Μωρά με καλή υγεία και… οικολογική συνείδηση!!


Το πλαστικό βρίσκεται παντού γύρω μας και αποτελεί βασικό «συστατικό» του κόσμου των μωρών μας: από τα πρώτα τους παιχνίδια μέχρι τα σκεύη φαγητού, αποτελεί το βασικό υλικό κατασκευής τους. Υπάρχει λόγος να το περιορίσουμε και πώς μπορεί να γίνει αυτό πρακτικά;

Πλαστικά μασητικά παιχνίδια, πλαστικές κουδουνίστρες, πλαστικοί κύβοι και μπάλες, πλαστικά ποτηράκια και σκεύη για το φαγητό τους… τα παιδιά μας έχουν από τη βρεφική τους ηλικία σημαντική έκθεση στο πλαστικό. Και αυτό δεν θα μας απασχολούσε παρά μόνο για οικολογικούς λόγους εάν δεν υπήρχαν έρευνες που να επισημαίνουν ότι η έκθεσή μας στα μόρια διαφόρων πλαστικών υλικών μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Ορισμένες, μάλιστα, έρευνες έχουν εντοπίσει 20 φορές περισσότερα μόρια πλαστικού στο σώμα των μωρών συγκριτικά με τους ενήλικες! Κι επειδή ορισμένα συστατικά και υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών παιχνιδιών και σκευών έχουν αναδειχτεί ως βλαβερά για την υγεία αλλά και την ανάπτυξη των παιδιών μας, μια καλή -και planet friendly- ιδέα είναι να μειώσουμε όσο γίνεται την έκθεσή τους σε αυτά.

Μεγαλώνοντας… μικρούς οικολόγους!

Τι σημαίνει να μεγαλώνουμε το μωρό μας με eco friendly τρόπους που προστατεύουν το περιβάλλον και την υγεία της οικογένειάς μας; Σίγουρα όχι να το κλείσουμε σε μια γυάλα και να είμαστε συνέχεια με ένα «μη» και «όχι!» στο στόμα! Η ισορροπία είναι το μυστικό για επιτυχία σε όλες τις πτυχές της ζωής μας – και το ίδιο ισχύει κι εδώ. Φροντίζουμε, έτσι, να ακολουθούμε έναν green τρόπο ανατροφής για το παιδί μας, χωρίς να καταφεύγουμε στα άκρα. Οι παρακάτω προτάσεις είναι κάποιες μόνο ιδέες για πιο υγιές περιβάλλον μέσα στο σπίτι μας και στη φροντίδα των μωρών μας και σίγουρα κάθε οικογένεια θα υιοθετήσει αυτές που της ταιριάζουν καλύτερα.

Επαναχρησιμοποιούμενες πάνες

Αυτό είναι το πιο σημαντικό αλλά και το πιο δύσκολο πρακτικά ίσως κομμάτι του να μεγαλώνουμε το μωρό μας με οικολογική συνείδηση! Το θετικό είναι ότι σήμερα υπάρχουν στην αγορά περισσότερες επιλογές για πάνες πολλαπλών χρήσεων, σε πιο προσιτές τιμές συγκριτικά με κάποια χρόνια πριν. Και σίγουρα, πέρα από την τιμή, οι επαναχρησιμοποιούμενες πάνες έχουν ένα κόστος στις «εργατοώρες» των γονιών αφού απαιτούν φροντίδα και πλύσιμο. Για να πούμε όμως και τα θετικά τους, εκτός από planet friendly, το βαμβακερό υλικό που έρχεται σε επαφή με το πωπουδάκι του μωρού προστατεύει το δέρμα του από ερεθισμούς, καθώς είναι ύφασμα που «αναπνέει» και είναι απαλό και μαλακό.

Από την άλλη πλευρά, οι πάνες μίας χρήσης αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης για το περιβάλλον καθώς μολύνουν το έδαφος αλλά και τα υπόγεια ύδατα με υπολείμματα μικροπλαστικού. Η διάσπασή τους στο περιβάλλον χρειάζεται πολλά χρόνια και το βασικό πρόβλημα είναι η μεγάλη -τεράστια!- ποσότητα που θα χρειαστούμε για κάθε παιδί μας μέχρι να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα.

Εάν όμως αυτό το βήμα σας φαίνεται πολύ δύσκολο, μην πτοείστε! Υπάρχουν πιο εύκολες αλλαγές προς έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής που μπορείτε να υιοθετήσετε για αρχή! Εάν ωστόσο το υιοθετήσετε, έχετε έναν ισχυρό σύμμαχο: Το υγρό απορρυπαντικό και το μαλακτικό Εύρηκα Newborn είναι eco friendly, αποτελεσματικά στην καθαριότητα, την φροντίδα των ρούχων αλλά και ιδανικά για το ευαίσθητο δέρμα των νεογέννητων, καθώς περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά.

Ειδικά για τις επαναχρησιμοποιούμενες πάνες, ολοκληρώνουμε το πλύσιμό τους με το Εύρηκα Baby Απολυμαντικό Ρούχων, που απολυμαίνει αποτελεσματικά εξουδετερώνοντας το 99,9% των βακτηριδίων και ιών, χωρίς συμβιβασμούς στο αποτέλεσμα και τη φροντίδα για το δέρμα του μωρού!

Βαμβακερές πετσέτες

Αντί για πανάκια μίας χρήσης, χαρτομάντιλα και μωρομάντιλα προμηθευτείτε πολλές μικρές πετσέτες για να καθαρίζετε το μωρό σας. Πρόκειται για μια οικολογική αλλά και φιλική στο οικογενειακό σας budget επιλογή που αξίζει να δοκιμάσετε.

Πρακτική συμβουλή: Επιλέξτε διαφορετικό χρώμα πετσετάκια για κάθε χρήση, π.χ. πράσινα για το φαγητό, κίτρινα για όλες τις χρήσεις και λευκά για την τουαλέτα. Μη σας φοβίζουν οι «δύσκολοι» λεκέδες στις βαμβακερές πετσέτες αφού έχετε στη διάθεσή σας το Εύρηκα Baby με 100% πράσινο σαπούνι. Είναι υποαλλεργικό και δερματολογικά ελεγμένο ενώ η σύνθεσή του με εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι είναι κατάλληλη για οποιοδήποτε τύπο υφάσματος.

Παιχνίδια από φυσικά υλικά

Από κυβάκια φτιαγμένα από μπαμπού ή άλλο ελαφρύ ξύλο μέχρι μαλακά κουκλάκια από βιολογικό βαμβακερό χωρίς πλαστικά στοιχεία, υπάρχουν πολλές οικολογικές επιλογές για τα πρώτα παιχνίδια του μωρού σας.

Για να είμαστε όμως και ρεαλιστές είναι σχεδόν σίγουρο ότι το μωρό σας θα παίξει και με πλαστικά παιχνίδια! Δεν είναι το τέλος του κόσμου και δεν θα πρέπει να αφιερώσετε σε αυτή την έγνοια περισσότερο χρόνο απ’ όσο της αναλογεί. Όταν όμως μπορείτε, καλό θα είναι να επιλέγετε παιχνίδια φτιαγμένα από βιώσιμα και φυσικά υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν.

Μπιμπερό, τα δοχεία φαγητού και τα σκεύη του μωρού από φυσικά υλικά

Πολλά δυνητικά επιβλαβή μόρια πλαστικού μπαίνουν στον οργανισμό μας μέσα από τα σκεύη φαγητού και ειδικά αυτά που θερμαίνονται όπως είναι το μπιμπερό, τα ταπεράκια και τα μπολ ή τα πιάτα που χρησιμοποιούμε για να ζεστάνουμε το γεύμα του μωρού στα μικροκύματα.

Επιλέγοντας φυσικά υλικά όπως άθραυστο γυαλί, μπαμπού ή ανοξείδωτα σκεύη δεν κάνετε μόνο μια eco friendly επιλογή αλλά προστατεύετε το μωρό σας από την υπερβολική έκθεση στο πλαστικό. Ένα επιπλέον όφελος είναι ότι τα γυάλινα και τα ανοξείδωτα σκεύη αντέχουν το πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία και μπορούν να αποστειρωθούν πιο αποτελεσματικά.