Έγκυος μετά τα 40!


Σήμερα, το να γεννήσει μία γυναίκα που έχει «πατήσει» τα 40 δεν θεωρείται κάτι σπάνιο. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού φορέα υγείας Centers for Disease Control and Prevention, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970, με τον αριθμό των γυναικών που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες μεταξύ των 40 και 44 ετών να υπερδιπλασιάζεται ανάμεσα στο 1990 και το 2012.  https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db152.htm

Έγκυος μετά τα 40: Τι αλλάζει
Στατιστικά, σε αυτή την ηλικία είναι αρκετά πιο δύσκολη η φυσιολογική σύλληψη ενώ θεωρείται πιο πιθανός ο κίνδυνος για διαβήτη της κύησης, αυξημένη αρτηριακή πίεση και προεκλαμψία, μία πολύ σοβαρή επιπλοκή της κύησης. Αυτά όμως είναι μόνο τα στατιστικά δεδομένα, αφού οι εξελίξεις στην ιατρική και την τεχνολογία παρακολούθησης της κύησης αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η εγκυμοσύνη σε μια γυναίκα άνω των 40 ετών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η εγκυμοσύνη μετά τα 40 εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου από τους γυναικολόγους. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για εσάς;

  • Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί πιο στενά και ίσως ζητήσει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου προκειμένου να προληφθεί ή να εντοπιστεί έγκαιρα ο διαβήτης της κύησης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η προεκλαμψία και άλλες ανωμαλίες.
  • Θα κάνετε περισσότερους προγεννητικούς ελέγχους, όπως αμνιοπαρακέντηση, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες να γεννηθεί ένα μωρό με κάποια γενετική ανωμαλία, με σύνδρομο Down ή με χαμηλό βάρος γέννησης.
  • Θα κάνετε πιθανώς συχνότερα υπερηχογραφήματα προκειμένου να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι η κύηση είναι ενδομήτριος -ειδικά εάν έχει επιτευχθεί με θεραπεία γονιμότητας-, για να παρακολουθείται η ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, η ποσότητα των αμνιακών υγρών και άλλα.
  • Πολλοί γυναικολόγοι συστήνουν τον τοκετό με καισαρική τομή στις εγκύους μετά τα 40.

Αξίζει να θυμάστε ότι σήμερα η ιατρική έχει κάνει άλματα: Ορισμένες καταστάσεις ή νόσοι του εμβρύου μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν πριν τη γέννησή του, όσο βρίσκεται ακόμη στη μήτρα.

Τα πλεονεκτήματα μιας εγκυμοσύνης μετά τα 40

Μία κύηση, πέρα από το ιατρικό της κομμάτι, σημαίνει ότι φέρνουμε στον κόσμο ένα μωρό κι αυτό από μόνο του είναι κάτι πολύ σημαντικό! Ποια είναι ορισμένα άλλα

  • Μπορεί να είστε πιο έτοιμοι πρακτικά συναισθηματικά. Πολλοί άνθρωποι, σε αυτή τη φάση της ζωής τους είναι πιο κατασταλαγμένοι αναφορικά με τις επιθυμίες και τους στόχους τους και πιθανότατα τα έχουν ήδη δρομολογήσει, οπότε μπορούν να αφοσιωθούν περισσότερο στο μωρό και την οικογένειά τους.
  • Μπορεί να έχετε μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα. Στην ηλικία αυτή εργάζεστε πιθανότατα αρκετά χρόνια. Έχετε έτσι καλύτερη εικόνα της οικονομικής διαχείρισης του σπιτιού αλλά και μπορείτε να καλύψετε με λιγότερο άγχος τα έξοδα της ανατροφής ενός παιδιού συγκριτικά με τον εικοσάχρονο εαυτό σας.
  • Μπορεί να είστε πιο έτοιμοι να εστιάσετε όλη σας την ενέργεια στην οικογένεια. Στα 40 σας πιθανότατα έχετε διασκεδάσει, έχετε ταξιδέψει, έχετε βγει με φίλους, έχετε ξενυχτήσει, έχετε ζήσει μια γεμάτη ζωή. Εάν αποφασίσετε σε αυτή τη φάση να γίνετε γονείς, είναι πιο πιθανό να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις της γονεϊκότητας χωρίς να θεωρείτε τίποτε ως «θυσία» αλλά να βλέπετε ακόμη και τις δυσκολίες -π.χ. τα ατέλειωτα ξενύχτια τους πρώτους μήνες!- σαν τα πρώτα βήματα μιας θαυμαστής διαδρομής που ξεκινάτε.