Βρεφικό έκζεμα!


Πώς θα το αναγνωρίσετε, πώς θα το ανακουφίσετε με φυσικούς τρόπους και τα sos για τα ρουχαλάκια και τα λευκά είδη του μωρού σας.

Ο όρος έκζεμα είναι μια «ομπρέλα» που αφορά διάφορες καταστάσεις που προκαλούν ερυθρότητα, κνησμό και φλεγμονή στο δέρμα μας. Στα μικρά παιδιά και τα βρέφη, ο επιστημονικός όρος που επικρατεί είναι ατοπική δερματίτιδα. Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα συχνότερα δερματολογικά προβλήματα της παιδικής ηλικίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων, το έκζεμα επηρεάζει τουλάχιστον το 10% των παιδιών στις ΗΠΑ. Στο 85% των περιπτώσεων εκδηλώνεται πριν την ηλικία των 5 ετών, αλλά σε περισσότερα από τα μισά παιδιά εμφανίζεται τον πρώτο χρόνο της ζωής.

Τι είναι και πώς θα το αναγνωρίσετε

Η χαρακτηριστική εμφάνιση του εκζέματος είναι ως μια ερεθισμένη και κόκκινη περιοχή στο δέρμα, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπάρχουν ρωγμές στο δέρμα που μπορεί να εκκρίνουν ένα διαφανές υγρό (ορός). Οι βλάβες συνήθως εντοπίζονται στο πρόσωπο, με έμφαση τα μαγουλάκια του μωρού, τις εξωτερικές επιφάνειες των χεριών και των ποδιών και στο σώμα, κυρίως κοντά στις κλειδώσεις. Ως προς το τι νιώθει το μωρό, η ενόχληση διαφέρει ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων. Συνήθως υπάρχει κνησμός που προκαλεί στο μωρό δυσφορία, ανησυχία ή και κλάμα.

Πού οφείλεται

Το έκζεμα αποτελεί μία υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία. Πιθανότατα πρόκειται για μια αντίδραση που συνδέεται με αλλεργίες και εκδηλώνεται σε μωρά με γενετική προδιάθεση ή μετά από έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως για παράδειγμα ως αντίδραση σε ένα ζωάκι συντροφιάς στο σπίτι). Μπορεί επίσης να πυροδοτηθεί όταν το μωρό δοκιμάσει ορισμένες τροφές, π.χ. αγελαδινό γάλα ή φρούτα, αλλά και από ουσίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το δερματάκι του (μάλλινα ή συνθετικά ρούχα, απορρυπαντικά).

Πώς αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπιση του εκζέματος χρειάζεται να γίνει από τον παιδίατρο που θα κρίνει τη βαρύτητά του και θα δώσει θεραπεία, η οποία διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση. Πρακτικά, το χλιαρό μπάνιο με ένα ενυδατικό σαπούνι ειδικό για μωρά με ατοπική δερματίτιδα (για παράδειγμα υδρόφιλο σαπούνι) θα βοηθήσει το μωρό σας να νιώσει καλύτερα. Φροντίστε να στεγνώνετε ταμποναριστά το δερματάκι του με μια απαλή πετσέτα και εφαρμόστε ενυδατική κρέμα με ειδική σύνθεση για το έκζεμα σε νωπό δέρμα.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το έκζεμα δεν είναι σοβαρό πρόβλημα και στα περισσότερα μωρά υποχωρεί καθώς μεγαλώνουν. Είναι όμως πολύ σημαντικό να ακολουθούνται ακριβώς οι οδηγίες του γιατρού καθώς και οι απαραίτητες προφυλάξεις στην καθημερινότητα του μωρού που θα βοηθήσουν στο να μειωθούν τα συμπτώματα.

Μειώνουμε τους πιθανούς παράγοντες ενεργοποίησης και επιδείνωσης του εκζέματος

  • Αντανακλαστικά, το μωρό θα ξύνεται στα σημεία που έχει κνησμό. Φροντίζουμε να διατηρούμε πάντα κοντά τα νύχια του για να μην τραυματίσει την περιοχή.
  • Αποφεύγουμε το πολύ ζεστό νερό στο μπάνιο ώστε να μην αφυδατώνεται το δέρμα του και επιλέγουμε, με τη συμβουλή του παιδιάτρου, προϊόντα περιποίησης κατάλληλα για ατοπική επιδερμίδα.
  • Φροντίζουμε το δέρμα του να είναι πάντα ενυδατωμένο, με τα κατάλληλα προϊόντα.
  • Τα ρουχαλάκια και τα ασπρόρουχα του μωρού θα πρέπει να είναι απαλά και βαμβακερά, καθώς τα συνθετικά υφάσματα και τα μάλλινα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
  • Για το πλύσιμό τους επιλέγουμε προϊόντα ειδικά για βρέφη και υποαλλεργικά, όπως το υγρό απορρυπαντικό και το μαλακτικό ρούχων της σειράς Εύρηκα Newborn. Είναι ιδανικά για νεογέννητα, κατάλληλα όμως και για όλη την οικογένεια, γιατί περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, ενώ είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά.