Τα αντανακλαστικά του νεογέννητου: Ποια είναι, γιατί υπάρχουν και για πόσο διάστημα διαρκούν!


Τα αντανακλαστικά είναι κινήσεις που γίνονται αυτόματα, χωρίς πρόθεση. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την εξέλιξη του ανθρώπου θεωρούν ότι τα αντανακλαστικά του νεογέννητου είναι το δώρο της φύσης στο αβοήθητο ανθρώπινο μωρό προκειμένου να έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει. Ποια είναι όμως κάποια από τα πιο «ενδιαφέροντα» αντανακλαστικά που θα δείτε στο νεογέννητο μωρό σας;

«Δηλαδή τώρα μου χαμογέλασε;»

Γυρίσατε με το μωρό σας από το μαιευτήριο και ξαφνικά… ωωωω! Το νεογέννητό σας μόλις χαμογέλασε! Δυστυχώς (;) το «χαμόγελο» αυτό του μωρού δεν είναι έτσι όπως θα το μεταφράζαμε εμείς οι ενήλικες. Στην πραγματικότητα, το χαμόγελο στα νεογέννητα θεωρείται ότι είναι αντανακλαστικό, ένας μυικός σπασμός στην περιοχή του στόματος. Το κοινωνικό ή «αληθινό» χαμόγελο, περιλαμβάνει επίσης σύσπαση στην περιοχή γύρω από τα μάτια και το μωρό σας θα αρχίσει να σας το χαρίζει αρκετές εβδομάδες μετά τη γέννησή του.

Tip: Παρότι τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν επιστημονικά δεδομένα, ας μην ξεχνάμε ότι οι ειδικοί εξακολουθούν να ανακαλύπτουν πράγματα για τον άνθρωπο στο ξεκίνημα της ζωής του. Έτσι, εάν εσείς νιώθετε ότι το μωράκι σας σάς χαμογελά, χαμογελάστε του κι εσείς και χαϊδέψτε το. Είναι μια κατάσταση από την οποία κερδίζετε και οι δύο!

«Κοίτα πώς σφίγγει το δάχτυλό μου!»

Πρόκειται για το αντανακλαστικό της σύλληψης. Όταν κάτι ακουμπήσει την παλάμη του μωρού σας, αυτό θα σφίξει τα δάχτυλά του γύρω του. Το αντανακλαστικό αυτό διαρκεί περίπου μέχρι τον 3ο με 4ο μήνα και μετά το μωρό μπορεί να αφήνει ηθελημένα κάτι που κρατά. (Τότε περίπου θα αρχίζει να διασκεδάζει πετώντας ξανά και ξανά την κουδουνίστρα που μόλις του δώσατε!)

Tip: Ο παιδίατρος μπορεί να δοκιμάσει τη δύναμη του αντανακλαστικού σηκώνοντας το μωρό στον αέρα την ώρα που έχει σφίξει το δάχτυλό του!

«Το μωρό μου περπατάει!»

Όταν ο παιδίατρος κρατήσει το μωρό σε όρθια θέση με τα πελματάκια του να ακουμπούν σε μια σταθερή επιφάνεια, τότε τα πόδια του θα κάνουν την κίνηση του βαδίσματος. Εντυπωσιακό!

Tip: Τα αντανακλαστικά του νεογέννητου θα εξαφανιστούν σταδιακά μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής του. Και τότε, όποια νέα κίνηση, χαμόγελο, έκφραση παρατηρείτε θα σημαίνει πράγματι ότι το μωρό σας μεγαλώνει και αρχίζετε να επικοινωνείτε καλύτερα μαζί του!

Το αντανακλαστικό του Μορό

Είναι το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος. Όταν το μωρό ακούσει έναν δυνατό ήχο ή αν κάνετε μια απότομη κίνηση όταν το γδύνετε ή το μεταφέρετε στο κρεβατάκι του, θα ανοίξει τα χέρια τα πόδια προς τα έξω και στο πλάι. Πιθανώς αυτός είναι ο τρόπος της φύσης για να τραβήξει το μωρό την προσοχή του γονιού όταν συμβεί κάτι που το αναστατώνει.

Tip: Στις τακτικές επισκέψεις ο παιδίατρος θα ελέγχει τα αντανακλαστικά του μωρού. Η εξέταση αυτή μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη νευρολογική εξέλιξη και υγεία του μωρού σας.

Το αντανακλαστικό του προσανατολισμού

Είναι ίσως από τα πιο σημαντικά, αφού χάρη σε αυτό το μωρό στρέφει το κεφάλι του προς το ερέθισμα που προκαλείται όταν για παράδειγμα χαϊδεύουμε το πρόσωπο ή το στόμα του. Με το αντανακλαστικό αυτό μαζί με του πιπιλίσματος η φύση εξασφαλίζει ότι το νεογέννητο μωρό θα αρχίσει να τρέφεται για να επιζήσει.

Tip: Το νεογέννητο μωρό σας νιώθει ασφάλεια στην αγκαλιά σας, μυρίζει τη γνώριμη μυρωδιά σας και ακούει τους παλμούς της καρδιά σας, μια «μουσική» που το συνόδευε κατά τους πρώτους 9 μήνες της ζωής του μέσα στην κοιλιά σας. Εάν το μωράκι σας είναι ανήσυχο μπορείτε να το γδύσετε, να το τυλίξτε το με μια απαλή κουβέρτα και να το κρατήσετε κοντά σας έτσι που το δέρμα του να αγγίζει το δικό σας. Η θέση αυτή είναι πιθανό να το ηρεμήσει.

Για καλύτερη υγιεινή και ασφάλεια πλένετε χωριστά τα ρούχα και τα ασπρόρουχα του νεογέννητου μωρού σας. Για να είναι όλα τα υφάσματα απαλά σαν την αγκαλιά της μαμάς, επιλέξτε για το πλύσιμο το υγρό απορρυπαντικό και το μαλακτικό ρούχων Εύρηκα Newborn. Είναι ιδανικά για νεογέννητα γιατί περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά.