Αλλεργικό έκζεμα στα μωρά!


Η άνοιξη είναι η εποχή που υπάρχει έξαρση των αλλεργιών και πολλά μωράκια με ευαίσθητο δέρμα παρουσιάζουν έκζεμα ή δερματίτιδα.

Το δέρμα ενός βρέφους ή ενός μικρού μωρού είναι απαλό σαν βελούδο, είναι όμως και εξαιρετικά ευαίσθητο στους εξωτερικούς παράγοντες και τις αλλεργίες γι’ αυτό και πολλά μωράκια υποφέρουν από δερματικές ενοχλήσεις όπως είναι το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα.

Τι είναι το έκζεμα στα μωρά

Πρόκειται για μία φλεγμονή στο δέρμα η οποία είναι πολύ συχνή στη βρεφική και την παιδική ηλικία. Είναι πιο συχνή στα μωρά όταν ο ένας ή και οι δύο γονείς πάσχουν από κάποιας μορφής αλλεργία. Η εμφάνιση του εκζέματος μπορεί να σχετίζεται με κάτι που έχει φάει το μωρό (ή η μαμά εάν θηλάζει), με την ατμόσφαιρα ή με ουσίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα (μάλλινα, συνθετικά, απορρυπαντικά) και άλλα.

Τα συμπτώματα

Το έκζεμα στα μωρά εμφανίζεται συνήθως μετά τον τρίτο μήνα της ζωής τους. Το δερματάκι του μωρού μπορεί να είναι κόκκινο, με ξηρότητα και ερεθισμούς ενώ αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο μπορεί να υπάρχουν πληγές σαν αμυχές που να εκκρίνουν διάφανο υγρό (ορό). Τα σημεία που προτιμά το έκζεμα εντοπίζονται στα μάγουλα του μωρού, στα άκρα και στον κορμό. Στα μεγαλύτερα νήπια οι βλάβες επικεντρώνονται στις κλειδώσεις, π.χ. το εσωτερικό από τους αγκώνες και γόνατα. Τον δερματικό αυτό ερεθισμό συνοδεύει έντονη φαγούρα που μπορεί να προκαλεί στο μωράκι γκρίνια και δυσκολίες στον ύπνο.

Tip: Ενημερώνουμε τον παιδίατρο εάν παρατηρήσουμε ερεθισμό στην επιδερμίδα του μωρού. Θα μας δώσει οδηγίες για την ανακούφιση και τη φροντίδα του δέρματος ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να επιδεινωθεί.

Πώς θα ανακουφίσουμε το μωρό

Η καλή ενυδάτωση του δέρματος είναι το βασικό και πρώτο βήμα. Η χρήση εξειδικευμένων προϊόντων για μετά το μπάνιο που προστατεύουν την επιδερμίδα από την αφυδάτωση μπορεί να ανακουφίσει πολύ το μωράκι μας. Το μπάνιο σε νερό που έχουμε μουλιάσει βρώμη θεωρείται επίσης πολύ ενυδατικό και καταπραϋντικό για την ευαίσθητη επιδερμίδα, ενώ την ίδια δράση έχουν οι κομπρέσες με χλιαρό νερό με βρώμη. Τέλος, το ζεστό νερό ξηραίνει την επιδερμίδα και επιτείνει την αίσθηση του κνησμού. Γενικά δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε το μωρό μπάνιο με πολύ ζεστό νερό, ειδικότερα όμως εάν έχει έξαρση κάποιο έκζεμα προτιμούμε το χλιαρό.

Tip: Οι παραπάνω οδηγίες είναι γενικές για την ανακούφιση του ευαίσθητου δέρματος. Μόνο όμως ο παιδίατρος μπορεί να δώσει εξειδικευμένες συμβουλές για τη σωστή φροντίδα του δέρματος του μωρού. 

 

Πώς θα προλάβουμε το πρόβλημα

  • Η τήρηση ενός ημερολογίου, όπου θα σημειώνουμε τι έχει φάει το μωρό μας μέσα στη μέρα (ή τι φάγαμε εμείς εάν θηλάζουμε αποκλειστικά) και την κατάσταση του δέρματός του μπορεί να βοηθήσει.
  • Στο ημερολόγιο μπορούμε επίσης να σημειώνουμε τις ημέρες του μπάνιου ή εάν παρατηρήσουμε έξαρση του εκζέματος μετά από μια βόλτα στην εξοχή.
  • Πλένουμε κάθε καινούργιο ρουχαλάκι, πετσέτα ή σεντόνι πριν το χρησιμοποιήσουμε για το μωρό μας και επιλέγουμε για τη φροντίδα των ρούχων του -και όλης της οικογένειας- απορρυπαντικό και μαλακτικό ειδικό για νεογέννητα μωρά, όπως τα Εύρηκα Newborn που περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά ενώ τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά, ώστε να μην δημιουργούν πρόβλημα στο ευαίσθητο δερματάκι.