Τα πρώτα δοντάκια του μωρού!


Η οδοντοφυΐα στα μωρά και πώς μπορούμε πρακτικά να ανακουφίσουμε την ενόχληση που προκαλούν τα πρώτα δοντάκια στο μικρό μας.
Κλάμα, ξυπνήματα μέσα στη νύχτα, ανησυχία στη διάρκεια της ημέρας και πολλά σαλάκια μπορεί να είναι όλα τους σημάδια ότι πολύ γρήγορα ένα κάτασπρο δοντάκι θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση μέσα στο στόμα του μωρού μας.

Πότε ξεκινά η οδοντοφυΐα στα μωρά

Όπως ισχύει για κάθε φάση της ανάπτυξης ενός παιδιού, κάθε μωρό είναι διαφορετικό και ορισμένα ορόσημα ανάπτυξης μπορεί να συμβούν σε διαφορετική χρονική στιγμή. Αυτό ισχύει και για τα πρώτα δοντάκια του μωρού, ωστόσο κατά μέσο όρο η οδοντοφυΐα στα μωρά ξεκινά κάποια στιγμή γύρω στον έκτο με έβδομο μήνα. Τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά: Το μωρό βάζει συνέχεια τα χέρια του στο στόμα, έχει ανησυχία στη διάρκεια της ημέρας, ξυπνά συχνά τη νύχτα, έχει έντονη σιελόρροια, κόκκινα και ερεθισμένα ούλα και ενδεχομένως κόκκινες κηλίδες στα μάγουλα. Το θετικό είναι πως η ενόχληση είναι πιο έντονη στα πρώτα δόντια και τα συμπτώματα γίνονται πιο ήπια στα επόμενα.

ΒΟΧ: Παρότι δεν είναι τόσο συνηθισμένο, υπάρχουν μωρά που γεννιούνται με ένα ή δύο δοντάκια! Από την άλλη πλευρά, κάποια μωρά μπορεί να γιορτάσουν τα πρώτα τους γενέθλια χωρίς ακόμη να έχει «σκάσει» κάποιο δοντάκι. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον ο παιδίατρος δεν ανησυχεί, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε κι εμείς!

Η σειρά με την οποία ανατέλλουν τα πρώτα δόντια στα μωρά

Τα πρώτα δόντια του μωρού ονομάζονται νεογιλά και είναι είκοσι. Τα πρώτα που βγαίνουν είναι οι δύο κάτω κοπτήρες και ακολουθούν οι επάνω. Σιγά σιγά το στόμα του μωρού γεμίζει με δοντάκια ενώ η οδοντοφυΐα ολοκληρώνεται κοντά στα τρία χρόνια του παιδιού με την ανατολή των νεογιλών τραπεζιτών.

Αλήθεια ή μύθος: Η οδοντοφυΐα προκαλεί πυρετό

Πρόκειται για μύθο καθώς ο πυρετός, ειδικά αν είναι πάνω από 38 βαθμούς, αποτελεί ένδειξη λοίμωξης στον οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση, εάν το μωρό είναι ανήσυχο, γκρινιάζει, δεν έχει όρεξη και ανεβάσει πυρετό, ο πρώτος που πρέπει να ενημερωθεί είναι ο παιδίατρος, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.

Ανακούφιση του μωρού στην οδοντοφυΐα

Τα πρώτα δοντάκια πονάνε! Και παρότι κανείς μας… δεν θυμάται αυτό τον πόνο, η ενόχληση που προκαλούν σε ένα μωρό είναι αρκετή για να το πιστέψουμε. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να ανακουφίσουμε το μωράκι μας που πονάει.

  • Τα μασητικά παιχνίδια οδοντοφυΐας είναι πολύτιμοι σύμμαχοι σε αυτή τη φάση της ανάπτυξης του μωρού αφού μασουλώντας τα, το μωρό ανακουφίζεται από τον πόνο και τη φαγούρα στα ούλα. Για μεγαλύτερη ανακούφιση, μπορούμε να τα έχουμε βάλει για λίγη ώρα στο ψυγείο – προσοχή όμως, όχι στην κατάψυξη γιατί αλλιώς μπορεί το μωρό να πάθει έγκαυμα στον ευαίσθητο ιστό των ούλων.

    Tip: Δεν παραλείπουμε να πλένουμε καθημερινά τα μασητικά παιχνίδια του μωρού ώστε να είναι υγιεινά καθαρά. Χρησιμοποιούμε το υγρό πιάτων ΕΥΡΗΚΑ Baby, το οποίο είναι ειδικά μελετημένο για όλα τα σκεύη του μωρού, είναι όσο χρειάζεται απαλό και απόλυτα ασφαλές, ενώ περιέχει πράσινο σαπούνι και εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι και λεμόνι.
  • Η οδοντοφυΐα συνοδεύεται από αυξημένη σιελόρροια. Αντισταθμίζουμε την απώλεια υγρών δίνοντας στο μωρό μας περισσότερο νερό ή αν θηλάζει αποκλειστικά του προσφέρουμε γάλα όποτε το ζητάει ακόμη κι αν προσπαθούμε να βάλουμε ένα πρόγραμμα στους θηλασμούς.
  • Εάν το μωρό δείχνει να ταλαιπωρείται πολύ, μπορούμε να συμβουλευτούμε τον παιδίατρο για κάποια κρέμα ή τζελ ανακούφισης της οδοντοφυΐας καθώς και να ρωτήσουμε εάν μπορούμε να δίνουμε στο παιδί παυσίπονο, και πόσο συχνά.
  • Ας θυμόμαστε ότι η αγκαλιά μας είναι η μεγαλύτερη παρηγοριά και το καλύτερο «φάρμακο» για κάθε ενόχληση και κάθε πόνο στο μωρό μας! Ας του την προσφέρουμε χωρίς δισταγμό σε αυτή την απαιτητική φάση της ανάπτυξής του.

ΒΟΧ: Σαλάκια παντού!

Σε αυτή τη φάση, που μπορεί να κρατήσει αρκετούς μήνες, το μωρό μας θα έχει έντονη σιελόρροια. Μία προστατευτική κρέμα για το δέρμα γύρω από το στόμα και το πηγούνι του μωρού, με φυσικά μαλακτικά συστατικά όπως το χαμομήλι ή καλέντουλα ή με ψευδάργυρο, μπορεί να προστατέψει το ευαίσθητο δερματάκι του από τους ερεθισμούς. Σε πιο πρακτικά θέματα, σε αυτή τη φάση θα λερώνονται πολύ γρήγορα οι σαλιάρες και τα φορμάκια του και φυσικά τα πανάκια που χρησιμοποιούμε όταν το παίρνουμε αγκαλιά. Το τακτικό πλύσιμο με ένα απορρυπαντικό και μαλακτικό που σέβεται το ευαίσθητο δέρμα του μωρού είναι απαραίτητο τόσο για λόγους καθαριότητας όσο και για απολύμανση. Η δική μας πρόταση είναι το υγρό απορρυπαντικό Εύρηκα Baby είναι το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για τα βρεφικά ρούχα, ενώ είναι κατάλληλο και για τα ρούχα όλης της οικογένειας. Δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό, εγγυάται την απαλή φροντίδα και περιποίηση των ρούχων, χάρη στο 100% φυτικό πράσινο σαπούνι με λάδι ελιάς και το εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι.

ΒΟΧ: Καλές συνήθειες από την αρχή!

Ακόμη και τα πρώτα δοντάκια του μωρού χρειάζονται καθάρισμα και φροντίδα, ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν συστήνεται η χρήση οδοντόβουρτσας και οδοντόκρεμας. Πώς τα καθαρίζουμε; Τυλίγουμε ένα βρεγμένο καθαρό βαμβακερό πανάκι ή ένα κομμάτι γάζας στο δάχτυλό μας και με αυτό τρίβουμε απαλά το δοντάκι.