Βιαστικά μωράκια!


Στις ΗΠΑ, το 11-13% των κυήσεων καταλήγει σε πρόωρο τοκετό, ενώ σχεδόν το 60% των διδύμων και πολυδύμων κυήσεων ολοκληρώνονται επίσης πρόωρα. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα, με όλες τις εξελίξεις στην νεογνολογία, ακόμη και πολύ πρόωρα μωρά βγαίνουν υγιή από τα μαιευτήρια και μεγαλώνοντας «προλαβαίνουν» στην ανάπτυξη τα συνομήλικά τους νήπια που έχουν γεννηθεί τελειόμηνα. Παρόλα αυτά, η γέννηση ενός πρόωρου μωρού είναι φυσιολογικό να αποτελεί πηγή άγχους και ανησυχίας για τους γονείς, ακόμη και όταν έχουν όλα πάει καλά και έχουν πάρει πια το μωρό τους στο σπίτι.

Τα χαρακτηριστικά ενός πρόωρου βρέφους

Συνήθως ένα πρόωρο μωράκι μπορεί να βγει από το μαιευτήριο όταν έχει φτάσει περίπου τα 2,5 κιλά βάρους. Λόγω του χαμηλού βάρους και της προωρότητας το μωρό σας δεν θα μοιάζει με τα ροδαλά μωρά των διαφημίσεων – αν και για να είμαστε ειλικρινείς, ακόμη και τα τελειόμηνα μωρά πολύ σπάνια μοιάζουν με εκείνα που βλέπουμε στα περιοδικά και την τηλεόραση!!!!

Το μωρό σας μπορεί να έχει αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα του, η οποία θα εξαφανιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μπορεί το δέρμα του να είναι ρυτιδωμένο αφού δεν έχει ακόμη υποδόριο λίπος και ίσως να μην ανοίγει τα μάτια του και να κοιμάται τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Επίσης, λόγω του χαμηλού βάρους το μωρό σας θα χρειάζεται πιο υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος για να νιώθει άνετα, ενώ μπορεί το κλάμα του να είναι πολύ σιγανό και να ακούγεται περισσότερο σαν «νιαούρισμα».

Εφόσον όμως είναι υγιές, δεν χρειάζεται να σας ανησυχούν αυτά! Βδομάδα με τη βδομάδα όλα αυτά θα αλλάξουν και το μωρό σας θα αρχίσει να έχει τη συμπεριφορά και τα χαρακτηριστικά ενός τελειόμηνου μωρού.

Tip: Πλέον, καθώς οι πρόωρες γεννήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά και εξαιτίας της αύξησης των κυήσεων που προκύπτουν από εξωσωματική γονιμοποίηση, οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα για μωρά έχουν προνοήσει. Έτσι στην αγορά θα βρείτε πάνες, ρουχαλάκια και μπιμπερό για πρόωρα μωράκια.

Η φροντίδα του πρόωρου μωρού στο σπίτι

  • Το πρώτο διάστημα που θα επιστρέψετε με το μωρό σας στο σπίτι είναι σημαντικό να έχετε καλή συνεργασία με τον παιδίατρο. Δεν χρειάζεται να είστε συνέχεια σε εγρήγορση, θα σας πει ο γιατρός τι ακριβώς πρέπει να έχετε υπόψη σας. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν κάτι σας ανησυχεί, δεν θα πρέπει να διστάζετε να επικοινωνείτε μαζί του.
  • Συζητήστε με τον παιδίατρό σας για τις επισκέψεις στο σπίτι. Η κοινή λογική επιτάσσει για ένα διάστημα να αποφύγετε να δέχεστε κόσμο, με εξαίρεση πολύ λίγα άτομα από το περιβάλλον σας τα οποία θα είναι σταθερά, αφού το πρόωρο μωρό σας είναι πιο ευάλωτο σε ιούς και μικρόβια.
  • Εάν το μωρό σας μπορεί να θηλάσει, τότε ίσως απλά χρειάζεται να ταΐζετε το μωρό σας πιο συχνά, κάθε 1 ή 2 ώρες, αφού το στομάχι του είναι πολύ μικρό για να συγκρατεί μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος. Σε πολλές περιπτώσεις, τα πρόωρα μωράκια δεν μπορούν να θηλάσουν, οπότε αν θέλετε να θηλάσετε θα πρέπει να βγάζετε το γάλα με θήλαστρο και να το δίνετε στο μωρό σας με μπιμπερό με ειδικό μέγεθος θηλής. Το όφελος είναι διπλό, αφού το μωρό σας παίρνει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από το μητρικό γάλα και ενισχύεται η παραγωγή γάλακτος ώστε όταν μεγαλώσει λίγο το μωρό να μπορεί να θηλάζει.
  • Οι παιδίατροι και οι γονείς παρακολουθούν τα ορόσημα ανάπτυξης ενός βρέφους με προσοχή καθώς αυτά υποδεικνύουν την ομαλή του ανάπτυξη. Παρότι σε όλα τα παιδιά τα ορόσημα κατακτούνται στην πλειοψηφία τους με την ίδια σειρά, τα πρόωρα μωρά καθυστερούν χρονικά να τα φτάσουν – και αυτό είναι αναμενόμενο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να συγκρίνετε το μωρό σας με άλλα μωρά που έχουν γεννηθεί την ίδια περίοδο ή με τα άλλα σας παιδιά. Για παράδειγμα, ένα τελειόμηνο μωρό μπορεί να δείχνει τα πρώτα δείγματα επικοινωνίας και να αντιδρά με φωνούλες στους 2 μήνες, ωστόσο ένα μωρό που γεννήθηκε δύο μήνες πρόωρα μπορεί σε αυτή την ηλικία να έχει κατακτήσει ένα από τα πρώτα ορόσημα, εκείνο του θηλασμού και να μπορεί πλέον να πίνει το γάλα του απευθείας από το στήθος σας!

Το μπάνιο του μωρού, αυτό το άγχος!

Τα μωρά είναι όλα τους μικροκαμωμένα και μας κάνουν να φοβόμαστε ότι με έναν λάθος χειρισμό… θα σπάσουν.

Στην πρώτη επίσκεψη στο σπίτι ο παιδίατρος θα σας δώσει οδηγίες για το μπάνιο του μωρού σας, ενώ ίσως νιώθετε μεγαλύτερη ασφάλεια εάν τις πρώτες φορές έχετε τη βοήθεια ενός ακόμη ενήλικα στο μπάνιο, ώστε να μπορεί ο ένας να δίνει τα απαραίτητα αντικείμενα και να βοηθήσει με το κράτημα του μωρού όπου χρειαστεί.

Μια λύση που βολεύει πολλούς γονείς νεογέννητων, είναι τις πρώτες φορές να κάνετε το μπάνιο του μωρού στο νιπτήρα αντί για τη μπανιέρα.

Όπως κάθε νεογέννητο, έτσι και το προωράκι σας έχει ανάγκη από ειδική φροντίδα και για ρούχα και τα ασπρόρουχά του ώστε να μην προκληθούν αλλεργίες και ερεθισμοί στο δέρμα του. Τα Εύρηκα Newborn, απορρυπαντικό και μαλακτικό, είναι ιδανικά για το νεογέννητό σας, καθώς περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά και βοηθούν να παραμένουν τα ρουχαλάκια του υγιεινά καθαρά και απαλά σαν το χάδι σας.