Q+A για το τάισμα με το μπιμπερό!


Τέσσερις συχνές απορίες εάν ταΐζετε το μωρό σας με το μπιμπερό και οι απαντήσεις που θα σας καθησυχάσουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό των μωρών για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Την ίδια σύσταση πιθανότατα θα ακούσετε από τον παιδίατρο αλλά και από φίλες σας που έχουν ήδη γίνει μητέρες. Είναι ωστόσο πολλές οι νέες μαμάδες που δεν θηλάζουν τα μωρά τους, είτε αυτό συμβαίνει για ιατρικούς λόγους είτε είναι προσωπική τους επιλογή. Εάν ανήκετε σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία, ίσως έχετε ορισμένες απορίες για τα πρώτα γεύματα του μωρού σας με το μπιμπερό. Οι παρακάτω συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν, ωστόσο σε κάθε περίπτωση ο πρώτος στον οποίο θα πρέπει να αποταθείτε για έγκυρη πληροφόρηση για το μωρό σας είναι ο παιδίατρος που το παρακολουθεί.

Ερώτηση: Εάν δεν θηλάζω το μωρό μου, του στερώ κάτι σημαντικό για τη μελλοντική του υγεία και ανάπτυξη;

Απάντηση: Η γενική σύσταση για το σωστό ξεκίνημα της ζωής στα βρέφη είναι ο θηλασμός, αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα μωρά που δεν θηλάζουν και θρέφονται με φόρμουλα δεν προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή τους. Σήμερα, τα βρεφικά γάλατα σε σκόνη προσομοιάζουν σημαντικά με τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος και διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία, ώστε σε συνεργασία με τον παιδίατρο να βρείτε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες του μωρού σας.

Tip: Η αγάπη, η φροντίδα και η τρυφερότητα από τους γονείς είναι αυτά που χρειάζεται ένα μωρό για να μεγαλώσει με ψυχική και σωματική υγεία.

Ερώτηση: Μπορεί να μην δεθούμε συναισθηματικά με το μωρό μου αν δεν το θηλάζω;

Απάντηση: Ο συναισθηματικός δεσμός με το μωρό δεν έχει άμεση σχέση με τον θηλασμό, η φροντίδα και η αγάπη σας είναι αρκετά. Απόδειξη γι’ αυτό; Οι μπαμπάδες που συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή του μωρού τους αναπτύσσουν μαζί του εξίσου ισχυρό συναισθηματικό δεσμό όπως και η μητέρα.

Tip: Η αγκαλιά και η στενή επαφή με το σώμα σας ηρεμεί και παρηγορεί το μωρό σας, οπότε μια καλή ιδέα είναι να υιοθετήσετε για το τάισμα με το μπιμπερό την ίδια θέση που συστήνεται για το θηλασμό.

Ερώτηση: Υπάρχουν πολλά γάλατα σε σκόνη για βρέφη στην αγορά. Πώς θα επιλέξω το πιο κατάλληλο;

Απάντηση: Τα γάλατα σε σκόνη για μωρά είναι ειδικά σχεδιασμένα για κάθε αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού σας ενώ υπάρχουν ειδικά γάλατα, για παράδειγμα για μωρά που κάνουν έντονες αναγωγές ή που παρουσιάζουν κολικούς. Ο παιδίατρος που παρακολουθεί το μωρό σας θα σας συστήσει ποιο είναι πιο κατάλληλο.

Tip: Όταν ετοιμάζετε το γάλα του μωρού σας χρειάζεται να τηρείτε με ακρίβεια τις οδηγίες παρασκευής του γάλακτος ώστε να χορταίνει το μωρό σας χωρίς να επιβαρύνεται το ευαίσθητο ακόμη πεπτικό του σύστημα.

Ερώτηση: Το μωρό μου κάποιες μέρες πίνει όλο το γάλα του και άλλες αφήνει μεγάλη ποσότητα στο μπιμπερό. Τι σημαίνει αυτό;

Απάντηση: Τα μωρά περνούν από διάφορα αναπτυξιακά στάδια και αυτά περιλαμβάνουν κάποια «άλματα ανάπτυξης». Αυτό σημαίνει ότι θα περνούν περίοδοι, από λίγες ημέρες έως και μια εβδομάδα συνήθως, που θα πεινάει περισσότερο. Στις φάσεις αυτές μπορείτε, πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, να αυξήσετε την ποσότητα του γάλακτος που του προσφέρετε.

Tip: Τα άλματα ανάπτυξης μπορεί να συνοδεύονται από αλλαγή στη συμπεριφορά του μωρού σας: Μπορεί να γκρινιάζει περισσότερο και να κοιμάται λιγότερο, ενώ θα είναι γενικά πιο ανήσυχο. Συνήθως μετά τη φάση αυτή όμως συμβαίνει κάτι εντυπωσιακό, για παράδειγμα μπορεί το μωρό σας να αλλάξει για πρώτη φορά πλευρό στο κρεβάτι του ή να μπουσουλήσει!

Τι θα χρειαστείτε εάν ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό
  • Τουλάχιστον 6 μπουκάλια, γυάλινα κατά προτίμηση και τα σχετικά εξαρτήματα (δακτύλιο, θηλή, καπάκια).
  • Συσκευή αποστείρωσης ή μια μεγάλη κατσαρόλα εάν σκοπεύετε να αποστειρώνετε με τη μέθοδο του βρασμού.
  • Βούρτσα καθαρισμού για το μπιμπερό και για τη θηλή.
  • Βαμβακερά πανάκια για τον ώμο (για το ρέψιμο του μωρού) και 2-3 πάνες αγκαλιάς για να τυλίγετε το μωρό σας εάν είναι ανήσυχο.

Tip: Μετά το τάισμα σηκώνετε το μωρό αγκαλιά, στηρίζοντάς το απαλά κάτω από τον ώμο σας, ώστε να ρευτεί. Με τον τρόπο αυτό θα αποβληθεί ο αέρας που έχει καταπιεί κατά το γεύμα του και θα είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρει από κολικούς. Συνήθως μαζί με το ρέψιμο τα μωράκια βγάζουν μια γουλιά γάλα (αναγωγή) γι’ αυτό ένα καθαρό βαμβακερό πανάκι στον ώμο σας είναι απαραίτητο!

Για να είναι υγιεινά καθαρά τα ρούχα και τα ασπρόρουχα του μωρού σας επιλέξτε για το πλύσιμο το υγρό απορρυπαντικό και το μαλακτικό ρούχων της σειράς Εύρηκα Newborn. Είναι ιδανικά για νεογέννητα γιατί περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά.