Το πλύσιμο της πιπίλας του μωρού!


Η πιπίλα είναι αυτό το μαγικό εργαλείο στα χέρια του γονιού, ικανό να ηρεμήσει και να παρηγορήσει το μωρό ακόμα και στις πιο δύσκολες περιστάσεις. Γι’ αυτό και πολλοί γονείς φροντίζουν η πιπίλα να συνοδεύει το μωρό σε κάθε έξοδο από το σπίτι. Αλλά και μέσα στο σπίτι, φροντίζουν να είναι εύκαιρη ανά πάσα στιγμή. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι πρέπει να είναι και καθαρή.

Κάποιες πιπίλες έχουν το δικό τους πρακτικό κουτάκι μέσα στο οποίο μπορούν να τοποθετούνται μέχρι την επόμενη χρήση. Είναι ένας εύκολος τρόπος μεταφοράς της πιπίλας ώστε αυτή να μην έρχεται σε επαφή με ρύπους ή άλλες ακαθαρσίες μέχρι να τη χρειαστούμε ξανά.

Η αποστείρωση της πιπίλας

Κάποτε οι οδηγίες φροντίδας για τα νεογέννητα και τα πολύ μικρά μωρά μέχρι τους 6 μήνες συμβούλευαν τους γονείς να απολυμαίνουν τα διάφορα αξεσουάρ όπως η πιπίλα, το μπιμπερό κ.ά., μετά από κάθε χρήση. Αυτή η πρακτική έχει πια ξεπεραστεί. Μάλιστα, το πολύ στείρο περιβάλλον ειδικά τον πρώτο καιρό στη ζωή ενός παιδιού, έχει συνδεθεί με δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος αργότερα στη ζωή, όπως αλλεργίες και άλλες σχετικές ευαισθησίες.

Η αποστείρωση παρόλα αυτά, συστήνεται ακόμα πριν την πρώτη χρήση της πιπίλας, γιατί παρόλο που μπορεί να φαίνεται καθαρή αφότου τη βγάλουμε από το κουτί της, δεν ξέρουμε με τι έχει έρθει σε επαφή μέχρι να φτάσει στα χέρια μας. Αποστειρώνουμε λοιπόν βουτώντας την πιπίλα σε βραστό νερό για λίγα λεπτά και είναι έτοιμη για χρήση! Προσοχή όμως: μετά την αποστείρωση πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και να αφαιρέσουμε τυχόν παγιδευμένο νερό πριν τη δώσουμε στο μωρό.

Το πλύσιμο της πιπίλας

Τι κάνουμε όταν η πιπίλα πέφτει συνεχώς στο πάτωμα; Είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε όσο και αν προσπαθήσουμε. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε κάθε φορά να την ξεπλένουμε με λίγο ζεστό νερό και το υγρό πιάτων Εύρηκα Baby που είναι ειδικά σχεδιασμένο και μελετημένο για να καθαρίζει απόλυτα και με ασφάλεια τα βρεφικά σκεύη. Χάρη στο πράσινο σαπούνι και το εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι και λεμόνι, καθαρίζει απόλυτα χαρίζοντας φρεσκάδα στα βρεφικά μπουκάλια και την πιπίλα του μωρού. Αυτός είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος καθαρισμού ώστε να δώσουμε την πιπίλα κατευθείαν και πάλι στο μωρό. Όλοι ξέρουν ότι τα μικρά μας δεν φημίζονται για την μεγάλη τους υπομονή!

Πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων

Κάθε τόσο, μπορούμε να πλένουμε την πιπίλα στο πλυντήριο πιάτων για έναν πιο σχολαστικό καθαρισμό ακόμα και σε σημεία που δεν φτάνουμε με το απλό πλύσιμο στη βρύση, δεδομένου ότι οι οδηγίες του κατασκευαστή το προβλέπουν. Το πλύσιμο στο πλυντήριο θα αφαιρέσει και τους περισσότερους μικροοργανισμούς. Προκειμένου η πιπίλα να μην αιωρείται μέσα στο πλυντήριο ανεξέλεγκτα, καλό είναι να την τοποθετούμε στη θήκη για τα μαχαιροπίρουνα.

Ο καθαρισμός της πιπίλας στο στόμα μας

Πολλές φορές αν είναι εκτός σπιτιού ή για κάποιο λόγο αδυνατούν να πλύνουν την πιπίλα με έναν από τους παραπάνω τρόπους, κάποιοι γονείς βάζουν την πιπίλα στο στόμα τους πριν τη δώσουν πάλι στο μωρό. Αυτός ο τρόπος είναι αμφιλεγόμενος. Το στόμα μας έχει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μικροοργανισμών στο σώμα μας και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην προστασία μας από εξωτερικούς παράγοντες. Παρόλα αυτά, η στοματική χλωρίδα μας είναι διαφορετική από αυτή του μωρού μας, και ενώ κάποιες έρευνες συνηγορούν υπέρ της πρακτικής εξηγώντας ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να αποβεί χρήσιμη για το ευάλωτο και ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού μας, κάποιες άλλες υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην είναι μία ενδεδειγμένη πρακτική. Μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο, ίσως είναι προτιμότερο να αποφύγουμε να πλύνουμε την πιπίλα με το στόμα μας και αν είναι αδύνατο να την πλύνουμε διαφορετικά, είναι καλύτερο να μη τη δώσουμε καθόλου στο μωρό μέχρι να μπορέσουμε να την ξεπλύνουμε τουλάχιστον με νερό. Με τις αντίστοιχες συνέπειες στην ξαφνική αλλαγή διάθεσης του μωρού μας.. αλλά ποιός είπε ότι η μητρότητα και η πατρότητα είναι εύκολες;