταλάβετε που οφείλονται μπορεί να αποτελούν τα πρώτα συμπτώματα μιας ίωσης. Η βουλωμένη μυτούλα και ο ήπιος βήχας είναι επίσης συχνά συμπτώματα ενώ κάποιες ιώσεις μπορεί να συνοδεύονται από χαμηλό πυρετό ή από συμπτώματα από το γαστρεντερικό.

Γρίπη

Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από λίγους μόνο συγκεκριμένους ιούς που επίσης προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές. Τόσο στα μωρά όσο και στους ενήλικες, η γρίπη ξεκινά με πιο έντονα συμπτώματα από τις ιώσεις. Έντονη κακουχία, πόνοι στα κόκκαλα και τους μυς, υψηλός πυρετός (πάνω από 38 οC) και ρίγη ανήκουν στα συχνά συμπτώματα της γρίπης.

Άλλα πιθανά συμπτώματα γρίπης είναι ο έντονος πονόλαιμος, η καταρροή, αδυναμία, κόπωση και βήχας.

Ανακούφιση στο άρρωστο μωράκι

Ο παιδίατρος θα εξετάσει το μωρό μας και θα μας δώσει τις ανάλογες συμβουλές για τη φροντίδα του, αλλά κι εμείς ως γονείς μπορούμε να το βοηθήσουμε να νιώθει ασφάλεια και να περιοριστεί η ταλαιπωρία που νιώθει. Τι μπορούμε να κάνουμε;

• Εάν θηλάζουμε αποκλειστικά προσφέρουμε στο μωρό γάλα όποτε πεινάει, χωρίς να τηρούμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα του θηλασμού. Σε αυτή την περίπτωση, προέχει να νιώθει καλύτερα το μωρό μας και να παραμένει ενυδατωμένο.

• Εάν δεν θηλάζουμε, δίνουμε αντίστοιχα γάλα και άφθονα υγρά (νερό, χαμομήλι) στο μωρό ώστε να ενυδατώνεται επαρκώς, ειδικά εάν η ίωσηέχει προκαλέσει γαστρεντερικά συμπτώματα.

• Εάν το μικρό μας έχει ξεκινήσει τη στερεά τροφή, οι αραιές σούπες έχουν διπλό ρόλο: ενυδάτωσης και θρέψης.

• Το φάσκιωμα σε μια μαλακή κουβερτούλα μπορεί να βοηθήσει το μωρό μας να νιώσει ασφάλεια και να ηρεμήσει εάν γκρινιάζει και κλαίει.

• Η αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά είναι το καλύτερο φάρμακο για ένα άρρωστο μωράκι! Ακόμη κι αν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τον ύπνο, τις μέρες που το μωρό σας είναι άρρωστο ακολουθήστε το ένστικτό σας και κρατήστε το όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά σας.

Εάν το μωρό σας υποφέρει από βήχα ή «μπούκωμα» γίνεται ακόμη πιο σημαντικό να πλένετε τα ρούχα και τα σκεπάσματά του με υποαλλεργικά απορρυπαντικά που δεν περιέχουν ερεθιστικούς παράγοντες και μυρωδιές που μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα του μικρού σας. Ιδανική επιλογή, τόσο όταν είναι το μωρό άρρωστο αλλά και κάθε μέρα, είναι το υγρό απορρυπαντικό Εύρηκα Newborn, με πάνω από 94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά ενώ παράλληλα είναι δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό.