3 -ιδιαίτερες- ενδείξεις ότι πλησιάζει η ώρα του τοκετού!


Στον κινηματογράφο, ο τοκετός ξεκινά με το σπάσιμο των νερών. Στην «αληθινή ζωή» όμως, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά.

 

Οι πρώτοι πόνοι και το σπάσιμο των νερών θεωρούνται «κλασικά» συμπτώματα της έναρξης του τοκετού. Ωστόσο, ο τοκετός δεν ξεκινά με αυτό τον τρόπο σε κάθε γυναίκα, και μάλιστα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που, χωρίς να είναι καθοριστικές, μπορεί να σας βάλουν στην υποψία ότι πλησιάζει η ώρα που θα κρατήσετε επιτέλους αγκαλιά το μωράκι σας!

 

Ενδείξεις ότι πλησιάζει η ώρα του τοκετού

Μικρή απώλεια βάρους

Στην εγκυμοσύνη σας μέχρι τώρα θα έχετε πάρει βάρος, το οποίο θα χάσετε φυσιολογικά ακολουθώντας μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή μέσα στους επόμενους μήνες. Ωστόσο, κάποιες μέλλουσες μαμάδες χάνουν μισό με ενάμισι κιλό μια δυο μέρες πριν τον τοκετό.

Αυτό το βάρος δεν αντιστοιχεί σε απώλεια λίπους αλλά είναι μέρος της κατακράτησης υγρών που αποβάλλει ο οργανισμός σας. Γιατί συμβαίνει; Ίσως επειδή προς το τέλος της κύησης μειώνεται η ποσότητα του αμνιακού υγρού στη μήτρα σας -τα «νερά» που σπάνε στον τοκετό είναι ακριβώς αυτό το υγρό μέσα στο οποίο έχει μεγαλώσει το μωρό σας- ή λόγω της αυξημένης ούρησης που προκαλείται καθώς το κεφαλάκι του μωρού σας κατεβαίνει πιο χαμηλά στη λεκάνη σας, προετοιμαζόμενο για την άφιξή του στον κόσμο!

Μπορεί να έχετε διάρροια

Πιθανότατα το γνωρίζετε ότι όταν ξεκινήσει ο τοκετός θα βοηθήσει πολύ αν το έντερό σας είναι άδειο. Παρότι συνηθίζεται αυτό να υποκινείται τεχνητά στο μαιευτήριο, η φύση έχει επίσης προβλέψει!

Στο τέλος της εγκυμοσύνης, το σώμα σας παίρνει το μήνυμα να παράξει περισσότερη ριλαξίνη, μια ορμόνη που χαλαρώνει τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους ώστε να είναι πιο εύκολος ο τοκετός. Μία «παρενέργεια» της αύξησης αυτής της ορμόνης είναι και η διάρροια, καθώς χαλαρώνουν επίσης τα έντερα και οι μυς γύρω από τον πρωκτό.

Εκτός από τη διάρροια μπορεί να έχετε τάση για εμετό και δυσπεψία, καθώς ο οργανισμός σας προετοιμάζεται για τον τοκετό.

 

Το «σύνδρομο της φωλιάς»

Πολλές εγκυμονούσες, τις τελευταίες ημέρες πριν τον τοκετό νιώθουν μια ακατανίκητη ανάγκη να ασχοληθούν με την καθαριότητα του σπιτιού, μια ενστικτώδη αντίδραση που οι ειδικοί αποκαλούν «σύνδρομο της φωλιάς».

Εάν, στα καλά καθούμενα, νιώσετε την επιθυμία να πλύνετε (ξανά) το μπάνιο, να τακτοποιήσετε το δωμάτιο του μωρού σας ή να μαγειρέψετε ένα σωρό φαγητά, τότε να είστε σίγουρη ότι ο τοκετός σας πλησιάζει!

Εκμεταλλευτείτε αυτή την «έκρηξη ενέργειας» για να ετοιμάσετε τα πρώτα ρουχαλάκια που θα χρειαστείτε για το μωρό σας! Φρεσκάρετε τα ασπρόρουχα και τις πετσέτες αλλά και τα φορμάκια που έχετε επιλέξει να πάρετε μαζί σας στο μαιευτήριο για την επιστροφή σας στο σπίτι. Σύμμαχός σας το υγρό απορρυπαντικό και μαλακτικό ρούχων ΕΥΡΗΚΑ Newborn που είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά, με >94% φυσικά συστατικά και θα αγκαλιάσουν τρυφερά το μωρό σας τις πρώτες ώρες της ζωής του!