4+1 βασικά οφέλη από το μητρικό θηλασμό για το μωρό σας!


4 βασικά οφέλη από το μητρικό θηλασμό για μωρό και τη μαμά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και όλοι σχεδόν οι φορείς υγείας ανά τον κόσμο συστήνουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού.

Ο μητρικός θηλασμός είναι η επιλογή της φύσης για τη διατροφή των νεογνών. Επιπλέον, ο αποκλειστικός θηλασμός δεν είναι μόνο «φυσική επιλογή» αλλά και πολύ ωφέλιμη τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα. Τι σημαίνει όμως αποκλειστικός θηλασμός; Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής https://pediatrics.aappublications.org/content/129/3/e827.full#content-block αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει ότι το μωρό πίνει μόνο το γάλα της μητέρας του και καθόλου φόρμουλα, χυμούς ή νερό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Μετά την εισαγωγή των στερεών τροφών, συστήνεται η συνέχιση του μητρικού θηλασμού μέχρι τους 12 μήνες.

4 βασικά οφέλη από το μητρικό θηλασμό για το μωρό
Ιδανική σύσταση

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική διατροφή για τα βρέφη. Πρόκειται για ένα σχεδόν «τέλειο» μείγμα βιταμινών, πρωτεΐνης και λιπαρών, των βασικών δηλαδή συστατικών που χρειάζεται το μωρό σας για να αναπτυχθεί σωστά. Επίσης, είναι πιο εύπεπτο για το ευαίσθητο και ανώριμο ακόμη πεπτικό σύστημα του βρέφους. Οι ιδιαιτερότητές του όμως δεν περιορίζονται στα παραπάνω. Είναι αξιοσημείωτο ότι η σύσταση του μητρικού γάλακτος αλλάζει στη διάρκεια του κάθε θηλασμού! Ξεκινώντας το θηλασμό, το γάλα είναι πιο αραιό για να ξεδιψάσει το μωρό ενώ στη συνέχεια γίνεται πιο παχύ, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπη και πρωτεΐνες, ώστε να πάρει το μωρό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Έτσι κάθε θηλασμός αποτελεί ένα πλήρες γεύμα για το μωράκι σας.

«Θωρακίζει» την υγεία του μωρού

Το πρωτόγαλα, οι πρώτες σταγόνες γάλακτος που θα παρατηρήσετε μόλις γεννήσετε και που θρέφουν το μωρό τις μια δυο μέρες πριν “κατέβει” το κανονικό γάλα, είναι πλούσιο σε αντισώματα που προστατεύουν το μωρό απέναντι στις λοιμώξεις. Επίσης το πρωτόγαλα, ή πύαρ, βοηθά να καθαρίσει το πεπτικό σύστημα του νεογέννητου από τα υπολείμματα της ζωής μέσα στη μήτρα, περιέχει πολλές πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα που το ενισχύουν τις πρώτες ημέρες της ζωής του.

Αν εξεταστεί πιο μακροπρόθεσμα ο θηλασμός, έχει επίσης βρεθεί ότι το μητρικό γάλα μειώνει τις πιθανότητες να παρουσιάσει το παιδί αλλεργίες στο μέλλον. Ακόμη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά τους πρώτους έξι μήνες παρουσιάζουν λιγότερες ωτίτιδες, λοιμώξεις του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος.

Συμβάλει σε ένα υγιές βάρος στο μέλλον

Ο μητρικός θηλασμός φαίνεται πως μειώνει τις πιθανότητες για παιδική παχυσαρκία. Τα βρέφη που θηλάζουν είναι πιο πιθανό να παίρνουν βάρος με το σωστό και υγιή ρυθμό καθώς μεγαλώνουν, ενώ μελέτη https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0122534 έδειξε ότι αρκούν 4 μήνες αποκλειστικού θηλασμού για να μειωθεί η πιθανότητα για παιδική παχυσαρκία.

Κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα

Ο μητρικός θηλασμός φαίνεται πως μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση του εγκεφάλου στα παιδιά. Ορισμένες μελέτες https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5651963/ αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει επιτυγχάνουν υψηλότερα αποτελέσματα σε τεστ νοημοσύνης και είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν μαθησιακές δυσκολίες μεγαλώνοντας. Πιθανότατα, η επίδραση αυτή οφείλεται στη στενή επαφή με τη μητέρα κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής, την οπτική επαφή κατά το θηλασμό καθώς και στο διατροφικό προφίλ του μητρικού γάλακτος.

+1 σημαντικό όφελος για τη μητέρα

Αν το να θηλάσετε αποκλειστικά το μωρό σας για μερικούς μήνες σας φαίνεται πρακτικά δύσκολο, έχετε στο νου σας και τις «ευκολίες» που προσφέρει, οι οποίες δεν είναι καθόλου αμελητέες! Το μητρικό γάλα είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή και… ετοιμοπαράδοτο! Όταν βγαίνετε βόλτα με το μωρό σας ή πηγαίνετε μια εκδρομή ή ακόμη και όταν το μωρό ξυπνάει στη μέση της νύχτας δεν θα χρειάζεστε βραστήρα, μπιμπερό, αποστείρωση, γάλα σε σκόνη… Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρίσκεστε εσείς εκεί!

Επωφεληθείτε από τις στιγμές του θηλασμού για να έρθετε πιο κοντά με το μωρό σας, να γνωριστείτε και να αναπτυχθεί ένας δυνατός συναισθηματικός δεσμός μεταξύ σας. Όσο θηλάζετε περιορίστε τα ερεθίσματα γύρω σας. Προτιμήστε ένα ήσυχο δωμάτιο και αφιερώστε αυτό το χρόνο για να κάνετε οπτική επαφή με το μωρό σας, να του χαϊδεύετε το χέρι ή το ποδαράκι, να του δίνετε με κάθε τρόπο να καταλάβει ότι είστε εκεί και το αγαπάτε ήδη, χωρίς όρους και συνθήκες. Κλείστε το στην αγκαλιά σας έτσι ώστε το δέρμα του να αγγίζει το δικό σας και τυλίξτε το απαλά με την αγαπημένη του κουβερτούλα.

Για να είναι όλα τα υφάσματα απαλά σαν την αγκαλιά σας, επιλέξτε για το πλύσιμο το υγρό απορρυπαντικό και το μαλακτικό ρούχων Εύρηκα Newborn. Είναι ιδανικά για νεογέννητα γιατί περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά.