4 Hμέρες στο μαιευτήριο!


Περιμένατε πώς και πώς τη μέρα που θα κρατήσετε αγκαλιά το μωρό σας και να που η ημέρα αυτή έφτασε! Μετά τον τοκετό, για λίγα 24ωρα, 3 ή 4 κατά μέσο όρο, θα παραμείνετε μαζί με το νεογέννητο μωρό σας στο μαιευτήριο και μετά θα επιστρέψετε στο σπίτι σας και θα ξεκινήσει ένα καινούργιο και σημαντικό κεφάλαιο στην οικογενειακή σας ζωή.

Πρακτικές συμβουλές για τις πρώτες ημέρες στο μαιευτήριο

  • Αρχικά, θα πρέπει να έχετε σκεφτεί -και να συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας ή με τις μαίες- κάποια πρακτικά θέματα, όπως εάν θα έχετε συνεχώς κοντά σας το μωρό ή αν θα σας το φέρνουν για να το θηλάζετε. Επίσης, εάν θέλετε να τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα θα πρέπει κι αυτό να το έχετε συζητήσει με τις μαίες σας. Σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι η επιθυμία σας, να θυμάστε πως αυτή είναι μία αποκλειστικά δική σας απόφαση.
  • Ένα πρακτικό tip σχετικά με το αν θα έχετε το μωρό συνέχεια στο δωμάτιό σας είναι πως ίσως θα ήταν καλύτερη ιδέα να το φροντίζουν κάποιες ώρες οι μαίες ώστε να μπορέσετε να κοιμηθείτε και να ανακάμψετε σωματικά μετά την εμπειρία του τοκετού. Αυτά τα πρώτα 24ωρα ανάπαυσης είναι ζωτικής σημασίας αφού όχι μόνο είναι πιθανό να έχετε χάσει αίμα κατά τον τοκετό αλλά ο οργανισμός σας έχει υποστεί μεγάλη φυσική καταπόνηση. Εκμεταλλευτείτε τα για να ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε για να είστε έτοιμη να φροντίσετε το μωράκι σας μόλις επιστρέψετε στο σπίτι σας.
  • Πολλές νέες μαμάδες δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν στο μαιευτήριο, κυρίως λόγω της υπερέντασης αλλά και των συνθηκών. Εάν το φως σας ενοχλεί θα σας βοηθήσει εάν έχετε μαζί σας στη βαλίτσα ένα κάλυμμα ματιών. Έχετε επίσης μαζί σας ένα βιβλίο για να διαβάζετε τις ώρες που δεν θα είναι μαζί σας το μωρό ή την αγαπημένη σας μουσική. Ακόμη όμως κι αν δεν μπορέσετε να κοιμηθείτε καλά -συμβαίνει σε πολλές νέες μαμάδες και είναι κι αυτό φυσιολογικό αφού έχετε βιώσει μια τεράστια εναλλαγή συναισθημάτων και ένταση- τουλάχιστον προσπαθήστε να χαλαρώσει το μυαλό σας και να ξεκουραστείτε σωματικά.
  • Εκμεταλλευτείτε επίσης το «διάλειμμα» που σας προσφέρει η παραμονή στο μαιευτήριο για να γνωρίσετε καλύτερα το μωρό σας, τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας. Αυτές τις ώρες μπορείτε να μείνετε μόνοι οι τρεις σας, να κρατήσετε το μωρό σας αγκαλιά, να αρχίσετε να βιώνετε τα βαθιά συναισθήματα που φέρνει η γέννηση ενός μωρού.
  • Μιλήστε με τον σύντροφό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αγχωτικές ή αρνητικές σκέψεις, μοιραστείτε τες και ακούστε επίσης τα δικά του συναισθήματα. Ο ερχομός ενός μωρού δεν ακολουθείται πάντα από ένα «ροζ συννεφάκι» αφού το άγχος της ευθύνης και στους δύο νέους γονείς αλλά και οι απότομες ορμονικές μεταβολές στη γυναίκα μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που βιώνετε αυτή την αλλαγή στη ζωή σας.
  • Εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19 που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, οι επισκέψεις στο μαιευτήριο έχουν απαγορευτεί, τόσο για την προστασία τη δική σας όσο και του νεογνού. Ενημερωθείτε πριν γεννήσετε για το καθεστώς που ισχύει στο μαιευτήριο που θα πάτε και προγραμματίστε ποιος θα μπορεί να βρίσκεται μαζί σας τις πρώτες ώρες που θα χρειαστείτε πρακτική βοήθεια, είτε γεννήσετε φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή.
  • Η παρακάτω συμβουλή δεν αφορά στην παραμονή στο μαιευτήριο, είναι όμως η… φυσική της συνέχεια και κάτι που πρέπει να θυμούνται όλες οι νέες μανούλες: Όταν επιστρέψετε στο σπίτι θα χρειαστείτε άφθονη ξεκούραση, χρόνο για να εξοικειωθείτε με το θηλασμό εάν θηλάζετε και χρόνο για να γνωριστείτε με το μωρό σας και να μάθετε να το φροντίζετε. Αποκλείστε τις επισκέψεις στο σπίτι για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά φυσικά και για λόγους υγείας, αφού τόσο εσείς μετά τον τοκετό όσο και το νεογέννητο μωρό σας είστε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Προτιμήστε να δείτε κάποια αγαπημένα σας πρόσωπα μετά τις 40 ημέρες σε ανοιχτούς χώρους που θα βγαίνετε για βόλτα με το μωρό σας και σε κάθε περίπτωση ακολουθήστε με ευλάβεια τις συμβουλές του παιδιάτρου σας.

Προετοιμαστείτε πριν τον τοκετό!

Για να έχετε περισσότερο χρόνο με το νεογέννητο μωρό σας, τις εβδομάδες πριν τον αναμενόμενο τοκετό φροντίστε να έχετε μαγειρέψει κάποια γεύματα που θα μπορείτε να καταψύξετε το πρώτο διάστημα που θα επιστρέψετε με το μωρό στο σπίτι. Επίσης φροντίστε να έχετε πλύνει και σιδερώσει όλα τα μωρουδιακά ρουχαλάκια και τα ασπρόρουχα για να τα βρείτε έτοιμα. Για το σκοπό αυτό, επιλέξτε ένα απορρυπαντικό και μαλακτικό ειδικό για νεογέννητα μωρά, όπως το απορρυπαντικό και μαλακτικό Εύρηκα Newborn που περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά ενώ είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά.