Τρόποι για να συνδεθείς με το μωρό σου και γιατί αυτό είναι σημαντικό για την ανάπτυξή του!!


Οι πρώτοι μήνες στη ζωή του μωρού μας είναι σίγουρα πολύ σημαντικοί όχι μόνο για τη σωματική, αλλά και για τη συναισθηματική του ανάπτυξη. Και επειδή ο χρόνος που περνάμε με το μωρό μας τους πρώτους αυτούς μήνες είναι συνήθως πολύς, είναι σημαντικό να είναι και εποικοδομητικός. Και πώς θα γίνει αυτό; Με απλά πράγματα που θα μας βοηθήσουν να συνδεθούμε μαζί του, να αναπτύξουμε δηλαδή τον μεταξύ μας δεσμό.
Τι μπορείς να κάνεις για να δεθείς με το μωρό σου;

Η δύναμη της σωματικής επαφής
Τι πιο όμορφο από το να διατηρήσεις τη σωματική επαφή που είχες με το μωρό σου για σχεδόν εννέα μήνες, και τώρα που ήρθε στον κόσμο! Κράτα το αγκαλιά και περάστε χρόνο μαζί. Η αγκαλιά και η επαφή σώμα με σώμα, όταν το θηλάζεις ή το κρατάς αγκαλιά είναι ένα μεγάλο δώρο στη δημιουργία ενός όμορφου και δυνατού δεσμού μεταξύ σας.
Να είσαι εκεί στο κλάμα του
Ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής του το μωρό σου θα κλαίει για πολλούς και διάφορους λόγους. Μπορεί να πεινάει, να πονάει, να είναι κουρασμένο. Μπορεί απλά να θέλει την αγκαλιά σου και τη φροντίδα σου, να θέλει να ξέρει ότι είσαι εκεί γι’ αυτό. Το να ανταποκρίνεσαι στο κλάμα του θα βοηθήσει το μωρό σου να σου έχει εμπιστοσύνη. Και σε παρακαλώ, μην αγχώνεσαι ότι μπορεί να το κακομάθεις. Να θυμάσαι ότι ένα μωρό που κανείς δεν ανταποκρίνεται το κλάμα του, μπορεί κάποια στιγμή να ηρεμήσει και να κοιμηθεί, αλλά μέσα του αισθάνεται ότι το έχουν εγκαταλείψει αυτοί που το φροντίζουν.
Φρόντισε τα ρούχα του
Ας είμαστε ειλικρινείς, τα βρεφικά ρούχα είναι πραγματικά υπέροχα και δεν υπάρχει μαμά που να μην απολαμβάνει να ντύνει το μωρό της σαν ένα μικρό μοντέλο, να το χαζεύει και να το φωτογραφίζει με τα τοσοδούλικα ρουχαλάκια του. Όσο για τη φροντίδα και την καθαριότητα των ρούχων του μωρού σου, εμπιστεύσου το Εύρηκα Baby Συμπυκνωμένο Μαλακτικό, που έχει ιδανική σύνθεση για βρέφη και άτομα με ευαίσθητες επιδερμίδες. Χωρίς μικροπλαστικά, χρωστικές και σιλικόνες, προσφέρει πραγματική καθαριότητα στα βρεφικά ρούχα με μια μόνο μικρή δόση. Με >94% φυτικά και φυσικής προέλευσης συστατικά, εμπιστευτείτε το όχι μόνο για τα βρεφικά αλλά και για τα ρούχα ολόκληρης της οικογένειας. Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι ότι θα το βρείτε σε μια 100% ανακυκλώσιμη συσκευασία.
Κράτα ημερολόγιο με τις όμορφες στιγμές
Μπορεί από την κούραση να νιώθεις ότι δεν περνάνε οι μέρες, αλλά ο πρώτος χρόνος ζωής του μωρού σου, θα περάσει πριν καν το καταλάβεις! Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν, ξεκίνα να γράφεις σε ένα ημερολόγιο όλες αυτές τις γλυκές στιγμές που περνάτε μαζί και θα μπορείς να του μιλάς για αυτές αργότερα όταν θα έχει μεγαλώσει.
Τραγούδησε και διάβασε βιβλία στο μωρό σου
Δεν είναι ποτέ αρκετά νωρίς για να μάθεις το μωρό σου να αγαπάει τα βιβλία. Διάβασέ του αγαπημένα παραμύθια που θα θυμάται μεγαλώνοντας ως στιγμές αγάπης με τη μαμά του. Πώς τα πας με τα τραγούδια; Διάλεξε αγαπημένα σου τραγούδια και ξεκίνα να τα τραγουδάς για το μωρό σου. Θα δεις ότι πολύ σύντομα θα σε κοιτάει στα μάτια και θα αρχίσει να ανταποκρίνεται και κουνιέται με τον ρυθμό, ενώ είναι πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι ακούει τη φωνή σου.
Βγες βόλτες με το μωρό σου
Ακόμα και μια βόλτα με το καρότσι στο πάρκο της γειτονιάς και ένας καφές στο χέρι, θα βοηθήσει την καλή σας διάθεση. Μπορεί κάποιες φορές από την κούραση αυτό να μοιάζει με μια μικρή περιπέτεια, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα θυμίσει σε σένα ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος έξω από το σπίτι σου, θα σε βοηθήσει να γεμίσεις τις μπαταρίες σου και θα προσφέρει στο μωρό σου ερεθίσματα που βοηθούν στη σχέση σας αλλά και στην ανάπτυξή του!
Να κοιμάσαι, όταν κοιμάται το μωρό σου
Μπορεί να μοιάζει δευτερεύον, αλλά πίστεψέ με, είναι σημαντικό! Μην αισθάνεσαι άσχημα επειδή μπορεί να σε πάρει ο ύπνος μόλις κοιμηθεί το μωρό σου. Ένας ξεκούραστος γονιός, είναι ένας χαρούμενος γονιός και αυτό είναι το πιο σημαντικό για το μωρό σου!
Τρέλανέ το στα φιλιά!
Σε μερικά χρόνια θα σκουπίζει το μάγουλό του κάθε φορά που το φιλάς, και αν το φιλάς μπροστά σε φίλους του θα σε κοιτάει στραβά! Γι’ αυτό τώρα που είναι μικρό και απολαμβάνει τα φιλιά σου, μην χάνεις την ευκαιρία! Κάνει καλό και στους δύο σας!

Από την Εύη Σταθάτου, Πιστοποιημένη Parent Coach.