Οι πρώτες 100 μέρες με το νεογέννητο μωρό σας!


Συμβουλές και όλα τα… SOS για πιο εύκολη προσαρμογή στο καινούργιο κεφάλαιο της ζωής σας.

Ο ερχομός ενός μωρού στη ζωή μας είναι ήδη μία τεράστια αλλαγή συναισθηματικά και πρακτικά. Επιπλέον, το πρώτο διάστημα της επιστροφής στο σπίτι, αυτοί οι τρεις περίπου πρώτοι μήνες, όπου όλα είναι πρωτόγνωρα και αγχωτικά είναι επίσης πολύ σημαντικό, τόσο για την ευημερία του ίδιου του μωρού αλλά και των γονιών.

Οι πρώτες 100 μέρες της ζωής του μωρού

Αυτοί οι 3+ μήνες σημαδεύουν μία κομβική περίοδο στη ζωή της οικογένειας. Ενδεικτικά, στις παραδόσεις της μακρινής Κίνας περιλαμβάνεται ο εορτασμός των 100 ημερών, όπου η οικογένεια προσφέρει προσευχές και φαγητά στους προγόνους ώστε να ευλογήσουν το μωρό με καλή υγεία και να το προστατεύουν από τα κακά πνεύματα. Και παρότι στη Δύση και στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτό το έθιμο, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πόσο σημαντικό διάστημα για το μωρό και την οικογένεια είναι αυτοί οι πρώτοι μήνες και πόσο απαραίτητο είναι να έχουν οι γονείς όλη την απαραίτητη βοήθεια και πληροφόρηση ώστε να κυλήσουν όσο το δυνατό πιο ομαλά.

Πρακτικές συμβουλές για το πρώτο διάστημα της ζωής του μωρού

1. Μην ακούτε όλες τις συμβουλές

Ακόμη κι αν αυτό ακούγεται αντιφατικό σε ένα άρθρο με… συμβουλές, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ο καθένας, είτε έχει κάνει παιδί είτε όχι, είναι πιθανό να είναι πρόθυμος να σας προσφέρει μία «σωτήρια» συμβουλή για το μωρό σας. Εκτός κι αν έχετε ζητήσει οι ίδιοι συμβουλές και ιδέες, δεν είστε υποχρεωμένοι να τις ακούσετε και να μπείτε σε μια διαδικασία να αμφιβάλετε και να αμφισβητείτε τις αποφάσεις σας. Η πιο ασφαλής επιλογή είναι να ζητήσετε και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του παιδιάτρου και της μαίας σας που στηρίζονται σε επιστημονικές γνώσεις και μεγάλη εμπειρία!

Ανακαλύψτε τι ταιριάζει σε εσάς

Ακόμη κι αν κάποιες συμβουλές είναι έγκυρες και δοκιμασμένες, μπορεί απλά να μην ταιριάζουν σε εσάς και το μωρό σας. Για παράδειγμα, ίσως δεν ταιριάζει στον οργανισμό ή στην προσωπικότητά σας να κοιμάστε όποτε κοιμάται το μωρό, μέρα ή νύχτα, παρότι γενικά είναι μία καλή συμβουλή. Ή μπορεί να προτιμάτε να θηλάζετε όποτε το ζητάει το μωρό σας παρά να προσπαθήσετε από σχετικά νωρίς στη ζωή του να βάλετε ένα πρόγραμμα θηλασμού που -όντως- θα μπορούσε να δώσει έναν ρυθμό στην καθημερινότητά σας.

Μην ασχολείστε 24 ώρες το 24ωρο με το μωρό σας

Προφανώς αυτή την ευαίσθητη περίοδο της ζωής του μωρού η μητέρα πρωταγωνιστεί, ειδικά εάν θηλάζει. Ωστόσο τόσο για την ίδια όσο και για το μωρό, ώστε να μάθει να δέχεται φροντίδα από ένα δεύτερο άτομο, είναι σημαντικό να υπάρχουν κάποια μικρά διαστήματα «off» μέσα την ημέρα. Ο χρόνος για να κάνετε μπάνιο και να φτιάξετε τα μαλλιά σας με ηρεμία, να διαβάσετε αναπόσπαστη μερικές σελίδες από το βιβλίο σας, να μιλήσετε στο τηλέφωνο ή να βγείτε για περπάτημα ή για ψώνια στη γειτονιά θα σας προσφέρει ένα διάλειμμα πολύτιμο για την συναισθηματική σας ισορροπία.

Αποσυνδεθείτε από τα social media

Είτε πρόκειται για ομάδες γονιών είτε για την παρόρμηση να ποστάρετε συνεχώς φωτογραφίες του -αξιολάτρευτου, σίγουρα!- μωρού σας, τα social σας «κλέβουν» πολύτιμο χρόνο και ενέργεια και ίσως σας παγιδεύουν σε περιττές ανησυχίες και αμφιβολίες. Αφήστε το κινητό σας σε ένα συρτάρι και εάν έχετε ελεύθερο χρόνο ή θέλετε να χαλαρώσετε όταν κοιμάται το μωρό σας δοκιμάστε κάτι άλλο, όπως να ακούσετε μουσική, να τα πείτε στο τηλέφωνο, ή ακόμη καλύτερα από κοντά, με ένα φιλικό σας πρόσωπο.

Ζητήστε βοήθεια – ακόμη κι αν πιστεύετε ότι δεν την χρειάζεστε

Αυτό το πρώτο διάστημα της ζωής με το μωρό κατακλύζεστε από έντονα συναισθήματα και πρακτικές ανάγκες που πέφτουν επάνω στους γονείς σαν καταιγίδα. Η βοήθεια από αγαπημένα σας πρόσωπα είναι πολύτιμη και δεν ακυρώνει σε κανέναν τρόπο την απόφαση να μεγαλώνετε μόνοι το μωρό σας. Μη διστάσετε να ζητήστε από τους κοντινούς σας ανθρώπους βοήθεια για το φαγητό, την καθαριότητα του σπιτιού, τα ψώνια και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να σας χαρίσει περισσότερο χρόνο και ηρεμία για να γνωριστείτε καλύτερα με το μωρό σας.

Κάντε «έξυπνες» επιλογές για τις καθημερινές σας ανάγκες

Μειώστε όσο γίνεται την κούραση και προστατέψτε το ευαίσθητο και επιρρεπές σε ερεθισμούς δερματάκι του μωρού σας. Αυτό το πρώτο διάστημα θα πλένετε πολλά πολλά φορμάκια και πετσέτες – πιστέψτε μας! Επιλέξτε προϊόντα για το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων δραστικά μεν, αλλά πολύ φιλικά με το δέρμα του μωρού και δερματολογικά ελεγμένα, όπως το βρεφικό απορρυπαντικό και μαλακτικό Εύρηκα Newborn, που είναι ιδανικά για νεογέννητα με >94% φυσικά συστατικά και εμπιστευτείτε τα χωρίς δεύτερη σκέψη για πραγματικά καθαρά και υγιεινά ρουχαλάκια για το πολύτιμο μωρό σας!

Μην αφήνεστε σε αρνητικά συναισθήματα

Ναι, οι πρώτες 100 μέρες -και οι επόμενες, ίσως- με το μωρό είναι δύσκολες: θα κοιμάστε λίγο, θα αισθάνεστε αποσυντονισμένη, θα νιώθετε ότι συνέχεια θηλάζετε ή αλλάζετε πάνες ή προσπαθείτε να κοιμίσετε μωρό. Λίγο πολύ, αυτό που νιώθετε είναι πραγματικότητα. Είναι μία πραγματικότητα που έχουν ζήσει όλοι οι νέοι γονείς και που εκείνη τη στιγμή που την βιώνετε μπορεί να αισθάνεστε ότι έχει τελειώσει η ζωή σας όπως την ξέρατε.
Αυτό δεν ισχύει. Βρίσκεστε σε μία πολύ απαιτητική και κομβική περίοδο της ζωής της οικογένειάς σας αλλά σύντομα θα αναπτύξετε δεξιότητες, θα αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα βρείτε ξανά τον ρυθμό της ζωής σας, έχοντας μεγαλώσει την οικογένειά σας με ένα υπέροχο μωράκι!

Και μία τελευταία, πολύ σημαντική συμβουλή: Εάν κάτι στην υγεία του μωρού σας σας ανησυχεί, μιλήστε με τον παιδίατρο. Το πρώτο αυτό σημαντικό διάστημα για την ευημερία του μωρού σας είναι ο άνθρωπος στον οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε εάν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά, εάν έχετε ένα δίλημμα για τη φροντίδα του μωρού, εάν πιστεύετε ότι δεν τρώει, δεν λερώνει αρκετές πάνες, δεν κοιμάται ήρεμα. Μην σκεφτείτε ότι είστε υπερβολική και τον ενοχλείτε – οι παιδίατροι είναι εξοικειωμένοι με τις ανησυχίες των νέων γονιών και γνωρίζουν ότι μέρος του ρόλου τους είναι η ψυχολογική υποστήριξη τους αυτή την τόσο ιδιαίτερη περίοδο.