Αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού το φθινόπωρο;!


Να γιατί τα μωρά του φθινοπώρου -και οι γονείς τους- είναι ευνοημένοι! Όλα τα μικρά πραγματάκια και συνθήκες που κάνουν πιο εύκολη την προσαρμογή του μωρού και των γονιών αυτή την εποχή του χρόνου.

Περάσατε το καυτό καλοκαίρι με την κοιλίτσα να μεγαλώνει κάθε μέρα και περισσότερο – για να πούμε τα πράγματα ως έχουν, με την «κοιλίτσα» να γίνεται μια μεγαλοπρεπής «κοιλιά» – και οδεύετε ολοταχώς προς έναν φθινοπωρινό τοκετό.

Παρότι κάθε τοκετός, κάθε μέρα του χρόνου, είναι ένα συγκλονιστικό και υπέροχο γεγονός, οι γυναίκες που φέρνουν στον κόσμο το μωρό τους τους μήνες του φθινοπώρου έχουν κάποια παραπάνω πλεονεκτήματα που τους προσφέρει αυτή η εποχή.

Στην εγκυμοσύνη

* Ανάλογα με τον μήνα που είναι η αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού σας, θα βιώσετε το τρίτο τρίμηνο με πιο ήπιες θερμοκρασίες – ούτε θα ιδρώνετε ούτε θα κρυώνετε. Θα έχετε μικρότερη ταλαιπωρία στην καθημερινότητα και στις μετακινήσεις σας και σίγουρα θα κοιμάστε καλύτερα τα βράδια. Ακόμη όμως κι αν πρόκειται να γεννήσετε Νοέμβριο, που ο καιρός πια έχει αρχίσει να κρυώνει, εσείς πιθανότατα δεν θα το αντιληφθείτε αφού οι ορμόνες και η προχωρημένη κύηση θα σας κάνουν να νιώθετε και θα κινείστε σαν να είναι ακόμη Σεπτέμβριος!

* Ο καιρός το φθινόπωρο είναι ιδανικός για να βγαίνετε για περπάτημα, στην πόλη ή στην εξοχή. Το περπάτημα είναι εξαιρετική άσκηση σε κάθε φάση της ζωής μας αλλά θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό στην εγκυμοσύνη, ενώ προς το τέλος της κύησης μπορεί να βοηθήσει το μωρό να πάρει τη σωστή θέση για τον τοκετό – πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

* Η φύση συνωμοτεί για να έχετε πολλές θρεπτικές και ωφέλιμες επιλογές στη διατροφή σας: Τα σταφύλια που είναι στα καλύτερά τους αυτή την εποχή, τα γλυκά και τραγανά αχλάδια και μήλα, τα ζουμερά πορτοκάλια νέας εσοδείας είναι ιδανικές επιλογές για σνακ γεμάτα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες στη διάρκεια της ημέρας. Πειραματιστείτε με συνδυασμούς φρούτων και λαχανικών και δημιουργήστε νόστιμες σαλάτες για ένα ελαφρύ αλλά σούπερ θρεπτικό βραδινό γεύμα.

* Θα μπορείτε να κυκλοφορείτε χωρίς άγχος αφού δεν θα ανησυχείτε τόσο για ιώσεις που μπορεί να σας δυσκολέψουν στο τρίτο τρίμηνο. Στις εξόδους σας θα μπορείτε να κάθεστε έξω στον καθαρό αέρα ενώ η εποχή της γρίπης αργεί ακόμη στη χώρα μας.

* Μπορεί αυτό το τελευταίο tip να μην το αξιολογήσετε εάν δεν είστε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, αλλά σίγουρα θα καταλάβετε γιατί το λέμε όταν θα οδεύετε προς την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού: Το μεγαλύτερο διάστημα του φθινοπώρου θα μπορείτε να κυκλοφορείτε με ανοιχτά παπούτσια. Και ναι, είναι πολύ σημαντικό και βολικό όταν θα νιώθετε τα πόδια σας βαριά και πρησμένα και θα ασφυκτιούν στα κλειστά παπούτσια!

+1: Δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά χρήματα για την εμφάνισή σας π.χ. για παλτό ή για μπουφάν… στα μέτρα σας όπως οι μέλλουσες μανούλες του χειμώνα, αφού θα έχετε γεννήσει πριν πιάσουν τα μεγάλα κρύα!

Το φθινοπωρινό μωρό σας

* Το φθινόπωρο οι θερμοκρασίες είναι ακόμη γλυκιές και ήπιες και θα μπορείτε να βγάζετε το μωρό σας βόλτα έξω από τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή του. Εφόσον σας δώσει ο γιατρός την έγκριση για να ξεκινήσετε τις εξόδους, το όφελος θα είναι διπλό. Το μωρό σας θα επωφελείται από τον καθαρό αέρα και την σταθερή κίνηση του καροτσιού και θα ηρεμεί ενώ εσείς θα μπορείτε να αλλάζετε παραστάσεις, θα έχετε αφορμή για να ντυθείτε και να φροντίσετε λίγο τον εαυτό σας. Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό: Εάν επιλέγετε για τις βόλτες σας το πάρκο της γειτονιάς σας, πιθανότατα εκεί θα συναντάτε κι άλλες νέες μαμάδες και θα έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε σταδιακά έναν καινούργιο κύκλο γνωριμιών με κοινά ενδιαφέροντα.

* Εάν δέχεστε επισκέψεις για τη γέννηση του μωρού σας, ο καιρός πιθανότατα θα επιτρέπει να κάθεστε στη βεράντα ή τον κήπο ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης κάποιας ίωσης. Ακόμη όμως κι αν είναι ψυχρός ο καιρός για έξω, σίγουρα θα μπορείτε να έχετε ανοιχτά κάποια παράθυρα για να εξασφαλίσετε την ανανέωση του αέρα.

* Κοιτάζοντας προς το μέλλον, το μωρό σας είναι πιθανότερο να φτάσει τα 100! Ο μήνας που γεννιόμαστε μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον όπου αναπτυσσόμαστε – στη μήτρα και μετά, με επιστημονικά δεδομένα να υποδεικνύουν ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει με τη σειρά του τη συμπεριφορά και τη γενετική και να έχει μακροπρόσθεσμη επίδραση στην υγεία μας.

+1: Μεγαλώνοντας και ξεκινώντας τη σχολική του ζωή, το πάρτι γενεθλίων του μικρού σας στην αρχή της σχολικής χρονιάς θα είναι μια εξαιρετική αφορμή για να γνωρίσει καλύτερα τους συμμαθητές του και να κοινωνικοποιηθεί ειδικά σε φάσεις «νέας αρχής», όπως στο προνήπιο, την πρώτη δημοτικού ή σε μια αλλαγή σχολείου.